Annons
Annons

Viktor vågade satsa på VR

Publicerad 13 mars 2018, kl 14:58

När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
- Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

Även om det var trögt i början, när VR ännu var nytt i Sverige, kunderna få och förtjänsten liten, rullar det nu på rätt bra med företaget som Viktor startade för ett par år sedan.

Vid sidan av den fasta anställning han då hade haft i drygt fyra år, som säljare av projektverktyg vid ett stort företag, hade han under en period också haft en enskild firma, där han filmade golfbanor och annat med drönare.

– Jag har alltid haft ett stort teknikintresse och det var jätteroligt med drönarflygfilm. Men eftersom jag inte kunde jobba dedikerat med det hann andra före. När VR sedan började ta fart för ett par år sedan kände jag att detsamma inte fick hända igen, att jag verkligen ville kunna satsa på det. Och då sade jag upp mig.

– Visst var det mot en osäkrare tillvaro. Men det var ändå självklart. Även om jag hade superhärliga kollegor och en schysst lön så kände jag till slut att jag kunde det jobbet och inte fick utlopp för min kreativitet där. Att det måste vara kul, annars kan det vara. Hade jag inte gjort det här så hade jag säkert ångrat mig längre fram.

En gång var jag faktiskt så orolig att jag ringde min pappa och frågade 'Vad har jag gjort?'

Ett av de uppdrag han genomfört, och som han är mest stolt över, är en utbildningsapplikation i VR som visar hur nobelpristagares upptäckter i fysik har lärt oss mer om hur universum fungerar. VR-upplevelsen gjordes för Nobelmuseet till en utställning i Dubai.

I höstas öppnade han och ett par vänner Sveriges första VR-upplevelsecenter i Stockholm, dit både allmänhet, företag och forskare på området är välkomna. Det har bland annat lett till att man nu har ett innovationssamarbete med forskare och elever vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, i Stockholm. Planen är att KTH exempelvis kan visa upp demos och projekt i lokalen, men de är även välkomna att låna och labba med den hårdvara och teknik som finns att tillgå.

– Vårt viktigaste mål är att påskynda VR-innovationerna i Sverige och därför är upplevelsecentret också tänkt som en plats där VR-kompetensen kan samlas. Vi tror att virtual reality kommer att göra världen till ett bättre ställe genom att sprida kunskap, empati och glädje. Men företagsvärlden måste vara drivande för att VR ska kunna bli mer allmänt känd och vi som privatpersoner ska kunna förstå hur VR kan göra vardagen bättre.

Än så länge används tekniken mest till spel, där man med hjälp av VR-glasögon upplever att man är inne i den påhittade värld där spelet utspelas. En del fastighetsbolag använder också tekniken för att visa lägenheter för potentiella kunder.

– Men snart kommer vi också ha nytta av det i vardagen. Utbildning på bred front kommer att revolutioneras. Inom vården kommer man att kunna träna på komplicerade operationer och i byggsektorn kan man förebygga livsfarliga situationer genom att man kan uppleva dem innan något händer med hjälp av VR, säger Viktor.

Även om han fortfarande kan känna att han står på lite osäker mark, är han nöjd med att han vågade satsa på ett nytt liv som egenföretagare.

– Det går ändå åt rätt håll nu när branschen börjar mogna, vi har den utrustning och erfarenhet som behövs och många beställare börjar förstå värdet med VR. Men skulle det skita sig så har det fortfarande varit värt det. Man får så himla mycket kunskap, lär känna så många nya människor och får vara med om så mycket.

– Dessutom känner jag att det här kommer bli ett bra VR-år. Snart har Spielbergs nya VR-film Ready Player One premiär här.

Visst tog han en risk i början, då han inte hade några fasta kunder och dessutom hade liten erfarenhet från företagsvärlden.

– En gång var jag faktiskt så orolig att jag ringde min pappa och frågade ”Vad har jag gjort?”. Men han peppade mig och sa kör bara så kommer det här att fungera. Och skulle det ändå inte göra det så får du väl i värsta fall ta ett vanligt jobb.

– Och det är ju faktiskt så att om man har en yrkeskompetens innan man blir egen så försvinner den ju inte. Dessutom lär man sig jättemycket nytt genom att vara egen. Vi har ju också ett jättebra skyddsnät i Sverige, med facket, a-kassan och vårt sociala system.

Många drömmer - få vågar

Undersökningar har visat att många av oss drömmer om att starta eget men inte vågar ta det steget. För ett år sedan visade exempelvis en Sifo-undersökning att hälften av alla svenskar, 49 procent, någon gång har funderat på att starta eget. Den största orsaken till att de inte har gjort det var att man var osäker på om företaget skulle fungera. Ens egen ekonomi, att man exempelvis har stora bostadslån, kan vara en hämsko.

Även egenföretagare kan vara medlemmar i Unionen. Man har då exempelvis en inkomstförsäkring och 10 timmars kostnadsfri affärsjuridisk rådgivning per år, kan få bidrag till kompetensutveckling  och delta i Unionens kurser.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Rätt taktik på nätet

  Alla hänger på sociala medier. Även arbetsgivare. Tänk bara till innan du startar ett konto i företagets namn. Här kommer några tumregler för ett genomtänkt konto.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Unga vuxna lockas till arbete

  De som varken arbetar eller studerar, men gärna spelar datorspel, är målgruppen för ett nytt projekt vid högskolan i Skövde. Genom att utnyttja samma mekanismer som när man gör spel, ska ungdomarna lockas till studier och jobb.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Jobberfarenhet kan bli väg till studier

  Arbetslivserfarenhet ska kunna tillgodoräknas vid studier på högskolan. Det anser valideringsdelegationen som lämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Nu hoppas Unionen att politikerna ska gå vidare med förslagen.

 • Läs även...

  Therese Svanström föreslås ta över TCO

  Unionens nuvarande kanslichef Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO. Hon efterträder Eva Nordmark som lämnade TCO för rollen som arbetsmarknadsminister.

 • Läs även...

  Unionen och TCO: ”Värna partsmodellen och kollektivavtalen”

  Den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då är det dags att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i parlamentet under nästa mandatperiod. Både Unionen och TCO vill att de svenska parlamentarikerna ska driva frågor om stärkta fackliga rättigheter.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.