Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vin & Sprit AB lägger ned i Falkenberg

Bolagsstyrelsen för statliga Vin & Sprit AB beslutade på fredagen att lägga ned sin anläggning i Falkenberg. Vd Egon Håkansson flög under eftermiddagen ned för att informera de 187 anställda.
Dag Bremberg Publicerad 26 mars 1999, kl 12:00

När Siftidningen på torsdagen besökte Falkenberg var stämningen god och få trodde att nedläggsbeslutet skulle komma redan på fredagen.

– Nu är stämningen mycket avslagen, säger SIF-klubbens ordförande, Rogert Fyhr, som låter trött och besviken efter beskedet.

Han och de övriga fackligt aktiva har fört en hård kamp mot koncernledningen, som de bombarderat med argument för att behålla anläggningen i Falkenberg.

De har bland annat påpekat att företaget investerat en halv miljard kronor där de senaste åren, och att ledningen för drygt ett år sedan gav dem två år att uppnå lönsamhet. Årets budget för Falkenberg pekar på ett nollresultat, som skulle kunna bli vinst om man får tappa och distribuera drycker från andra producenter.

Koncernen har mycket god lönsamhet, men vd Egon Håkansson har sagt att man inte kan behålla sin överkapacitet. Alternativet till en nedläggning i Falkenberg skulle ha varit att stänga fabriken i Sundsvall.

– Om man flyttar vår verksamhet till Sundsvall blir det längre transporter, vilket medför större belastning på miljön, konstaterar Fyhr.

I Falkenbergsanläggningen, som funnits sedan 1976, har man tappat vin på flaskor och tetraförpackningar, blandat whiskey och glögg samt distribuerat flera hundra olika importerade alkoholdrycker. Sannolikt flyttas all produktion till Sundsvall, medan distributionen ska skötas från en central i Stockholmsområdet. Tillverkningen av exportsuccén Absolut Vodka ska även i fortsättningen ske i Åhus.

© siftidningen 1999

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.