Annons
 • Fler kvinnor än män oroar sig för ekonomin efter pensioneringen - med viss rätt: kvinnors pensioner är ofta lägre än mäns. Foto: Jessica Gow/TT

Var tredje orolig för framtida pension

Publicerad 9 oktober 2014, kl 14:56

Kvinnor oroar sig i högre utsträckning än män för hur deras ekonomi ska gå ihop när de blir pensionärer. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av tjänstepensionsföretaget Collectum.

Nästan tre av tio är oroliga när de tänker på sin framtida ekonomiska situation som pensionär. Bland kvinnorna svarar 32 procent att de känner sig oroliga, jämfört med 23 procent bland männen.

Kvinnors pension påverkas negativt av att de generellt har lägre inkomster och deltidsarbetar i mycket högre utsträckning än män. Ett sätt att jämna ut skillnaderna inom familjen är att ge bort premiepensionen till sin partner. Få känner dock till möjligheten, bara en halv procent av pensionsspararna förde över pensionsrätt under förra året.

Snittbeloppet var drygt 8 100 kronor, enligt siffror från Pensionsmyndigheten. Att föra över det maximala pensionsbeloppet i 20 år kan enligt myndighetens beräkningar ge 1 500 kronor mer i månaden i pension för den som får pengarna.

För många kommer den allmänna pensionen att motsvara ungefär hälften av den tidigare inkomsten. Den genomsnittliga privatanställda tjänstemannen får 6 500 kronor i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.

Nio av tio yrkesarbetande har i dag någon form av tjänstepension, men i en del sektorer där många unga arbetar är förmånen ovanlig, till exempel inom it-, reklam- och pr-branschen.

Tips för bättre pensionskoll

1. Säkra tjänstepensionen. Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension, företag med kollektivavtal gör alltid det. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4-10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

2. Få en samlad bild. På minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och skaffa en samlad bild av din framtida pension, där såväl den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det eventuella privata sparandet ingår.

3. Välj och välj bort. Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern är en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 25 procent.

Källa: Collectum

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Här finns höstens jobb

  Den stekheta arbetsmarknaden håller i sig. Inom tre av fyra yrken finns extra goda chanser att få jobb enligt Arbetsförmedlingen.

 • Läs även...

  Fyra av tio har bytt bort sin övertid

  Ungefär fyra av tio Unionenmedlemmar har bytt bort sin övertidsersättning mot extra semester. Det är dessa tidsbytare som jobbar mest övertid, men sammanlagt jobbade tjänstemännen i Sverige 1,5 miljoner timmar över varje vecka i fjol visar nya siffror.

 • Läs även...

  Pappor jobbar minst deltid

  Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.