Annons
Annons
 • När kvinnan ville komma tillbaka till jobbet efter sin föräldraledighet blev hon uppsagd. Foto: Colourbox

Var föräldraledig - blev av med jobbet

Publicerad 13 februari 2020, kl 11:08

När kvinnan kom tillbaka till jobbet efter sin barnledighet hade hon inga arbetsuppgifter kvar. Nu stämmer Unionen redovisningsfirman för brott mot föräldraledighetslagen.

Enligt lagen har du rätt att vara ledig och ta hand om dina barn när de är små. Du har också rätt att avbryta föräldraledigheten och komma tillbaka till jobbet när du vill, även om utgångspunkten är att komma överens innan du går på din ledighet. När det att dags att börja jobba ska du anmäla det till arbetsgivaren minst en månad i förväg.

Under sommaren 2019 kontaktade en redovisningskonsult sin arbetsgivare och berättade att hon skulle komma tillbaka till jobbet. Hennes chef svarade att han skulle se över möjligheterna och återkomma. När han inte gjort det på en vecka ringde hon återigen och fick då beskedet att det inte fanns så mycket arbete för henne just då.

Läs mer: Pressades slopa pappaledighet - fick högre lön

Kvinnan kontaktade då en högre chef och fick beskedet att det fanns arbetsuppgifter och att hon var välkommen tillbaka. När datumet för starten började närma sig hörde hon återigen av sig, men fick inget svar. Chefen ringde i stället upp henne senare och berättade att hon var uppsagd.

Eftersom konsulten inte fått återgå till sitt arbete senast en månad efter att hon talat om för sin chef att hon skulle komma tillbaka, så stämmer Unionen redovisningsfirman för brott mot föräldraledighetslagen. De ska också betala lön för den tid hon stått till förfogande för jobb.

Läs mer: Varannan pappa bara föräldraledig fyra veckor

Lediga jobb
 • Läs även...

  Begravningsbyrå stämd för diskriminering

  Unionenmedlemmen sökte jobb på en begravningsbyrå men sållades bort för att byrån inte erbjöd ”flyttpaket från utlandet”. Nu stämmer förbundet byrån för brott mot diskrimineringslagen.

 • Läs även...

  Överviktig tekniker sades upp

  Mannens övervikt gjorde det svårt för honom att utföra sitt jobb som resande tekniker. Efter nästan 20 år på företaget sades han upp och nu stämmer Unionen företaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Inget brott att neka döv anställning

  Tolkcentralen gjorde sig inte skyldig till diskriminering när de nekade Laith Fathulla jobbet som receptionist på grund av att han är döv. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom som chockerar Laith Fathulla.