Annons

"Väldigt olyckligt beslut att lägga ned Arbetslivsinstitutet"

Publicerad 1 november 2006, kl 12:00

Sifs arbetsmiljöexpert Börje Sjöholm befarar att beslutet att skrota Arbetslivsinstitutet resulterar i att den världsledande arbetslivsforskning som har bedrivits går om intet.

- När man smetar ut forskningen och splittrar forskarlag på olika högskolor och universitet förlorar man det samlade grepp som Arbetslivsinstitutet har haft. Det kommer inte heller att finnas något garanterat utrymme för den typen av forskning, säger Sjöholm.
På flera håll i den fackliga sfären är man upprörd över nedrustningen av arbetsmiljöarbetet. Arbetslivsinstitutets nedläggning innebär, utöver osäker framtid för forskningen på området, även att attraktiva utbildningar för fackligt förtroendevalda försvinner.
- Det är rätt magstarkt att ta bort en institution som skulle forska på effekterna av det regeringen gör, säger Börje Sjöholm.
Han anser att regeringen inte kunnat ge någon vettig förklaring till beslutet att lägga ned, eller varför det måste ske i sådan hast.
- Man vill minska på myndighetsbyråkratin, men det här är ingen myndighet i egentlig mening. Tillsammans med nedrustningen av Arbetsmiljöverket och att man tar bort våra utbildningspengar kommer det här att ge allvarliga försämringar för arbetsmiljöarbetet, säger Börje Sjöholm.

LINDA SVENSSON

Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Unionen varnar för ökad kompetensbrist

  Regeringens höstbudget är ovanligt frikostig. 40 miljarder kronor läggs bland annat på skattesänkningar och utbildning. Unionen ser positivt på flera delar av budgeten, men anser att utbildningssatsningen borde haft en annan inriktning.

 • Läs även...

  Rappakalja på kontor

  Har du någon gång märkt att du börjat prata precis som din kollega? Att språk smittar syns både i forskning och på arbetsplatser. På Volvo har det till och med fått ett namn: volvoitiska.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.