Annons
 • Det svenska bolag som lockar flest studenter, enligt en undersökning från PR-byrån Universum. Foto: Björn Larsson Ask

Viktigt attrahera ingenjörsstudenter

Publicerad 21 maj 2014, kl 13:51

Det råder stor brist på ingenjörer. För att konkurrera om de bästa gäller det att attrahera dem redan innan de tagit ut examen. Det har Sweco gjort. Företaget hamnar bland de mest attraktiva svenska bolagen när studenterna får välja drömarbetsgivare.

- Vi har ett stort rekryteringsbehov och då måste vi erbjuda studenterna roliga uppdrag, säger Britt Olin, på Swecos HR-avdelning.

När 33 000 studenter från de nordiska länderna får tycka till om sin framtida karriär, i en undersökning gjord av PR-byrån Universum, ligger två svenska bolag på topp 30-listan, Sweco och Ikea.

- Det är väldigt roligt för vi satsar mycket på att attrahera studenter. Det är ett måste för att vi ska kunna växa i framtiden. Vi ser till att finnas på plats vid mässor, har arbetsmarknadsdagar och traineeprogram för att locka till oss de bästa, säger Britt Olin.

Bland alla företag vill de nordiska studenterna helst jobba för Ernest & Young, enligt Universums undersökning. Tvåa kommer PwC och sedan L'Oréal Group. Bland IT-studenterna toppar Google, Microsoft och IBM rankingen.

När man frågat ekonomistudenterna vad de vill se hos en bra arbetsgivare skiljer sig svaren åt mellan länderna. Svenska studenter vill se en chef som stödjer ens utveckling och en bra arbetsmiljö. Finska studenter ser hellre att arbetsuppgifterna är varierande och att det finns en vänlig atmosfär på jobbet.

De svenska ingenjörsstudenterna vill ha en kreativ och dynamisk arbetsmiljö och utmanande arbetsuppgifter medan finska studenter prioriterar en trygg anställning.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Ryanair stänger ned på Skavsta

  Ryanair stänger ned sin bas på Skavsta flygplats. Orsaken är leveransförseningar av nya flygplan.

 • Läs även...

  Höga krav gör att barn till invandrare lyckas

  Höga förväntningar från familjen, stöd från offentliga tjänstemän och smarta yrkesval. Det är tre faktorer som gör att barn till migranter lyckas på arbetsmarknaden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.