Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Vilket var ditt första sommarjobb?

De har inte alltid befunnit sig i toppen på näringskedjan. Deras arbetsliv började som de flesta andras med ett sommarjobb som inte alltid var kul och välbetalt, men minnesvärt och ibland utvecklande. De första stapplande stegen in på arbetsmarknaden ledde för en del till regeringen, för andra till jobbet som komiker.
Johanna Rovira, Petra Rendik Publicerad 10 maj 2019, kl 18:10
Theresia Kohlin, Sören Andersson, Martin Hörner Kloo
Karin Adelsköld, Jan-Olof Jacke och Ylva Johansson. Theresia Kohlin, Sören Andersson, Martin Hörner Kloo

Stig Wiström


Foto: Kollega

Nu: HR-expert på Unionen
Då: Dödgrävare

Mitt första sommarjobb var som dödgrävare på kyrkogården i Avesta. Det var en het sommar och eftersom det var svalt och nere i graven så åt jag om min kollega vår lunch i de nygrävda gravarna. En gång råkade vi somna och vaknade upp av att några förbipasserande stod och tittade ner på oss.

Lärde du dig något?
Nej, det kan jag inte påstå – att det är mörkt och svalt i gravar kanske.

Har du något råd till nya sommarjobbare?
Ja, att det inte spelar så stor roll vilket sommarjobb man har – att prova på arbetslivet är jätteviktigt för framtiden.

 

Karin Adelsköld


Foto: Theresia Kohlin

Nu: Komiker och programledare
Då: Kafébiträde och guide

Jag var 14 år när jag fick mitt första sommarjobb på Café Columbia i Kisa som också innehöll ett emigrantmuseum med bilder och berättelser från folk från orten som emigrerat till Amerika under 1800-talet.

Vad lärde du dig?
Förutom att göra smörgåsar och stå i kassan fick jag lära mig att guida på museet. Det var kul men när det kom grupper blev jag oftast nervös och hade svårt att komma ihåg all fakta, så då hittade jag på lite. Ibland hittade jag på massor. Det kan jag skämmas lite för i dag.

Råd till sommarjobbare?
Mitt tips till unga sommarjobbare är att det är omöjligt att veta om man gillar ett jobb eller inte innan man testat. Världens tillsynes tråkigaste jobb kan vara världens roligaste för att arbetskompisarna är roliga. Så testa! Mitt bästa sommarjobb var som diskare i ett kök med galna kockar.

 

Martin Linder


Foto: Thron Ullberg

Nu: Förbundsordförande Unionen
Då: Tidningsbud

Jag tror mitt första sommarjobb var att dela ut Göteborgsposten, någon gång i 15-årsåldern. Det hände att jag försov mig och mötte många läsare som stod och väntade på tidningen för att demonstrera sitt missnöje med förseningen.

Vad lärde du dig?
Att trogna prenumeranter blir missnöjda när man försover sig.

Råd till sommarjobbare?
Ställ alltid dubbla väckarklockor.

 

Jan-Olof Jacke


Foto: Sören Andersson

Nu: Vd Svenskt Näringsliv
Då: Fabriksarbetare

På mitt första sommarjobb arbetade jag på en fabrik som tillverkade textila torkmaterial med att packa putstrasor i säckar. En annan sommar hjälpte jag ett företag att uppdatera sitt kundregister. Det var grymt. Satt en halv sommar i en solstol i t-shirt och badbyxor och ringde oavbrutet runt till svenska företag. Ett lite sämre jobb var när jag delade ut reklam under ett lov. Tyckte det var bra att få röra sig mycket, men fick ett distrikt där alla hus saknade hiss och fick betalt per blad. Tror knappt jag fick ihop till de skor jag slet ut.

Vad lärde du dig?
Massor. Inte minst betydelsen av respekt och samarbete. Men också vikten av att skapa stolthet och arbetsglädje – oavsett arbetsuppgift.

Råd till sommarjobbare?
Prova dig fram med olika jobb och gör alltid ditt bästa.

 

Therese Svanström


Foto: Camilla Svensk

Nu: Kanslichef på Unionen
Då: Guide

Mitt första sommarjobb var som guide i Söderbärke. Några år senare sommarjobbade jag på ICA och där hade jag min första förhandling. Chefen ville lägga på mig nya arbetsuppgifter, att öppna och stänga butiken, så jag krävde högre lön. Han blev urförbannad och jag var inte säker på att jag var välkommen tillbaka igen. Men nästa dag kallade han in mig på kontoret och sa att han tänkt över mitt krav och så gav han mig löneförhöjning.

