• De vanligaste hatbrotten på jobbet är afrofobiska följt av islamofobiska. Foto: Fredrik Stehn

Vart tionde hatbrott sker på jobbet

Publicerad 1 november 2019, kl 09:50

Nio procent av alla hatbrott sker på landets arbetsplatser. Totalt har antalet polisanmälda hatbrott i samhället nästan fördubblats på två år, enligt ny statistik.

Förra året polisanmäldes närmare 7 100 hatbrott, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Det är en ökning med elva procent jämfört med 2016 då BRÅ:s förra rapport sammanställdes och en ökning med 29 procent jämfört med 2013. Enligt rapportens föfattare kan ökningen bero på ett större fokus i frågan och att fler därför väljer att polisanmäla.

Den allra vanligaste brottstypen är olaga hot och ofredande, men det är hets mot folkgrupp som ökat mest och nästan fördubblats mellan 2016 och 2018, från 641 anmälningar till 1 164.

Läs också: Rasism på apoteken: "Kunden sa jävla apa"

Sedan förra mätningen har antisemitiska hatbrott ökat mest, med 53 procent, följt av hatbrott på grund av sexuell läggning , med 36 procent.

Av alla anmälda hatbrott begås nio procent på landets arbetsplatser. Det är lika stor andel som två år tidigare och en majoritet utsätts av kunder och klienter, enligt BRÅ:s statistik. Den vanligaste brottsplatsen är allmän plats (22 procent) följt av internet (15 procent) och i hemmet (13 procent).

Hatbrott på jobbet

Andel polisanmälda hatbrott som skett på arbetsplatsen 2018 (2016).

 • Afrofobiska: 13 procent (12%)
 • Islamofobiska: 10 procent (10%)
 • Antiromska: 7 procent (5% )
 • Sexuell läggning: 4 procent (4%)
 • Antisemitiska: 2 procent (8%),
 • Kristofobiska: 2 procent (-)
BRÅ
Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Oro på Forsmark efter misstänkt coronafall

  En entreprenör som bodde i Forsmarks personalboende hämtades under tisdagen med ambulans. Personen hade influensaliknande symptom och misstänks vara sjuk i covid-19. Oron bland medarbetarna är nu stor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.