Annons
 • Arbetsförmedlingen varslar 4 500 anställda. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Varslet slår hårt mot långtidsarbetslösa

Publicerad 30 januari 2019, kl 12:13

Arbetsförmedlingen varslar var tredje anställd, sammanlagt 4 500 medarbetare, på grund av minskat ekonomiskt anslag.
– Det är mycket allvarligt för alla som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom.

Arbetsförmedlingens har fått minskade ekonomiska anslag för i år i Moderaternas och KD:s budget som röstades fram i riksdagen i december. För att klara betinget under 2019 samt för att förbereda sig för ett nytt uppdrag i enighet med den fyrpartiuppgörelse som ledde fram till att en ny regering kunde bildas, måste myndigheten säga upp 4 500 medarbetare. Varslet berör verksamheter över hela landet, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande. 

– Det är ett väldigt stort varsel och en illa vald tidpunkt om vi är på väg in i en lågkonjunktur. Det kommer att slå hårt mot alla som står långt från arbetsmarknaden, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.

Han är inte ensam om sin oro, LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin skriver i ett pressmeddelande att hon är mycket kritiskt till varslet:

– Att göra sig av med så här många personer är inte bara ett stort slag mot enskilda individer utan också mot Arbetsförmedlingens centrala roll att rusta arbetslösa till arbete.

Unionens samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg tror inte att varslet kommer att innebära några drastiska konsekvenser för just Unionens medlemmar – åtminstone inte till en början.

– Flertalet av Unionen medlemmar får hjälp via Trygghetsrådet och den hjälp de får av Arbetsförmedlingen är begränsad fram till dess att man blivit långtidsarbetslös. Men även om våra medlemmar inte drabbas radikalt finns det stora behov som måste omhändertas på något sätt, säger Henrik Ehrenberg.

Han anser att det är synd att M-KD-budgeten i kombination med den fyrpartiöverenskommelse som gjordes i januari, nu tvingar Arbetsförmedlingen att ta höjd för åtstramningar. I stället borde man ta avstamp i den utredning av Arbetsförmedlingen framtagen av Unionens förre ordförande Cecilia Fahlberg, som släpps i dag onsdag, och förändra Arbetsförmedlingen från grunden.  

– Utredningen har identifierat en rad problem, bland annat den politiska viljan att detaljstyra och bristen på långsiktighet. Varken budgeten eller fyrpartiöverenskommelsen omhändertar de behov som finns, i stället är det politiskt business as usual, säger Henrik Ehrenberg.

ST:s ordförande Britta Lejon anser att varslet slår sönder Arbetsförmedlingen och förvårar beredskap att möta en nedgång i konjunkturen. Akademikerförbundet SSR kräver i ett pressmeddelande att regeringen så snabbt som möjligt ge besked om vad som hända med Arbetsförmedlingen.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Storstäderna slukar jobben

  Häften av alla de jobb som vuxit fram i den privata sektorn hamnar i storstadsregionerna. Det visar en ny undersökning från Stockholms handelskammare.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.