• Det svenska bolag som lockar flest studenter, enligt en undersökning från PR-byrån Universum. Foto: Björn Larsson Ask

Viktigt attrahera ingenjörsstudenter

Publicerad 21 maj 2014, kl 13:51

Det råder stor brist på ingenjörer. För att konkurrera om de bästa gäller det att attrahera dem redan innan de tagit ut examen. Det har Sweco gjort. Företaget hamnar bland de mest attraktiva svenska bolagen när studenterna får välja drömarbetsgivare.

- Vi har ett stort rekryteringsbehov och då måste vi erbjuda studenterna roliga uppdrag, säger Britt Olin, på Swecos HR-avdelning.

När 33 000 studenter från de nordiska länderna får tycka till om sin framtida karriär, i en undersökning gjord av PR-byrån Universum, ligger två svenska bolag på topp 30-listan, Sweco och Ikea.

- Det är väldigt roligt för vi satsar mycket på att attrahera studenter. Det är ett måste för att vi ska kunna växa i framtiden. Vi ser till att finnas på plats vid mässor, har arbetsmarknadsdagar och traineeprogram för att locka till oss de bästa, säger Britt Olin.

Bland alla företag vill de nordiska studenterna helst jobba för Ernest & Young, enligt Universums undersökning. Tvåa kommer PwC och sedan L'Oréal Group. Bland IT-studenterna toppar Google, Microsoft och IBM rankingen.

När man frågat ekonomistudenterna vad de vill se hos en bra arbetsgivare skiljer sig svaren åt mellan länderna. Svenska studenter vill se en chef som stödjer ens utveckling och en bra arbetsmiljö. Finska studenter ser hellre att arbetsuppgifterna är varierande och att det finns en vänlig atmosfär på jobbet.

De svenska ingenjörsstudenterna vill ha en kreativ och dynamisk arbetsmiljö och utmanande arbetsuppgifter medan finska studenter prioriterar en trygg anställning.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.