Annons
Annons

Vision stänger dörren för SD

Publicerad 4 april 2014, kl 13:22

Fackförbundet Vision tar ställning mot Sverigedemokraterna. Partiet kommer inte att bjudas in till debatter och andra evenemang som förbundet ordnar. Och fackligt förtroendevalda ska inte samtidigt kunna ha uppdrag för SD. Unionen har inga planer på att följa efter.

Visions förbundsstyrelse har beslutat att ta tydlig ställning mot Sverigedemokraterna (SD) som parti. Vid partipolitiska debatter kommer inte SD att bjudas in.

- För oss som fackförbund är det viktigt att argumentera för allas lika värde och mot de grupper som vill dela upp samhället i vi och dem. Sverigedemokraternas politik överensstämmer inte med vår värdegrund, säger Visions ordförande Annika Strandhäll i en kommentar.

Hon säger också att beslutet beror på att förbundet, som organiserar många anställda inom välfärden, ser det som självklart att arbetslivet ska var fritt från diskriminering och intolerans.

Samtidigt säger Annika Strandhäll att ställningstagandet ”självklart” inte innebär att förbundet lägger sig i hur medlemmar röstar eller vilka politiska åsikter de har. Det gör inte heller Unionen som inte vill stänga någon dörr för något parti. Louise Gerdemo Holmgren, presschef på Unionen, säger till Kollega.se att förbundet inte har några synpunkter på partipolitisk aktivitet så länge den inte strider mot Unionens värdegrund om alla människors lika värde.

Att vara aktiv i SD strider inte mot det?

- Nej, vår grundhållning är att vi inte har synpunkter på partitillhörighet eller om någon arbetar för ett parti. Vi respekterar ett demokratiskt val och de partier som nu sitter i riksdagen.

Kan inte partitillhörighet vara en värdering i sig?

- Nej, det är inget vi håller reda på. Vi har ingen åsiktsregistrering. Det finns ingen automatik i att om man gör på ett visst sätt så blir man utesluten.

Finns det någon gräns där, om till exempel ett nazistiskt parti kommer in i riksdagen?

- Ska man vara medlem ska man stå upp för de värderingar som våra stadgar ger uttryck för. Skulle någon agera annorlunda i Unionens namn får det diskuteras i förbundsstyrelsen som ett enskilt fall.

Enligt Louise Gerdemo Holmgren finns inga debatter eller seminarier där samtliga partier ska bjudas in inplanerade. Om företrädare för Unionen har ett möte med ett riksdagsutskott eller har ett seminarium välkomnar man alla partier. Unionen har representanter på plats under Moderaternas rikskonferens under helgen. Louise Gerdemo Holmgren säger att förbundet är på det flesta riksdagspartiers årliga möten. Men inte SD:s.

- Nej, Det finns ingen automatik där heller. Vi gör en prioritering och är på plats där det är relevant att framföra medlemmarnas frågor.

Även Vårdförbundet och ST tar aktivt ställning mot SD.

Kommentarer

Verboten für Schwedendemokraten! Luktar som 30-talet...

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-04-25. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  S störst bland tjänstemännen

  Socialdemokraterna är fortfarande största parti både hos arbetare och tjänstemän. Men bland arbetarna är Sverigedemokraterna nästan i kapp – här skiljer bara fem procentenheter. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.