Annons
Annons
 • Trött på ditt jobb? Du är inte ensam. Foto: Colourbox

Varannan vill byta karriär

Publicerad 19 september 2014, kl 15:43

Trött på ditt jobb men osäker på vad du ska göra i stället? Då är du inte ensam. En ny undersökning visar att mer än varannan person som är mitt i karriären tänker i samma banor.

Många vill byta jobb, men bara 14 procent söker aktivt nytt arbete. Det visade sig när Folkuniversitetet frågade drygt 1000 personer mellan 40 och 55 år om deras syn på karriären och yrkeslivet.

Enligt undersökningen vill 56 procent av de tillfrågade göra ett karriärbyte, en tredjedel vill byta arbetsgivare och lika många vill byta yrkesroll. 25 procent önskar få till en förändring men vet inte vad de vill jobba med.

Andelen som vill gå ner i arbetstid från heltid till deltid är 15 procent, medan endast 5 procent vill gå upp i arbetstid.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Maria lämnade resebranschen efter 36 år

  Sedan coronan slog till har tiotusentals tjänstemän blivit av med sina jobb. Värst är det inom krisbranscherna hotell, restaurang, turism och flyg. Maria Hansson blev uppsagd efter 36 år i resebranschen – men har nu fått nytt jobb.

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Behov av bättre studiestöd efter corona

  I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.

 • Läs även...

  Tekniken hotar många kvinnojobb

  Många arbetsuppgifter försvinner till följd av automatiseringen. Det yrke som drabbas värst är administratörer, där 3 av 4 är kvinnor. Men de administratörer som Kollega talat med ser inget hot mot sina jobb.

 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Vad gör en ingenjör?

  Tack vare ett program för kvinnliga tekniska ingenjörer slipper blivande civilingenjören Astrid Edvardsson fundera över två frågor hon grubblat på – vad ska hon göra efter examen? Och vad gör en ingenjör?