Annons
Annons
 • Blå figurer markerar ledamöter med utländsk bakgrund inom respektive fackförbunds styrelse.

Vita facktoppar inom industrin

Publicerad 28 maj 2014, kl 10:53

Närmare hälften av styrelseledamöterna för de fem mäktiga facken inom industrin har ett efternamn som slutar på –son. Av 66 ledamöter är endast fem födda i ett annat land. I Unionen, ingen. Trots att drygt 13 procent av dem som jobbar i industrin är födda utomlands. Det visar Kollegas granskning av förbundsstyrelserna.

Ska man hårdra siffrorna är den typiske förbundsstyrelseledamoten inom något av industrifacken en vit man i 50-årsåldern. Det visar Kollegas granskning av samtliga ledamöter i facken inom industrin – GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen. De som tillsammans med arbetsgivarna sätter märket för löner på hela den svenska arbetsmarknaden. Totalt handlar det om 66 ledamöter varav fem är födda i ett annat land. Endast två är födda utanför Europas gränser, en i Kanada och en i Libanon.

Det handlar om 7,6 procent utlandsfödda, vilket kan jämföras med de anställda inom industrin som de ska representera där 13,3 procent är födda utomlands. Hur många som är födda i Sverige men som har utlandsfödda föräldrar finns det ingen specifik statistik för inom industrin.

Men bland Sveriges totala befolkning har 21 procent utländsk bakgrund, det vill säga är antingen själva födda utomlands eller har två föräldrar som är födda i ett annat land. Allra mest homogen är Unionens förbundsstyrelse. Trots titeln som ett av Sveriges största fackförbund finns det inte en enda person med utländsk bakgrund bland ledamöterna.

Två personer födda utomlands är rekordet i vår undersökning. I IF Metall finns en ledamot född i Finland och en i Libanon. I Sveriges Ingenjörer är en av ledamöterna född i Kanada och en i dåvarande Jugoslavien. De två förbunden är därmed också de enda två som har en ledamot född utanför Europas gränser.

Ska man hitta något mönster som dominerar bland ledamöterna är det ett efternamn som slutar på –son. Inte mindre än 30 av de 66 styrelseledamöterna har ett sådant efternamn. Dessutom är ledamoten oftare en man, posterna fylls till 64,6 procent av män och snittåldern är runt 50 år.

 

"Utländsk bakgrund"

Sedan 2003 definierar svenska myndigheter utländsk bakgrund som ”personer som är utrikes födda eller inrikes födda med två utrikes födda föräldrar”.

Det är också den definition som vi använt i vår undersökning.

Kommentarer

Hur ser Kollegas redaktion ut? Jo, just det, en homogen "massa" av vita medelålders svenska män och kvinnor. Kasta sten i glashus....

Hej Hans-Olof. Tack för din kommentar. Och javisst, så ser det ut. Bra att det blir synliggjort, det behövs mycket mer medvetenhet om hur normer styr inom alla maktpositioner i samhället - även på nyhetsredaktionerna. Dock är "massan" på just vår redaktion inte fullt så medelålders. ; )

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-06-17. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  De kämpar för en jämlik arbetsmarknad

  Amal Said och Deqa Abukar har startat nätverket Womenisa för att stödja kvinnliga entreprenörer med minoritetsbakgrund. På söndagskvällen tog de emot det feministiska priset Årets Selma 2020.

 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Sänkt arbetstid på SSAB

  Stålbranschen är hårt pressad av en minskad orderingång. För att spara pengar har nu därför SSAB erbjudit en stor majoritet av sina tjänstemän att gå ner i arbetstid, vilket 90 procent av dem har nappat på.

 • Läs även...

  Reklamares övertid granskas

  Nu inleder Arbetsmiljöverket en granskning av hur arbetstidslagen, som bland annat reglerar övertid och dygnsvila, följs inom reklambranschen. Det sedan arbetsmiljöinspektörerna hittat allvarliga brister i IT-branschen.

 • Läs även...

  Electrolux erkänner misstag vid coronaprotest

  Electrolux begick ett misstag när 99 anställda sparkades efter att ha protesterat mot otillräckliga skyddsåtgärder på fabriken i Mexiko. Det visar den internutredning som en privatperson och Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på.

 • Läs även...

  Apoteaanställda vågade inte kontakta facket

  Apoteas anställda vågade inte lyfta problem till Unionen när facket lyfte fram företagets vd Pär Svärdson i en kampanj. Unionen tror att osäkra anställningar är den främsta orsaken när anställda räds att kontakta facket.

 • Läs även...

  Telia får hbtqi-pris

  På Telia började ledningen för många år sedan aktivt uppmuntra anställda i hela världen att delta i Pride, även i länder där Pride är mer kontroversiellt.
  Hallå där ... Clara Bodin, mångfaldschef på Telia, som får årets hbtqi-pris av Unionen.