Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Blivit av med jobbet?

Plötsligt kallar chefen till möte. Oplanerat. Du blir orolig. Är det varsel på gång? Eller tvärt om. Du har fått nog och laddar för att gå in till chefen och säga upp dig. Vilket som, här är tipsen!
Gabriella Westberg Publicerad 12 mars 2015, kl 14:37
Människor utanför Sony Mobiles kontor i Lund, efter att företaget varslat 1 000 tjänster.
Nyligen varslades 1000 personer från Sony Mobile i Lund. Foto: Ola Torkelsson/TT

FÅTT NOG!

Om du kollar runt efter grönare gräs - berätta inte för chefen att du gör det. Utmana inte heller chefen med att säga att du har erbjudits ett annat jobb. Har du otur kan det uppfattas som en uppsägning. Det hände en Unionenmedlem i Dalarna. 

Har du bestämt dig för att säga upp dig? Gör det snyggt! Här ger Unionens rådgivare Lars Öst sina bästa tips. 

Det finns många fallgropar i samband med uppsägningar. Ta ett djupt andetag och läs Kollegas guide först. Tänk på detta när du säger upp dig! 

Vill chefen att du säger upp dig? Varning! Det kan vara en provocerad uppsägning, och det är inte tillåtet! En medlem på ett logistikföretag pressades av sin chef att säga upp sig själv – men har också fått hjälp av Unionen att pröva ärendet i rätten. 

Att skoja med kollegorna kan lyfta arbetsdagen. Men skoja inte till det för mycket! En anställd kvinna riggade ett practical joke åt en kollega på arbetsplatsen blev avskedad – anklagad för sabotage och mobbning. 

VARSLAD

Företaget varslar! Enligt lagen om anställningsskydd gäller principen sist in – först ut, vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Men det kan hända att facket på din arbetsplats kommit överens med arbetsgivaren om en avtalsturlista, och kan därmed kringgå principen om sist in – först ut. Möjligheten att överklaga en uppsägning genom avtalsturlista är mycket liten. 

Det kan vara en sorg att förlora jobbet. Att tappa sitt vardagliga sammanhang, kontakten med kollegor och att ha känslan av att ha blivit bortvald kan behöva bearbetas. Här får du tipsen som underlättar den resan. 

Det finns också något som heter företagspräster. Åtminstone finns det en. Kanske borde det också finnas företagsimamer och företagsrabbiner, eller åtminstone kuratorer för varje krisdrabbad bransch? 

Så, nu är det dags för nya tag! Gör så här när du söker nytt jobb. 

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.