Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Vilken påsksymbol är du på jobbet?

Påsken hägrar och i år är det dags att utfodra påskkärringar och delta i äggjakt igen. Men varför inte ägna påskledigheten åt att analysera dig själv och dina kollegor ur ett påskperspektiv i stället?
Johanna Rovira Publicerad 1 april 2021, kl 07:01
Man utklädd till påskhare med ägg i en korg.
Påskharen är en generös men nervig jobbarkompis. Foto: Shutterstock

Påskkärringen

En ofta gullig typ som uppskattas av de flesta kollegor trots att det finns en hel del att invända mot påskkärringens arbetsprestationer. Hon eller han eller hen kan vara ganska naiv och ha orimliga förväntningar på sin omgivning – till exempel anser påskkärringen att hon, han eller hen är värd en rejäl lön ganska mediokra resultat till trots. Påskkärringen har dock lätt för att ta motgångar – blir hens jobb inte vederbörligen uppskattat rycker hen bara på axlarna och går vidare.

Påskhäxan

En enstörig, slug och ofta mycket kompetent medarbetare som blivit bitter av arbetslivets motgångar och efter att ganska ofta blivit rejält orättvist behandlad av både arbetsgivare och kollegor. Sprider ibland etter på jobbet och tar alltid sista slatten ur kaffekannan. Jobbar helst ensam och har ett mycket ambivalent förhållande till sin högste chef. 

Påskkycklingen

En oförstörd, ibland fjunig spelevink som ännu inte blivit nedbruten av ständiga omorganisationer och skrattretande lönerevisioner. Eftersom frontalloben på en kyckling inte är tillräckligt utvecklad har ibland kycklingen svårt att inse konsekvenser av sitt handlande och kan ha problem med att sätta sig in i andra människors situation. Har stundtals väldigt höga tankar om sin egen förmåga och uppfinningsrikedom.

Påsktuppen

Är ofta chef, men kan också förekomma i andra roller inom en organisation. Kanske som fackombud eller som expert. Ofta mycket kunnig och inte ett dugg generad för att stoltsera med sina kunskaper. Förekommer det flera tuppar i en arbetsgrupp kan det bli jobbigt med ständiga kraftmätningar och strider om vem som har störst kam.

Påskhönan

Är otroligt socialt begåvad, men kacklar oupphörligen, gärna i sällskap med andra hönor. Tillbringar mer av sin arbetstid i fikarummet eller i andras arbetsrum än i sitt eget. Många kollegor är förvånade över att hen överhuvudtaget får något uträttat, men när hen väl jobbar är hen överraskande produktiv. Duktig på att kläcka idéer men kan ibland ge kollegor ett och annat tjuvnyp. Med alltför många hönor på en arbetsplats ökar risken för mobbning. 

Påskharen

En generös men också ganska nervig medarbetare. Har ett stort hjärta, men är alldeles för feg för att göra väsen av sig. Trots att påskharen ofta sitter inne med insiktsfulla idéer och viktiga åsikter är hen rädd för att ventilera dem i större sammanhang. På tu man hand kan du dock ha mycket glädje av en påskhare.

Martyren

Är absolut inte beredd att dö på korset för sina arbetskamrater eller ens erbjuda hjälp till någon som är överhopad med jobb, men tar ofta på sig själv att tömma diskmaskinen, fixa fikabröd och torka ur micron, bara hen får klaga ofta och gärna om att ingen annan minsann lyfter ett finger. Är i stort behov av bekräftelse och får i mångas ögon orimligt bra gehör för sina tankar. Omger sig i enstaka fall av devota lärljungar.

Påskägget

En hårdkokt typ som är så rädd för att tappa garden att det nästan är skrattretande. Vill gärna ge ett professionellt och tufft intryck, men lyckas du tränga igenom skalet har du chans att hitta en god och nyttig kontakt. Du löper dock även risk att finna något så ruttet att du önskar att du aldrig lagt ner möda på att knäcka påskägget.

Jobbrelationer

7 sätt att bli en bättre talare

Rösten är vårt viktigaste uttrycksmedel för att skapa förtroende och motivation. Här är sju tips för att bli en bra talare – och behålla publikens intresse genom hela presentationen.
Publicerad 15 februari 2024, kl 06:04
Tecknad illustration av en kvinna i en talarstol som pratar inför publik.
Att tala inför folk kan kännas svårt. Här är 7 tips hur du använder din röst för att skapa förtroende och motivation. Illustration: Colourbox.

1.  HITTA RÄTT TEMPO

Karismatiska talare pratar ofta i ett lite snabbare tempo än normalt, vilket får dem att låta passionerade och självsäkra. Att hitta balansen kan dock vara svårt. Talar du för snabbt kan du låta nervös eller stressad, talar du för långsamt kan du låta uttråkad eller nonchalant.

 

2.  VÅGA VILA I PAUSEN

 Undvik utfyllnadsord som ”ööh” och ”liksom”. De stjäl fokus och du riskerar att åhörarna tappar intresset. Att i stället våga landa i pauser inger en känsla av självförtroende och ger lyssnarna möjlighet att processa det du sagt.

 

3. SPELA IN DIG SJÄLV

För att kunna jobba med din röst måste du lära känna den. Spela in dig själv och lyssna på hur du låter. Ge dig själv feedback, både positiv och negativ. Tänk på hur du använder melodi och tempo. Låter du uttråkad, nervös eller självsäker?

 

4. VÄRM UPP RÖSTEN

Värm upp rösten varje morgon för att få en god rösthälsa och bättre talteknik. En enkel övning är att använda ljudande konsonanter. Ta ett djupt andetag genom näsan och ljuda ut ett ”V” på ton tills luften tar helt slut. Det spelar ingen roll vilken ton du väljer, men du kommer att låta ungefär som en dammsugare. Repetera övningen tre gånger.

 

5. ANVÄND RÖSTENS VERKTYGSLÅDA

Tempo, talmelodi, paus, volym, tonalitet och betoning. Det är några av de verktyg du kan jobba med för att låta mer indragande och skapa dynamik när du pratar.

 

6. ANVÄND HÄNDERNA

Människor som pratar med händerna upplevs som mer trovärdiga. Gestikulera för att poängtera de ord som är viktigast. Tänk på att rörelserna ska kännas naturliga, inte överdrivna – spara dina ”jazzhands” till aw:n.

 

7. TALA PASSIONERAT

Det handlar inte bara om vad du säger – utan om hur. Håll en hög energinivå – tala med passion och ha ett öppet, självsäkert kroppsspråk. Då kan du få vem som helst att bli intresserad av vad du har att säga. Att låta det minsta ointresserad eller osäker smittar av sig på stämningen.

 

FÄLLOR ATT SE UPP MED!

Undvik att dricka kaffe, te och annat vätskedrivande precis innan presentationen, det torkar dessutom ut stämbanden. Känner du dig trött i rösten eller är hes ska du absolut inte viska – det skadar rösten mer. Känner du dig ofta trött i rösten bör du kontakta en sång[1]pedagog som kan hjälpa dig att hitta rätt talteknik.

Text: Vera Viksten

KÄLLA: Cecilia Brändström, röstcoach