• Arbetsförmedlingen varslar 4 500 anställda. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Varslet slår hårt mot långtidsarbetslösa

Publicerad 30 januari 2019, kl 12:13

Arbetsförmedlingen varslar var tredje anställd, sammanlagt 4 500 medarbetare, på grund av minskat ekonomiskt anslag.
– Det är mycket allvarligt för alla som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom.

Arbetsförmedlingens har fått minskade ekonomiska anslag för i år i Moderaternas och KD:s budget som röstades fram i riksdagen i december. För att klara betinget under 2019 samt för att förbereda sig för ett nytt uppdrag i enighet med den fyrpartiuppgörelse som ledde fram till att en ny regering kunde bildas, måste myndigheten säga upp 4 500 medarbetare. Varslet berör verksamheter över hela landet, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande. 

– Det är ett väldigt stort varsel och en illa vald tidpunkt om vi är på väg in i en lågkonjunktur. Det kommer att slå hårt mot alla som står långt från arbetsmarknaden, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.

Han är inte ensam om sin oro, LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin skriver i ett pressmeddelande att hon är mycket kritiskt till varslet:

– Att göra sig av med så här många personer är inte bara ett stort slag mot enskilda individer utan också mot Arbetsförmedlingens centrala roll att rusta arbetslösa till arbete.

Unionens samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg tror inte att varslet kommer att innebära några drastiska konsekvenser för just Unionens medlemmar – åtminstone inte till en början.

– Flertalet av Unionen medlemmar får hjälp via Trygghetsrådet och den hjälp de får av Arbetsförmedlingen är begränsad fram till dess att man blivit långtidsarbetslös. Men även om våra medlemmar inte drabbas radikalt finns det stora behov som måste omhändertas på något sätt, säger Henrik Ehrenberg.

Han anser att det är synd att M-KD-budgeten i kombination med den fyrpartiöverenskommelse som gjordes i januari, nu tvingar Arbetsförmedlingen att ta höjd för åtstramningar. I stället borde man ta avstamp i den utredning av Arbetsförmedlingen framtagen av Unionens förre ordförande Cecilia Fahlberg, som släpps i dag onsdag, och förändra Arbetsförmedlingen från grunden.  

– Utredningen har identifierat en rad problem, bland annat den politiska viljan att detaljstyra och bristen på långsiktighet. Varken budgeten eller fyrpartiöverenskommelsen omhändertar de behov som finns, i stället är det politiskt business as usual, säger Henrik Ehrenberg.

ST:s ordförande Britta Lejon anser att varslet slår sönder Arbetsförmedlingen och förvårar beredskap att möta en nedgång i konjunkturen. Akademikerförbundet SSR kräver i ett pressmeddelande att regeringen så snabbt som möjligt ge besked om vad som hända med Arbetsförmedlingen.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.

 • Läs även...

  ”Kan få arbetslöshet på 25 procent”

  Insatserna för att dämpa följderna av corona är långt ifrån tillräckliga. Det anser Stefan Koskinen på Almega, som tror att vi riskerar en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent om inte regeringen tar till kraftfulla åtgärder.

 • Läs även...

  IT fortsatt hett 2025

  Jobbar du som kommunikatör, receptionist eller mäklare? Då kan det vara dags att fundera på att sadla om. Vill du vara säker på jobb om fem år ska du plugga till ingenjör, IT-specialist eller systemutvecklare.

 • Läs även...

  Corona får Apotea att rekrytera

  Många korttidspermitteras och varslas nu om uppsägning från sina arbeten. Men det finns även de arbetsplatser som är i stort behov av personal. Ett av de företag som rekryterar personal för fullt är Apotea.

 • Läs även...

  Antalet varsel ökar kraftigt

  Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.

 • Läs även...

  Unionen kritiskt till ingångsavdrag

  Sänk arbetsgivaravgiften för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, föreslår regeringen. En dålig idé anser Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.