Annons
Annons
Nyhetsbrev

Var är IT-brudarna?

Var är IT-brudarna?

IT-branschen är trots sin relativt unga ålder redan mossig - när det kommer till jämställdhet. Kvinnorna lyser med sin frånvaro på utbildningarna som arbetsplatserna. Varför?

Det råder underskott på kompetens inom bland annat IT, enligt Unionen.
Unionen
Kompetensbrist oroar

Unionen - Svenska bolag satsar på forskning och utveckling, FoU. Men det finns orosmoln som stör bilden. Bristen på kompetens inom IT är ett sådant, anser Unionen.

Rapporten baseras på en undersökning från förra året, med förtroendevalda från branschen samt regionala och centrala ombudsmän
Så blir framtiden inom industrin

Allt fler företag har utländska ägare, fler kommer att jobba efter 65-årsdagen och en hårdare miljölagstiftning kommer att medföra ökade kostnader för teknik- och industrisektorn. Det förutspår Unionen i sin trendspaning.

Arbetssituationen är redan så pressad att det inte fungerar att dra ned ytterligare, säger Unionens klubbordförande, Stefan Borg, på Ericsson i Kista.
"Dra ner på övertid – inte personal"

Ericsson - Ericsson planerar nya nedskärningar. Men Unionenklubben anser att företaget först borde försöka minska övertidsarbetet.

En illa skött rekryteringsprocess får arbetssökande att välja bort potentiella arbetsgivare, enligt en undersökning.
Illa skött rekrytering skrämmer bort jobbsökande

Två av tre arbetssökande har blivit så besvikna över hur en arbetsgivare har skött sin rekrytering att de aldrig vill söka jobb på samma företag igen, enligt en undersökning.

Den nya regeringen planerar att höja taket i a-kassan. Men det kommer inte att minska behovet av inkomstförsäkringar, enligt Unionen. På bilden taknocken på Sollefteå tingshus.
Unionen
Inkomstförsäkring behövs trots höjt tak i a-kassan

Unionen - Höjningen av taket i a-kassan gör inte Unionens inkomstförsäkring överflödig. Hela 80 procent av medlemmarna har en högre lön än taket. Däremot beräknas Unionens kostnader att minska.

Lagen kommer inte åt att det finns företag som erbjuder bakgrundskontroller av arbetssökande eller att arbetsgivare själva kan inhämta information direkt från domstolarna.
Datainspektionen varnar för lag utan verkan

Bra, anser Datainspektionen om förslaget att förbjuda arbetsgivare att begära utdrag ur belastningsregistret för jobbsökande. Inspektionen varnar dock för att förslaget inte kommer åt vissa internettjänster.

Göthberg vann Positions chefspris

Catarina Göthberg, DHL, vann Positions chefspris 2012. De chefer som nominerats av kollegor och andra Unionenmedlemmar var alla mycket kompetenta, men den som fick flest lovord var Catarina Göthberg.