Vin & Sprit AB lägger ned i Falkenberg

Publicerad 26 mars 1999, kl 12:00

Vin & Sprit AB lägger ned i Falkenberg

Bolagsstyrelsen för statliga Vin & Sprit AB beslutade på fredagen att lägga ned sin anläggning i Falkenberg.
Vd Egon Håkansson flög under eftermiddagen ned för att informera de 187 anställda.

När siftidningen på torsdagen besökte Falkenberg var stämningen god och få trodde att nedläggsbeslutet skulle komma redan på fredagen.
- Nu är stämningen mycket avslagen, säger SIF-klubbens ordförande, Rogert Fyhr, som låter trött och besviken efter beskedet.
Han och de övriga fackligt aktiva har fört en hård kamp mot koncernledningen, som de bombarderat med argument för att behålla anläggningen i Falkenberg.
De har bland annat påpekat att företaget investerat en halv miljard kronor där de senaste åren, och att ledningen för drygt ett år sedan gav dem två år att uppnå lönsamhet. Årets budget för Falkenberg pekar på ett nollresultat, som skulle kunna bli vinst om man får tappa och distribuera drycker från andra producenter.
Koncernen har mycket god lönsamhet, men vd Egon Håkansson har sagt att man inte kan behålla sin överkapacitet. Alternativet till en nedläggning i Falkenberg skulle ha varit att stänga fabriken i Sundsvall.
- Om man flyttar vår verksamhet till Sundsvall blir det längre transporter, vilket medför större belastning på miljön, konstaterar Fyhr.
I Falkenbergsanläggningen, som funnits sedan 1976, har man tappat vin på flaskor och tetraförpackningar, blandat whiskey och glögg samt distribuerat flera hundra olika importerade alkoholdrycker. Sannolikt flyttas all produktion till Sundsvall, medan distributionen ska skötas från en central i Stockholmsområdet. Tillverkningen av exportsuccén Absolut Vodka ska även i fortsättningen ske i Åhus.

DAG BREMBERG © siftidningen 1999

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Tuff e-handel tvingar Ellos att varsla

   Ellos behöver spara 100 miljoner kronor och varslar därför ett 50-tal anställda.
   – Vi växer inte i lika hög utsträckning som branschen i övrigt, säger Hans Lindau, ordförande i Unionenklubben på företaget.

  • Läs även...

   Han tar över Svenskt Näringsliv

   Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
   – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

  • Läs även...

   Svensk industri – har den en framtid?

   De föddes för över hundra år sedan och har varit helt avgörande för Sveriges utveckling. Men kommer våra stora svenska industriföretag att överleva framtidens tuffa konkurrens?

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.