• För många vore arbetsdagen en verklig prövning utan hjälp av koffein. Foto: Nicoleta Ionescu/Colourbox

Vi dricker inte kaffe för att det är gott

Publicerad 7 maj 2019, kl 15:56

Nej, det är inte alls smaken på kaffe som gör att du dricker – det är koffeinet. Eller alkoholruset när det handlar om starkare drycker. Det visar forskare vid Northwestern University i USA.

Varför bälgar vissa beskt kaffe på jobbet medan kollegorna föredrar saftkobbel? Det var frågan som forskare vid det amerikanska universitetet Northwestern ställde sig när de letade efter variationer i våra smakgener som kan förklara våra dryckespreferenser, enligt sajten Sciencedaily.

Till forskarnas stora överraskning visade studien att våra smakpreferenser inte alls handlar om genvariationer utan snarare om hur alkohol och kaffe får oss att känna sig. Det är alltså alkoholen och koffeinet – inte smaken – som är avgörande, vad folk än påstår.

Forskare vid Neapels universitet har dock slagit fast att kaffe är en dryck som kommer bäst till sin rätt om man bälgar det, eftersom det frigörs mer arom än om man smuttar på kaffet. Anledningen är att dricktekniken frigör olika mängder saliv hos kaffekonsumenterna.

Läs mer: Bälgat kaffe smakar bättre

Tidigare forskning har visat att kaffesug försämrar minnet men att en slurk kaffe strax före en tupplur gör underverk för minnet – kombon kaffe och minisiesta ger bättre effekt än koffein och sömn för sig.

Läs mer: Så funkar kaffeautomaten

Läs mer: Så många timmar om året väntar du på kaffe

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
  • Läs även...

    Arbetslöshet kan ge ångest

    Arbetslöshet drabbar inte bara den personliga ekonomin. Att vara utan jobb kan också ge ångest och depression. Politiker bör därför fokusera på de hälsomässiga fördelarna i att hålla arbetslösheten nere, enligt forskare.

  • Läs även...

    Semester är bra för hjärtat

    Snart dags för en välbehövlig semester? Eller ligger du kanske redan och latar dig med en bok i hängmattan? Då gör du hjärtat en tjänst och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, visar ny forskning.

  • Läs även...

    Kollega får ny chefredaktör

    Helena Ingvarsdotter blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Hon har lång erfarenhet från fackförbundspress och kommer närmast från Lärarförbundet där hon var chefredaktör för flera tidningar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.