Annons
Annons
 • Volvo Cars stoppar tillfälligt all biltillverkning i Sverige. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Volvo Cars stoppar all biltillverkning

Publicerad 20 mars 2020, kl 09:59 Uppdaterad 20 mars 2020, kl 12:37

Volvo Cars är nästa stora företag att drabbas av coronakrisen. Från och med torsdag nästa vecka och två veckor framåt stänger Volvo samtliga fabriker i Sverige. Unionenklubben välkomnar lösningen och tror att risken nu är mindre för varsel.

I Sverige gäller nedstängningen Volvo Cars fabriker i Torslanda (Göteborg), Skövde och Olofström och berör 25 000 anställda. På fabriken i Skövde tillverkas motorer, i Olofström karosseridetaljer medan monteringen sker i Torslanda.

Medan de som jobbar i produktionen permitteras helt från arbete uppmanas tjänstemännen att jobba hemifrån.

– Alla som jobbar i produktionen är 100 procent hemförlovade, produktionen upphör. Alla som jobbar med det indirekt på kontoren kommer att få en reducerad arbetstid på 40 procent i första fasen, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, till Sveriges Radio Ekot.

Enligt Håkan Samuelsson har det stödpaket som kommit på plats, via regering och myndigheter, varit värdefullt för att Volvo Cars kunnat agera snabbt och att det i nuläget inte är aktuellt med några varsel i Sverige.

Läs mer: Krisstöd ska dämpa följder av corona

Jörgen Olsson, Unionens klubbordförande på Volvo Cars Torslandafabrik, välkomnar lösningen.

– Utifrån den situationen vi befinner oss i just nu är jag jätteglad över det avtal om korttidsarbete som vi kommit överens om. Det gör att våra medarbetare kan gå ganska förskonade ur det här. Avtalet innebär en lönesänkning på sex procent och att man går ner 40 procent i arbetstid.

Hur ser du på risken för varsel?
– Det här avtalet gör att risken för varsel minskar. Det som är positivt att fabrikerna i Kina har rullat gång igen. Men det har varit mycket oro bland medlemmarna senaste tiden.

Läs mer: Staten ska stå för kostnaden vid sjukdom

Tidigare i veckan meddelade även lastbilstillverkarna Volvo och Scania att de stoppar hela eller delar av sin produktion.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-04-10.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart lättare att få a-kassa

  Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Volvo AB permitterar alla anställda

  Lastbilstillverkaren Volvo stänger ner sin produktion och permitterar samtliga anställda i Sverige, till följd av corona. Stoppet berör företagets 20 000 medarbetare.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

 • Läs även...

  Bökigt att jobba när barnen är hemma

  Riksdagen har nu gett regeringen möjlighet att stänga skolorna. Om stängningen blir verklighet försvinner en stor del av arbetskraften. Och redan nu kämpar många föräldrar med att hinna med sina jobb.

 • Läs även...

  Corona ger högt tryck på facket

  Oroliga medlemmar och tusentals förhandlingar om korttidsavtal. Coronasmittan har lett till ett enormt tryck på Unionen. Nu ställer förbundet om för att klara utmaningen att förhandla fram nya avtal och svara på medlemmarnas frågor.

 • Läs även...

  Miljardutdelning trots statligt krisstöd

  Fordonsindustrin har permitterat tusentals till följd av corona. Samtidigt föreslår AB Volvos styrelse att miljarder delas ut till aktieägarna. Provocerande och oanständigt tycker representanter för regeringspartierna. Och på Scania får de anställda rekordbonus.

 • Läs även...

  Nytt avtal om korttidsarbete

  Unionen och Svenskt Näringsliv har enats om ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete. Det innebär att 500 000 privata tjänstemän kan ta del av regeringens stödpaket för att rädda jobben.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.