Vad lärde du dig?
Att man alltid ska ta diskussionen om lön.

Råd till  sommarjobbare?
Det är viktigt att ha kul på jobbet.

 

Ylva Johansson


Foto: Martin Hörner Kloo

Nu: Arbetsmarknadsminister
Då: Butiksbiträde på Konsum

Mitt första sommarjobb hade jag på Konsum, jag var 14 år gammal. Bland annat fick jag jobba med att plocka upp varor. Det var ett bra första steg i in i arbetslivet. Men det var också väldigt roligt, så det blev så att jag arbetade där extra i flera år efteråt.

Tänk på det här inför sommarjobbet:

  • Se till att du får ett skriftligt anställningsbevis med namn och personnummer där det framgå hur länge du jobbar och vilken lön du får, vilka arbetsuppgifter du har och vem arbetsgivaren är med mera. 
  • Säg nej till att provjobba gratis.
  • Du har rätt till semesterersättning oavsett hur kort du har jobbat. Utöver lönen.
  • Se till att få arbetsgivarintyg (hur mycket du jobbat, vad och var du jobbat) när du slutar och be gärna om ett arbetsbetyg också (hur du jobbat).
  • Kolla försäkringar. Finns det kollektivavtal är du försäkrad, men om det inte finns - vad gäller om du blir skadad på jobbet.
Karriär

Det här irriterar när tjänstemän söker jobb

En av tre tjänstemän tycker att det är svårt att hitta relevanta tjänster när de söker jobb. Det visar en undersökning från TRR. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm varit med om många märkliga rekryteringsprocesser.
Lina Björk Publicerad 4 mars 2024, kl 14:51
rekrytering
Jenny Lindahl Nyberg tycker att rekryteringsprocesser skulle kunna skötas mycket bättre. Foto/Shutterstock/privat

Det är tufft att vara mellan jobb. Och rekryteringsprocesser kan dra ut på tiden. Det visar Trygghetsrådets nya rapport om jobbsökande. Där svarar fyra av tio tjänstemän att de tycker att det tog lång tid innan processen var färdig. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm bytte jobb för att komma närmare sina barn, men efter fyra år som administratör skulle företaget omorganisera och hennes tjänst försvann. 

– Det var tufft att bli arbetslös som 50-åring mitt i pandemin, säger hon. 

Jenny Lindahl

Här startar Jennys jobbsökande – och erfarenheter av rekryteringsprocesser, som många gånger gav mer att önska. Hon har varit med om IQ-tester, språktester och självskattningstester som egentligen inte haft något med hennes arbetsuppgifter att göra. 

– Jag har suttit och flyttat fyrkanter, undersökt mönster och logik. Det är långa processer och man lägger mycket tid på det, för att i slutändan kanske inte ens få ett svar tillbaka. Det är förnedrande.

Dock var majoriteten av tjänstemännen i TRR:s undersökning nöjda med den återkoppling de fått av rekryteraren efter tester och intervju. Endast 12 procent var missnöjda. Jenny Lindahl Nyberg uppskattar att ungefär 50 procent av de företagen hon sökt jobb hos, inte återkommit med svar efter att hon skickat in sina uppgifter. 

– Grovhugget kanske en fjärdedel återkommer under rimlig tid. Sedan är det en balansgång att ligga på själv, utan att bli påstridig och besvärlig. 

 

Svårt att skriva personligt brev

I själva rekryteringsprocessen tyckte många i undersökningen att det svåraste momentet var att skriva det personliga brevet. Andra saker upplevs betydligt enklare, som exempelvis att hämta in referenser och skriva CV. Jenny Lindahl Nyberg upplever att hon gör sig bäst öga mot öga med en rekryterare. 

– Det är något annat att ses och få en bild över personen, jämfört med att skicka in ett test, säger hon. 

Efter några jobbvändor och flera ansökningsprocesser fick hon hjälp av sin omställningsorganisation TRR, som tipsade henne om en YH-utbildning. Nu pluggar hon till Hotell Supervisor, ett val hon inte har ångrat. 

– Jag gör praktik nu och det känns helt rätt. I juni blir jag färdig. 

Om undersökningen

TRR är en omställningsorganisation som arbetar för företag och tjänstemän i den privata sektorn. 

Enkäten genomfördes mellan december 2023 och januari 2024.
Sammanlagt svarade 1403 personer.