Annons
 • Många kommer att förlora jobbet på vattenfalls huvudkontor. Foto: Vattenfall

Vattenfall: 1 500 heltidstjänster ska bort

Publicerad 20 mars 2018, kl 13:26

Vattenfall behöver spara. Inom två år planerar bolaget att minska antalet anställda och konsulter med 1 500 heltidstjänster, varav 600 i Sverige.

Den statliga kraftkoncernen har beslutat om åtgärder för att spara två miljarder kronor inom stabsfunktionerna till och med år 2020.

– De flesta av de 600 tjänsterna finns i Stockholm. Det är administrativa, HR, kommunikation, och rättsavdelningens tjänster som framför allt drabbas av nedskärningar, säger Markus Friberg, presschef på Vattenfall i ett pressmeddelande.

Inger Strandberg, ordförande för Unionenklubben på kraftkoncernen, är inte överraskad av beskedet.
– Vi har varit medvetna om besparingarna ett tag men visste inte hur många företaget skulle göra sig av med. Beslutet är så färskt, vi vet inte i nuläget hur det kommer påverka de olika bolagen. När förhandlingarna startar om en månad får vi reda på mer, 2018 kommer att bli ett tufft år med förhandlingar. Vi hoppas att man, precis som tidigare, försöker få till många naturliga avgångar, säger hon.

Besparingarna sker bland annat för att Vattenfall ska kunna göra nyinvesteringar i vindkraft och för att få in pengar till satsningen på så kallad oberoende härdkylning* på Ringhals. Säkerhetsuppgraderingen är ett krav från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, för att driften ska kunna fortsätta efter år 2020.

– Vi har förståelse för att man måste göra besparingar. Vi är för stora i stabsfunktionerna. Men det är förstås tråkigt att folk kommer att förlora sina jobb och om det leder till outsourcing till andra länder och att medarbetarna inte har chans att följa med, säger Inger Strandberg.

Unionenklubben har hittills inte fått några reaktioner från medlemmarna.
– Det har faktiskt varit jättetyst. Under veckan kommer det hållas informationsmöten ute på varje enhet som är berörd, kanske blir det mer frågor efter det, säger Inger Strandberg.

Redan i dag pågår effektiviseringar, bland annat 500 heltidstjänster ska läggas ut på andra företag, dessa räknas in i det nya besparingspaket som beslutats.

Vattenfall har totalt cirka 20 000 anställda.

 

 

*FAKTA: Oberoende härdkylning

Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima gjordes stresstester vid alla kärnkraftverk i EU – däribland Ringhals. Dessa tester visade att de svenska kärnkraftverken tål de flesta extrema händelser, men Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, krävde ytterligare förbättringar för att driften ska kunna fortsätta efter år 2020. Vattenfall har beslutat att investera 900  miljoner kronor i oberoende härdkylning. Det är ett system med en oberoende kraftkälla som pumpar in vatten och som träder in om övriga kylsystem inte fungerar.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Många tror sig älska jobbet

   Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

  • Läs även...

   Transcom står fast vid jobbflytt från Umeå

   Trots att en löntagarkonsult konstaterar att Transcom inte tjänar något på att flytta verksamheten från Umeå till Eskilstuna håller ledningen fast vid att 280 tjänster ska flyttas.

  • Läs även...

   280 berörs när Transcom lämnar Umeå

   Transcom i Umeå flyttar till Eskilstuna och runt 280 anställda och konsulter berörs. Unionenklubben anser att underlaget är otillräckligt att ta ställning till och har nu kallat in en löntagarkonsult för att se över beslutet.

  • Läs även...

   Två i veckan dör av mobbning

   Utfryst, ignorerad, trakasserad. Varje dag utsätts 100 000 människor för mobbning på sina arbetsplatser. Den grymma behandlingen ger mardrömmar, stress och depressioner – och leder i värsta fall till självmord.

  • Läs även...

   Här får du jobba när du vill

   Det finns inget självändamål med att jobba 9–17. Det viktiga är att man når resultat – inte när det sker. Det insåg man på Invise. Här bestämmer du själv när du vill arbeta.

  • Läs även...

   Ohållbar situation på SVT

   Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.