• Enligt en studie från kanadensiska University of Waterloo kommer den som röstar på en politiker som förlorar ett val att prestera sämre på jobbet veckan efter att resultatet blivit klart. Foto: Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Valresultat kan påverka din jobbinsats

Publicerad 17 september 2018, kl 16:17

Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet. Det visar en kanadensisk studie.
– Efter en förlust gäller det att ha tydliga rutiner för hur man ska hantera den, säger Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare.

Trots att det gått en dryg vecka sedan valet är det fortfarande oklart vilka som egentligen vann och förlorade. Och det är kanske lika bra det. Den som röstar på en politiker som sedan förlorar ett val presterar nämligen sämre på jobbet. I alla fall om man ska tro en studie från kanadensiska University of Waterloo.


(Foto: WIkimedia)

Inför det senaste presidentvalet i USA fick deltagarna i studien skatta hur engagerade och produktiva de var på jobbet veckan före valet, dagen efter valet och en vecka efter valet. Dagen efter valet var de personer som röstat på Clinton mindre engagerade och produktiva jämfört med dem som röstat på Trump.

Forskare uppmanar arbetsgivare att inte planera in viktiga möten eller arbetsuppgifter dagen efter

Resultatet förvånar inte Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare.

– En förlust påverkar vårt beteende och våra relationer. Inför en match eller inför ett val har man en idé om hur man hoppas att något blir. Om det inte blir så skapar det frustration och ilska. Det kan förstås visa sig på jobbet också. Personen som brukar fixa morgonkaffe till alla går kanske och sätter sig direkt vid datorn i stället. Och personen som i vanliga fall håller igång lunchsamtalen sitter tyst, säger han.

Men det går att hantera en förlust, enligt Mikael Wallsbeck. Ett sätt är att vara noga med rutinerna.

– Till idrottare brukar jag ge rådet att göra samma saker vid en förlust som vid en vinst: ät som vanligt, sov som vanligt. Det är också viktigt med återhämtning och att utvärdera förlusten. Efter en match får man kanske en dag ledigt, sedan utvärderar man matchen och därefter kör man igen. Där har idrottsvärlden en struktur som kanske inte finns i arbetslivet.

Enligt den kanadensiska studien var effekterna på produktiviteten kortvariga: en vecka efter valet var allt som vanligt igen. Ändå räknar forskarna med att produktivitetstappet kostade det amerikanska samhället 700 miljoner dollar.

Läs också: Okej att prata politik på jobbet

Förutom val kan andra stora evenemang – som exempelvis betydelsefulla fotbollsmatcher – också påverka arbetsprestationen, enligt de kanadensiska forskarna. De uppmanar därför arbetsgivare att inte planera in viktiga möten eller arbetsuppgifter dagen efter den typen av större händelser.

Nästa vecka öppnar riksdagen igen. Då klarnar kanske bilden av vilka som egentligen vann och vilka som egentligen förlorade. Och den som är på den förlorande sidan har något att skylla på när arbetsuppgifterna tar längre tid än vanligt.

Läs också: S störst bland tjänstemännen

David Österberg
David Österberg
[email protected]