Annons
Annons

Volvo PV sätter in knarkhundar

Publicerad 28 mars 2014, kl 13:35

Sedan tidigare drogtestar Volvo PV anställda. Nu går man ett steg längre och låter fabriken i Olofström genomsökas av knarkhundar.
- Först blev jag förvånad, det lät så drastiskt. Men det råder nolltolerans mot droger på arbetsplatsen, säger Joakim Ravemyr, Unionenklubbens ordförande.

Framöver kommer hundar att genomsöka Olofströmsfabriken på jakt efter droger. Kontrollerna kommer att ske när de anställda inte är på plats.

Det är nästa steg i arbetet att säkra att företaget är ”grönt”, säger Jonas Knutsson, informatör på Volvo, till Expressen. Sedan tidigare testas personalen, nu vill företaget säkra att lokalerna är drogfria också. Enligt Jonas Knutsson handlar det om ett förebyggande arbete som även facken är helt införstådda med.

Joakim Ravemyr bekräftar den saken. Såvitt han vet har det aldrig uppdagats att någon varit narkotikapåverkad på jobbet.

- Men är det nolltolerans så är det. Och det här är en ganska intensiv arbetsplats, i alla fall ute på verkstadsgolvet. Vi hanterar mycket plåt, det skulle kunna bli mycket allvarligt om man inte är skärpt.

Joakim Ravemyr anser inte att genomsökandet med hundar skulle krocka med de anställdas integritetsskydd. Skulle en hund markera ett fynd i exempelvis ett skåp kommer innehavaren tillkallas och själv få möjlighet att öppna.

Metoden med knarkhundar är dock inte ny för företaget. På andra orter har hundar satts in tidigare, berättar Sören Carlsson som är Unionenordförande på Volvo PV i Göteborg.

- Förut har det varit lite periodiskt, men nu ska det bli mer kontinuitet. Det handlar om en ren försiktighetsåtgärd.

Enligt Sören Carlsson står facket helt bakom användandet av både drogtester och knarkhundar.

- Det handlar om säkerhet, många av oss kör bil i tjänsten, andra kör maskiner och det får inte gå fel.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  Volvoanställda kan få billigare bil

  Nu erbjuds alla på Volvo i Sverige att få bli testförare. I gengäld får de rabatt på företagsbilen.

 • Läs även...

  Unionen på Volvo: Ingen fara för jobben

  Volvo Cars ledning och den kinesiska fordonstillverkaren Geely Automobile diskuterar att slå ihop bolagen. Unionens klubbordförande tror inte att en sammanslagning skulle hota de svenska jobben.

 • Läs även...

  Smittspridning ökar i öppna kontor

  Öppna kontorslandskap och aktivitetsbaserade kontor försvårar samarbete och stör koncentrationen. Det visar en ny forskning. Dessutom riskerar smittspridningen att öka.

 • Läs även...

  Inte bara videomötenas fel

  Distansjobbandet har satt käppar i hjulet för kreativiteten. Först skyllde jag på alla videomöten som slukar energi, men nu tänker jag att det kanske är lite mer komplicerat än så.

 • Läs även...

  Electrolux erkänner misstag vid coronaprotest

  Electrolux begick ett misstag när 99 anställda sparkades efter att ha protesterat mot otillräckliga skyddsåtgärder på fabriken i Mexiko. Det visar den internutredning som en privatperson och Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på.