Annons
 • Restaurangbiträdet var inte välkommen tillbaka till jobbet efter att hon frågat sin chef efter sina lönespecifikationer. (Personen på bilden har ingenting med händelsen att göra) Foto: Colourbox.com

Var inte välkommen efter bråk med chefen

Publicerad 15 februari 2018, kl 09:52

Efter ett bråk med chefen uppmanades medlemmen att lämna arbetsplatsen och ”gå till sitt jävla fack” Han tyckte att hon sade upp sig själv när hon följde rådet. Unionen är av en annan uppfattning och stämmer nu arbetsgivaren på 350 000 kronor.

I oktober började restaurangbiträdet diskutera med sin chef varför hon inte hade fått några lönespecifikationer de senaste månaderna. Situationen eskalerade hastigt och chefen skrek bland annat att hon ”kunde gå till sitt jävla fack” om hon var missnöjd med någonting i anställningen. Därefter ombads hon att lämna arbetsplatsen, vilket hon också gjorde.

Kort efter händelsen skickade hon ett sms till sin chef där hon klargjorde att hon inte sagt upp sig, varken muntligt eller skriftligt utan ombetts att lämna restaurangen.
Chefen svarade: ”Du har fem minuter på dig att återgå i tjänst eller så tar du själv konsekvenserna av ditt agerande”.
Restaurangbiträdet var inte på plats efter fem minuter och bads därför att lämna tillbaka passerkort och nycklar.

När Unionens ombudsman förhandlade med chefen höll det hela dock på att ta en oväntad vändning. De kom överens om att kvinnan skulle få tillbaka sin tjänst, men när hon ringde upp chefen för att få det bekräftat uppstod ett nytt bråk och hon sades upp igen. 

Nu stämmer Unionen företaget på sammanlagt 350 000 kronor för felaktigt avskedande.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 • Läs även...

  Försenat intyg gav avsked

  Ett läkarintyg som skickades in för sent blev orsaken till ett avsked. När Unionens ombudsman ringde upp bolagets vd för att förklara misstaget sade vd:n att den enda godtagbara anledningen till tabben var om kvinnan ”hade legat i koma”

 • Läs även...

  Hade för mycket att göra - blev avskedad

  Medlemmen tog över arbetsuppgifter som tidigare varit fördelade på ett flera heltidsanställda. När hon inte hann med sitt arbete avskedades hon av människorättsorganisationen.

 • Läs även...

  Var uppsagd utan att veta om det

  När medlemmen frågade varför hon inte fått ut sin lön svarade chefen att hon blivit uppsagd – flera månader tidigare.

 • Läs även...

  Kollegan skvallrade om graviditet - kvinnan fick gå

  Eftersom arbetstempot var högt berättade kvinnan för en kollega att hon var gravid. Det som sagts i förtroende nådde dock chefen samma dag och kort därefter avslutades hennes anställning. Nu stämmer Unionen larmföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  1 av 3 kvinnor sexuellt trakasserade på jobbet

  En tredjedel av världens kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier på sina jobb visar en global studie från den internationella fackliga samorganisationen, ITUC. Det handlar bland annat om fysiska attacker, diskriminering och stalkning.

 • Läs även...

  Tvist om restid ska räknas som arbetstid

  Ska restid till dagens första kund räknas som arbetstid? Avgörandet i Arbetsdomstolen kan få stor betydelse för Unionens medlemmar som inte utgår från en fast arbetsplats.

 • Läs även...

  Ambassader smiter från semestertillägg

  Unionen stämmer årligen den spanska ambassaden för uteblivna semestertillägg. Nu stämmer förbundet dessutom en centralamerikansk ambassad för att inte ha följt semesterlagen.

 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.