• Unionen äger bland annat lägenheter på Döbelnsgatan i centrala Stockholm. (Huset på bilden är inte adressen som Unionen äger). Foto: Mats Andersson / TT

Vem får bo i Unionens lägenheter?

Publicerad 15 januari 2016, kl 14:15

Att fackförbund äger fastigheter är inget ovanligt, det gör även Unionen. Men vem får bo i Unionens lägenheter och varför?

Unionen äger fastigheter i både Stockholm och Göteborg. De flesta av fastigheterna är kontor men på två adresser i centrala Stockholm äger man även lägenheter.

Åtta av de 88 lägenheterna, sju stycken ettor och en tvåa, används av Unionen. Hyrorna har förhandlats fram med Hyresgästföreningen och ligger på mellan cirka 4 300 och 4 700 kronor för enrummarna och cirka 8 000 kronor för tvåan.

Varken Unionens ordförande Martin Linder, förste vice ordförande Peter Hellberg eller andre vice ordförande Marina Åman, hyr någon av lägenheterna. Däremot hyr en person i förbundets ledning en av ettorna i andra hand på grund av långpendling. Unionen har dessutom tre andra medarbetare med andrahandskontrakt på varsin lägenhet, även de på grund av att de har långt att pendla.

Om någon slutar jobba på Unionen eller inte längre behöver pendla till Stockholm upphör även hyreskontraktet att gälla. Det går heller inte att omvandla andrahandskontraktet till ett förstahandskontrakt och enligt Unionen följer förbundet de skatteregler som finns.

Under åren 2006 till 2016 har Unionen förmedlat 19 lägenheter till bostadsförmedlingen, varav små lägenheter har ingått i en speciell ungdomskö för personer upp till 24 år.

Farmaciförbundet hade egna avtal, när de gick samman med Unionen för ett par år sedan, som nu är avslutade.
 

Läs mer: Max en öl per skalle 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Lovades anonymitet – fick sparken för förtal

  Unionenmedlemmen berättade i förtroende för HR-konsulten om vilka problem arbetsplatsen hade. Två veckor senare blev hon avskedad för förtal.

 • Läs även...

  Ohållbar situation på SVT

  Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Här får du jobba när du vill

  Det finns inget självändamål med att jobba 9–17. Det viktiga är att man når resultat – inte när det sker. Det insåg man på Invise. Här bestämmer du själv när du vill arbeta.

 • Läs även...

  Nytt kollektivavtal för gymanställda

  Nu träder det nya avtalet för Unionens gymanställda medlemmar i kraft. Och det är efterlängtat ­- Kollega har tidigare avslöjat de usla arbetsvillkor som ofta gäller i branschen.

 • Läs även...

  ”Trygghet inte att bita sig fast vid ett jobb”

  Slopa turordningsreglerna och arbetsgivarens omplaceringsskyldighet. Det är ett par förslag som Svenskt Näringsliv presenterade i dag. Unionen å sin sida betonar vikten av att individens trygghet på arbetsmarknaden stärks.

 • Läs även...

  Stor ökning av stress

  Stressen på jobbet har ökat med tio procentenheter sen förra året bland privatanställda tjänstemän. Det visar Unionens stressindex år 2019.

 • Läs även...

  Nära hälften läser jobbmejl på ledig tid

  Drygt fyra av tio tjänstemän läser jobbmejl en eller flera gånger om dagen – före och efter arbetstid. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.