Annons
Annons

Vårda vänskapen och må bra

Publicerad 7 december 2016, kl 09:54

Att ha relationer och bli bekräftad är livsviktigt. Ensamhet kan vara lika skadligt som rökning och fetma, visar vetenskapliga rön. Vänskap och goda relationer förlänger däremot livet och ger bättre hälsa.

1. Är det verkligen farligt för hälsan att vara ensam?

Det finns många undersökningar som visar att goda relationer är bra för hälsan, samtidigt som dåliga relationer och känslor av ensamhet har den motsatta effekten. I en metaanalys publicerad 2010 i tidskriften PLoS Medicine jämförde amerikanska forskare ensamhet med andra kända hälsofaror när det gällde risken att dö i förtid. 

Enligt deras analys är ofrivillig ensamhet en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning och en större riskfaktor än både fetma och fysisk inaktivitet.

2. Varför är det så ohälsosamt att vara ensam?

Enligt  Peter Strang, professor vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet innebär långvarig, ofrivillig ensamhet en kronisk, lågintensiv stress, som triggar det biologiska varningssystemet om att du bör söka upp din flock. Inte nog med det. Det långvariga påslaget av stresshormoner är början av ett förlopp som kan ge högt blodtryck och inflammation i kroppen, vilket i sin tur ökar risken för sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och demens. Utöver detta innebär ensamhet en högre risk för depression.

3. Hur kan jag bryta ensamheten?

Ett sätt kan vara att använda sig av metoden och handlingsplanen "EASE", utvecklad av den amerikanska socialpsykologen John T Cacioppo. EASE står för: 

E: Extend yourself. Ta första steget till kontakt genom att hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor.
A: Action plan. Fundera ut sammanhang där du kan träffa likasinnade och sök dig till dem, exempelvis en kör eller en förening.
S: Selection. Välj vilka du vill bli vän med och investera i detta fåtal. 
E: Expect the best. Utgå ifrån att människor vill dig väl.

Läs mer i serien HÄLSOBOKSLUT 2016:

 

Gertrud Dahlberg
[email protected]

Satsa på ett nytt starkt 2017

Hur mår du egentligen?  Är du frisk och pigg? Får du tillräckligt med återhämtning? Hur är det med mat, motion och vänner? Kan något bli bättre? Gör ett hälsobokslut och hitta inspirationen till ett starkt, skönt och sunt 2017.