Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Var föräldraledig - blev av med jobbet

När kvinnan kom tillbaka till jobbet efter sin barnledighet hade hon inga arbetsuppgifter kvar. Nu stämmer Unionen redovisningsfirman för brott mot föräldraledighetslagen.
Lina Björk Publicerad 13 februari 2020, kl 11:08
Colourbox
När kvinnan ville komma tillbaka till jobbet efter sin föräldraledighet blev hon uppsagd. Colourbox

Enligt lagen har du rätt att vara ledig och ta hand om dina barn när de är små. Du har också rätt att avbryta föräldraledigheten och komma tillbaka till jobbet när du vill, även om utgångspunkten är att komma överens innan du går på din ledighet. När det att dags att börja jobba ska du anmäla det till arbetsgivaren minst en månad i förväg.

Under sommaren 2019 kontaktade en redovisningskonsult sin arbetsgivare och berättade att hon skulle komma tillbaka till jobbet. Hennes chef svarade att han skulle se över möjligheterna och återkomma. När han inte gjort det på en vecka ringde hon återigen och fick då beskedet att det inte fanns så mycket arbete för henne just då.

Läs mer: Pressades slopa pappaledighet - fick högre lön

Kvinnan kontaktade då en högre chef och fick beskedet att det fanns arbetsuppgifter och att hon var välkommen tillbaka. När datumet för starten började närma sig hörde hon återigen av sig, men fick inget svar. Chefen ringde i stället upp henne senare och berättade att hon var uppsagd.

Eftersom konsulten inte fått återgå till sitt arbete senast en månad efter att hon talat om för sin chef att hon skulle komma tillbaka, så stämmer Unionen redovisningsfirman för brott mot föräldraledighetslagen. De ska också betala lön för den tid hon stått till förfogande för jobb.

Läs mer: Varannan pappa bara föräldraledig fyra veckor

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.