Annons
 • Unionen äger bland annat lägenheter på Döbelnsgatan i centrala Stockholm. (Huset på bilden är inte adressen som Unionen äger). Foto: Mats Andersson / TT

Vem får bo i Unionens lägenheter?

Publicerad 15 januari 2016, kl 14:15

Att fackförbund äger fastigheter är inget ovanligt, det gör även Unionen. Men vem får bo i Unionens lägenheter och varför?

Unionen äger fastigheter i både Stockholm och Göteborg. De flesta av fastigheterna är kontor men på två adresser i centrala Stockholm äger man även lägenheter.

Åtta av de 88 lägenheterna, sju stycken ettor och en tvåa, används av Unionen. Hyrorna har förhandlats fram med Hyresgästföreningen och ligger på mellan cirka 4 300 och 4 700 kronor för enrummarna och cirka 8 000 kronor för tvåan.

Varken Unionens ordförande Martin Linder, förste vice ordförande Peter Hellberg eller andre vice ordförande Marina Åman, hyr någon av lägenheterna. Däremot hyr en person i förbundets ledning en av ettorna i andra hand på grund av långpendling. Unionen har dessutom tre andra medarbetare med andrahandskontrakt på varsin lägenhet, även de på grund av att de har långt att pendla.

Om någon slutar jobba på Unionen eller inte längre behöver pendla till Stockholm upphör även hyreskontraktet att gälla. Det går heller inte att omvandla andrahandskontraktet till ett förstahandskontrakt och enligt Unionen följer förbundet de skatteregler som finns.

Under åren 2006 till 2016 har Unionen förmedlat 19 lägenheter till bostadsförmedlingen, varav små lägenheter har ingått i en speciell ungdomskö för personer upp till 24 år.

Farmaciförbundet hade egna avtal, när de gick samman med Unionen för ett par år sedan, som nu är avslutade.
 

Läs mer: Max en öl per skalle 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Lovades anonymitet – fick sparken för förtal

  Unionenmedlemmen berättade i förtroende för HR-konsulten om vilka problem arbetsplatsen hade. Två veckor senare blev hon avskedad för förtal.

 • Läs även...

  Ohållbar situation på SVT

  Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Här får du jobba när du vill

  Det finns inget självändamål med att jobba 9–17. Det viktiga är att man når resultat – inte när det sker. Det insåg man på Invise. Här bestämmer du själv när du vill arbeta.

 • Läs även...

  King registrerar anställdas sexualitet

  Speljätten King kartlägger uppgifter om anställdas sexuella läggning och etniska bakgrund. Personalen uppmanas svara på frågor som sedan sparas i ett register, vilket kan bryta mot Personuppgiftslagen.

 • Läs även...

  Så försvarar Unionen resandet

  Unionens internationella verksamhet står för de flesta av förbundets utlandsresor. Några av dem har varit långdistansresor i business class. Magnus Kjellsson, chef för den internationella verksamheten, förklarar varför de måste resa.

 • Läs även...

  Vad säger resepolicyn om business class?

  Med anledning av uppgifterna om att företrädare för Unionen har rest i business class har Kollega frågat förbundet hur dess resepolicy ser ut.

 • Läs även...

  Unionens företrädare flög business class

  Flera företrädare för Unionen har rest business class till internationella konferenser. Det skriver Aftonbladet i dag. Förbundet vill inte berätta hur mycket resorna har kostat, men säger att resepolicyn medger resor i business class.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.