Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Storsatsning på Astra Zeneca

I början av mars meddelade läkemedelsjätten Astra Zeneca att verksamheten i Lund skulle läggas ned. Ett dråpslag för de anställda som nu får hjälp av Unionens karriärcoacher för att gå vidare i arbetslivet.
Lina Jonsson Publicerad 7 april 2010, kl 10:31

- Det handlar om cv-granskning och att strukturera upp jobbsökandet, säger Sandra Persson, klubbutvecklare på Unionen Sydväst.

I Astra Zenecas årsbokslut stod det klart att koncernen måste se över sina produktionsanläggningar och sin forskning. Resultatet blev en nedläggning av verksamheten i Lund och en nystart på fabriken i Mölndal. Bolaget har medgett att det krävs att kompetens flyttar med, men alla 900 kommer inte att erbjudas anställning.

- Förhandlingarna ligger i startgroparna så jag kan inte säga så mycket om det än, men medlemmarna tycker att det är skönt att vi agerar redan tidigt i processen, säger Maria Persson, klubbordförande på Astra Zeneca.

Under april och maj kommer Unionen att finnas på plats och tillsammans med klubben informera om karriärplanering, cv-granskning, a-kasseregler och inkomstförsäkring.

- För många av våra medlemmar är det här en omvälvande tid. En del har inte sökt jobb på 25 år och då är det en stor trygghet att vi kan hjälpa till, inte bara med information utan med det praktiska. Vi tittar på karriärplanering, ansökningshandlingar, och intervjuteknik, för att rusta dem för en framtida arbetsmarknad, säger Maria Persson.

Astra Zeneca har historiskt sett varit generöst med att erbjuda avgångsvederlag till sina anställda. Även Arbetsförmedlingen jobbar på högvarv för att inventera kommunens företag för att se vem som kan tänkas ha ett behov av de kunskaper som nu frigörs från läkemedelsföretaget.

- Det här är ett första steg, sedan får vi se hur många som flyttar med företaget och hur många som söker sig till nya marker och förhoppningsvis är de väl rustade då, säger Sandra Persson.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.