Annons
Annons
 • Var fjärde person, 24 procent, som arbetar har besvär som kan kopplas till jobbet och det är en betydande ökning sedan 2012 då motsvarande siffra var 19,5 procent. Foto: Anders Wiklund/TT

Var fjärde mår dåligt av jobbet

Publicerad 1 oktober 2014, kl 14:32

Allt fler får besvär av jobbet, det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Stress och andra psykiska problem ökar mest och det främst bland kvinnor.

Statistiska centralbyrån har på uppdrag av Arbetsmiljöverket telefonintervjuat omkring 16 000 sysselsatta personer i åldern 16-64 år om sin arbetsrelaterade hälsa.  Och det är inget muntert resultat som presenteras.

Var fjärde person, 24 procent, som arbetar har besvär som kan kopplas till jobbet och det är en betydande ökning sedan 2012 då motsvarande siffra var 19,5 procent. Det här visar tydligt tecken att den nedåtgående trend som pågått sedan ett par år nu är bruten, enligt Arbetsmiljöverket.

- Resultatet bekräftar den bild vi redan sett tidigare, fler mår dåligt av jobbet. Det som är oroande är ökningen, att det har vänt uppåt igen. Vi ser det inte bara i en utan flera statiska källor och det är framför allt kvinnor som drabbas värst, säger Ann Ponton Klevestedt, chef på Arbetsmiljöverkets statistikenhet.

Vanligaste orsaken till besvär på jobbet är stress eller andra psykiska problem, det gäller både kvinnor och män enligt rapporten. Men det är bland kvinnor som det har ökat mest, från 10 procent 2012 till 15 procent 2014.

Vad kan ni göra för att det här ska vända åt rätt håll?

- Det kommer att ta tid. Men vi kan fortsätta att sätta ljuset på problemet om och om igen, komma med rapporter, visa vad vi ser på inspektionerna och ha dialog med arbetsmarknadens parter. Självklart är det också viktigt hur regeringen agerar i frågan, säger Ann Ponton Klevestedt.

Fakta

Besvärs-undersökningar har genomförts sedan 1991 och du kan läsa hela rapporten ”Arbetsorsakande besvär 2014” här.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  30 miljoner för att stoppa brott i arbetslivet

  Fusk och brott på svensk arbetsmarknad ska bort. Regeringen vill satsa 30 miljoner på att åtta myndigheter ska samarbeta för att förhindra kriminalitet i arbetslivet.

 • Läs även...

  Facket på Ellos: Pressen har ökat

  Även Ellos anställda känner ökad press av den växande e-handeln. Men framför allt är Arbetsmiljöverkets granskning viktig med tanke på situationen i andra yngre företag. Det anser Unionenklubben på Ellos.

 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Coronakrisen: Nu ökar den psykiska ohälsan

  Redan nu ser företagshälsovården att den psykiska ohälsan ökar i spåren av coronapandemin. Från tidigare kriser vet man att sjukskrivningarna kommer att stiga under många år framöver. Men denna gång finns viss beredskap.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.