Annons
Annons
 • Karin Adelsköld, Jan-Olof Jacke och Ylva Johansson. Foto: Theresia Kohlin, Sören Andersson, Martin Hörner Kloo

Vilket var ditt första sommarjobb?

Publicerad 10 maj 2019, kl 18:10

De har inte alltid befunnit sig i toppen på näringskedjan. Deras arbetsliv började som de flesta andras med ett sommarjobb som inte alltid var kul och välbetalt, men minnesvärt och ibland utvecklande. De första stapplande stegen in på arbetsmarknaden ledde för en del till regeringen, för andra till jobbet som komiker.

Stig Wiström


Foto: Kollega

Nu: HR-expert på Unionen
Då: Dödgrävare

Mitt första sommarjobb var som dödgrävare på kyrkogården i Avesta. Det var en het sommar och eftersom det var svalt och nere i graven så åt jag om min kollega vår lunch i de nygrävda gravarna. En gång råkade vi somna och vaknade upp av att några förbipasserande stod och tittade ner på oss.

Lärde du dig något?
Nej, det kan jag inte påstå – att det är mörkt och svalt i gravar kanske.

Har du något råd till nya sommarjobbare?
Ja, att det inte spelar så stor roll vilket sommarjobb man har – att prova på arbetslivet är jätteviktigt för framtiden.

 

Karin Adelsköld


Foto: Theresia Kohlin

Nu: Komiker och programledare
Då: Kafébiträde och guide

Jag var 14 år när jag fick mitt första sommarjobb på Café Columbia i Kisa som också innehöll ett emigrantmuseum med bilder och berättelser från folk från orten som emigrerat till Amerika under 1800-talet.

Vad lärde du dig?
Förutom att göra smörgåsar och stå i kassan fick jag lära mig att guida på museet. Det var kul men när det kom grupper blev jag oftast nervös och hade svårt att komma ihåg all fakta, så då hittade jag på lite. Ibland hittade jag på massor. Det kan jag skämmas lite för i dag.

Råd till sommarjobbare?
Mitt tips till unga sommarjobbare är att det är omöjligt att veta om man gillar ett jobb eller inte innan man testat. Världens tillsynes tråkigaste jobb kan vara världens roligaste för att arbetskompisarna är roliga. Så testa! Mitt bästa sommarjobb var som diskare i ett kök med galna kockar.

 

Martin Linder


Foto: Thron Ullberg

Nu: Förbundsordförande Unionen
Då: Tidningsbud

Jag tror mitt första sommarjobb var att dela ut Göteborgsposten, någon gång i 15-årsåldern. Det hände att jag försov mig och mötte många läsare som stod och väntade på tidningen för att demonstrera sitt missnöje med förseningen.

Vad lärde du dig?
Att trogna prenumeranter blir missnöjda när man försover sig.

Råd till sommarjobbare?
Ställ alltid dubbla väckarklockor.

 

Jan-Olof Jacke


Foto: Sören Andersson

Nu: Vd Svenskt Näringsliv
Då: Fabriksarbetare

På mitt första sommarjobb arbetade jag på en fabrik som tillverkade textila torkmaterial med att packa putstrasor i säckar. En annan sommar hjälpte jag ett företag att uppdatera sitt kundregister. Det var grymt. Satt en halv sommar i en solstol i t-shirt och badbyxor och ringde oavbrutet runt till svenska företag. Ett lite sämre jobb var när jag delade ut reklam under ett lov. Tyckte det var bra att få röra sig mycket, men fick ett distrikt där alla hus saknade hiss och fick betalt per blad. Tror knappt jag fick ihop till de skor jag slet ut.

Vad lärde du dig?
Massor. Inte minst betydelsen av respekt och samarbete. Men också vikten av att skapa stolthet och arbetsglädje – oavsett arbetsuppgift.

Råd till sommarjobbare?
Prova dig fram med olika jobb och gör alltid ditt bästa.

 

Therese Svanström


Foto: Camilla Svensk

Nu: Kanslichef på Unionen
Då: Guide

Mitt första sommarjobb var som guide i Söderbärke. Några år senare sommarjobbade jag på ICA och där hade jag min första förhandling. Chefen ville lägga på mig nya arbetsuppgifter, att öppna och stänga butiken, så jag krävde högre lön. Han blev urförbannad och jag var inte säker på att jag var välkommen tillbaka igen. Men nästa dag kallade han in mig på kontoret och sa att han tänkt över mitt krav och så gav han mig löneförhöjning.

Vad lärde du dig?
Att man alltid ska ta diskussionen om lön.

Råd till  sommarjobbare?
Det är viktigt att ha kul på jobbet.

 

Ylva Johansson


Foto: Martin Hörner Kloo

Nu: Arbetsmarknadsminister
Då: Butiksbiträde på Konsum

Mitt första sommarjobb hade jag på Konsum, jag var 14 år gammal. Bland annat fick jag jobba med att plocka upp varor. Det var ett bra första steg i in i arbetslivet. Men det var också väldigt roligt, så det blev så att jag arbetade där extra i flera år efteråt.

Tänk på det här inför sommarjobbet:

 • Se till att du får ett skriftligt anställningsbevis med namn och personnummer där det framgå hur länge du jobbar och vilken lön du får, vilka arbetsuppgifter du har och vem arbetsgivaren är med mera. 
 • Säg nej till att provjobba gratis.
 • Du har rätt till semesterersättning oavsett hur kort du har jobbat. Utöver lönen.
 • Se till att få arbetsgivarintyg (hur mycket du jobbat, vad och var du jobbat) när du slutar och be gärna om ett arbetsbetyg också (hur du jobbat).
 • Kolla försäkringar. Finns det kollektivavtal är du försäkrad, men om det inte finns - vad gäller om du blir skadad på jobbet.
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Medelålders chefer vill byta jobb

  Många i medelåldern drömmer om att byta jobb. Men 4 av 10 upplever att det är svårt att få ett nytt arbete på grund av stigande ålder. Det visar en undersökning om karriär och yrkesliv från Folkuniversitetet.

 • Läs även...

  Olyckan fick David Kvart att byta karriär

  Han gick in i väggen – två gånger. Men det var först när tv-producenten David Kvart fick en elektrisk stöt som höll på att kosta honom livet som han hoppade av karriären och satsade på ett helt annat liv.

 • Läs även...

  4 av 10 vill byta jobb efter semestern

  Högre lön, nya utmaningar eller en bättre chef. Skälen till att många överväger att byta jobb efter sommarledigheten är flera, visar en studie.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.