Annons
 • Att handla över nätet blir allt vanligare men konkurrensen om kundernas klick är stenhård. Emma och Emelie har jobbat på e-handelsföretag med dåliga villkor. Foto: Claudio Bresciani / TT

Visstid på visstid i e-handeln

Publicerad 7 september 2015, kl 13:30

Låga löner, kontrakt på en månad i taget och omedelbara uppsägningar. Om det vittnar både Emma och Emelie som jobbat med bildbehandling och fotografering för flera olika e-handelsföretag.

E-handeln växer så det knakar och är numera en utmanare till den traditionella detaljhandeln. Inte minst när det kommer till mode, där företagen poppar upp som svampar. Det är hård konkurrens om kunderna samtidigt som det är en bransch där ordrarna kan ramla in den ena dagen medan det är desto glesare nästa dag. Vädret och den sena sommaren påverkar till exempel hur affärerna går.

Emma, 21 år, och Emelie, 26 år, har jobbat på flera olika onlinebutiker för mode, Emma som fotograf och Emelie som bildbehandlare. Båda vittnar om dåliga arbetsvillkor hos sina före detta arbetsgivare.

Emelie: Förra sommaren började Emelie jobba som bildbehandlare på en stor onlinebutik för en lön på 90 kronor i timmen. Hon jobbade tätt ihop med personalen på lagret. Som mest kunde personalen tjäna 97 kronor i timmen om man varit anställd i ett eller två år. När Emelie sa att hon tyckte lönen var alldeles för låg för någon med hennes tjänst och erfarenhet fick hon till svar att ”passar det inte så finns det hur många som helst som vill ha ditt jobb”. Hon fick också höra att lönen inte behövde vara högre eftersom det var så många unga som jobbade på företaget och att flera av dem fortfarande bodde hemma hos sina föräldrar.

- Vad spelar det för roll? Ska man få lön efter vad folk har för hyra? Jag tror inte jag har tjänat så lite sedan jag var 16.

Emelie och sex andra kollegor fick gå på dagen, trots att Emelie hade två veckors uppsägningstid och att flera av hennes kollegor hade jobbat där i ett års tid. När hon protesterade sa arbetsgivare att ”vi säger inte upp dig, vi har bara inget jobb just nu”. Något hon snart fick uppleva igen.

Emelie fick jobb på ett företag i samma bransch där ingångslönen var 110 kronor i timmen för all personal. På arbetsintervjun blev hon lovad deltid under fyra månader då Emelie förväntades vara tillgänglig. Men när det var dags att skriva på sa chefen att han inte kunde ge henne kontrakt för hela den schemalagda perioden, utan bara en månad i taget.

- Jag sa ifrån att jag inte kunde boka upp mig för fyra månader och samtidigt bara vara garanterad en månads jobb. Till slut löste han det för mig men det finns andra tjejer som har haft månadskontrakt under hela sin tid där, i ett helt år, säger Emelie.

Efter en tid tecknade arbetsgivaren kollektivavtal med Handels för lagerarbetarna som då fick upp sina löner med 23 kronor i timmen. Men Emelie och de andra tjänstemännen fortsatte tjäna 110 kronor i timmen. Till sist krävde hon bättre villkor varpå hon fick veta att hon inte behövdes just nu och kanske inte alls framöver.

I dag kombinerar Emelie studier med deltidsjobb som bildbehandlare på ett mäklarföretag med schysta villkor.

Emelie tror att det är de snabba svängarna i branschen som gör att företagen inte vill tillsvidareanställa personal, men tycker samtidigt att arbetsgivarna utnyttjar att många unga medarbetare är rädda att förlora jobbet och inte har så bra koll på sina rättigheter.

Emma: Emma är inne på samma linje och menar att det är pengarna som styr. Det är hård konkurrens och företagen vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Hon berättar att den onlinebutik hon jobbade för tills förra veckan, då hon fick veta att hon inte var välkommen tillbaka efter semestern, har gjort sig av med personal trots att deras omsättning har ökat. Dessutom har de outsourcat en stor del av bildbehandlingen till utlandet. Ett val som enligt henne visserligen är billigare men som går ut över kvaliteten.

- De som inte känner till produkterna har inte samma kunskap som vi. De gör bara det de blir tillsagda och det ser inte bra ut, säger Emma.

Vid anställningsintervjun utlovades Emma ett tremånaderskontrakt och fick veta att hon skulle vikariera för en fotograf som skulle vara föräldraledig. Men när hon började jobbade kände arbetsgivaren inte igen att det skulle vara ett föräldravikariat utan anklagade Emma för att ha hittat på det. I stället har hon haft kontrakt på en månad i taget sedan hon började på företaget vid årsskiftet. I förra veckan fick både hon och hennes två fotografkollegor på företaget veta att de inte behövdes längre och inte var välkomna tillbaka. 

Arbetsgivaren gav ingen orsak till varför Emma inte fick komma tillbaka men hon tror inte att det beror på att hon skötte sig dåligt.

- Man kunde se på statistiken att vi som hade den här typen av kontrakt jobbade dubbelt så mycket som de andra för att visa att vi ville vara kvar. Det var läskigt att hela tiden tro att man skulle bli av med jobbet vid varje månadsskifte.

Emma har tidigare frilansat och varit visstidsanställd på ett bemanningsföretag för fotografer. Även där fick hon känna på branschens hårda arbetsvillkor. Vid flera tillfällen blev hon meddelad om jobb via sms för att sedan komma dit och upptäcka att en annan fotograf redan hunnit före, trots att hon svarat ja på jobbförfrågan. 

Den ovissa våren på onlinebutiken gjorde att Emma började må väldigt dåligt. Samtidigt hade hon ett dyrt andrahandskontrakt med tre månaders uppsägningstid medan det i princip var en dags uppsägningstid på jobbet.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  "Företaget bryr sig inte om arbetsmiljön"

  Ideliga omorganisationer utan tanke på medarbetarna. Så ser vardagen ut på ett stort svenskt företag, enligt fackklubben.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  Volvoanställda kan få billigare bil

  Nu erbjuds alla på Volvo i Sverige att få bli testförare. I gengäld får de rabatt på företagsbilen.

 • Läs även...

  Kollektivavtal minskar utvisningsrisk

  Kompetensutvisningar har gett Sverige dåligt rykte. Atif Javed har ett tips till dem som liksom han sökt sig till Sverige för att arbeta: Välj ett företag med kollektivavtal.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.