Annons
Annons

Vobba lagom med Vobbomatic

Publicerad 2 februari 2015, kl 10:49

Vabruari är här. Månaden som toppar vab-statistiken. Eller kanske är det vobruari? Begreppet att ”vobba”, det vill säga att jobba samtidigt som man vabbar, myntades en gång av Unionen, sägs det. Bland medlemmarna är också vobbandet en vanlig lösning på dubbla krav. Därför fokuserar förbundet under februari på att hjälpa medlemmarna att vobba lagom.

Februari är den månad då flest är hemma med sjuka barn, och så har det varit sedan åtminstone mitten av 90-talet, enligt Försäkringskassan. I dag startar också Unionen en kampanj för att sätta gränser i ett gränslöst arbetsliv, och slippa multitaska.

Att hålla många bollar i luften är något alla småbarnsföräldrar tvingas bli mer eller mindre experter på. Särskilt om man samtidigt har ett krävande jobb med flexibla arbetstider.  Men multitasking är inte att rekommendera i längden. Det höjer nivåerna av stresshormonet kortisol och till och med förminska hjärnan, som Kollega rapporterat om förut.

- Vi vill inte vifta med pekpinnar och säga ”sluta vobba”. Det hjälper inte medlemmarna att skuldbelägga dem. Bättre att försöka underlätta den verklighet de befinner sig i, säger Nina Kullberg, som jobbar med Unionens varumärke på marknadsenheten.

Med tjänsten Vobbomatic kan vabbande föräldrar få hjälp att fokusera på en sak i taget genom att ställa in en tid på max 45 minuter för att svara på mejl eller delta i ett möte. Under tiden får det snörvlande barnet en lika lång film (eller fler) att titta på. För att föräldern inte ska lockas att jobba för mycket avslutas filmen med en animation som uppmanar barnet att avbryta förälderns jobbfokus.

Syftet med Vobbomatic, som är en del i en större kampanj och som tagits fram i ett samarbete med reklambyrån ANR BBDO, är att öka medvetenheten kring vabb/vobb och behovet av att sätta gränser på tillgänglighetskraven från både arbetsgivare och från sig själv.

- Stressforskaren Christin Mellner har myntat ett bra begrepp: gränskompetens. Det är vad det handlar om, säger Nina Kullberg. 

Testa Vobbomatic

Här kan du testa Unionens kampanjtjänst för lagom vobbande.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen vill se enklare regler för sjukskrivna

  Att jobba fler timmar ena dagen och färre andra dagar kan vara ett bra sätt att komma tillbaka efter en sjukskrivning. Men det kan också innebära indragen sjukpenning på grund av Försäkringskassans regler. Något Unionen vill ändra på.

 • Läs även...

  Stress värst för arbetsmiljön

  Var tionde arbetsplats bedriver inte något systematiskt arbetsmiljöarbete. Det visar fackförbundet Unionens Arbetsmiljöbarometer där 7 av 10 pekar ut stress och arbetsbelastning som det största problemet.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.