Vanligare med inkomstförsäkring

Publicerad 25 augusti 2014, kl 14:36

Allt fler har en privat inkomstförsäkring som komplement till a-kassa vid arbetslöshet, enligt en undersökning från Folksam. På sex år har andelen med privata försäkringar mer än dubblerats och de flesta är försäkrade via facket, rapporterar TT.

I dag uppger 39 procent att de har en privat inkomstförsäkring, att jämföra med 18 procent för sex år sedan. Undersökningen visar att de allra flesta är försäkrade via sitt fackförbund. Det är mycket ovanligt att man tecknar en individuell försäkring.

Den stora ökningen tros vara en konsekvens av att ersättningen från arbetslöshetsförsäkringen är låg.

”För de allra flesta är en kompletterande inkomstförsäkring en nödvändighet för att klara ekonomin om man blir av med jobbet”, skriver Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, i en kommentar till TT.

I undersökningen ingick 1 000 förvärvsarbetande personer.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

  Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Två i veckan dör av mobbning

  Utfryst, ignorerad, trakasserad. Varje dag utsätts 100 000 människor för mobbning på sina arbetsplatser. Den grymma behandlingen ger mardrömmar, stress och depressioner – och leder i värsta fall till självmord.

 • Läs även...

  Eva Nordmark: "Saknas stöd för höjning av a-kassan"

  Intervjun med Eva Nordmark gjordes den 25 februari, före coronakrisen.

  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) anser att staten måste ta ett större ansvar för a-kassan. Hon vill bland annat att taket i försäkringen höjs.

 • Läs även...

  A-kassan har blivit statens kassako

  Högre avgifter än utgifter. De senaste tio åren har a-kassan varit en riktig kassako för staten. Men mycket av pengarna som betalas in går inte till ersättning till de arbetslösa. Därför borde avgifterna sänkas eller taket i a-kassan höjas, anser flera experter.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.