• Volvo PV nyrekryterar 1300 personer, efter flera år av neddragningar. Försäljningen i år förväntas slå rekord, med 470 000 bilar. Foto: Tomas Oneborg/TT

Volvo räknar med rekordförsäljning i år

Publicerad 16 oktober 2014, kl 13:42

Det går bra för Volvo Personvagnar. I dag kom besked om att man ska anställa 1300 personer, däribland 50 tjänstemän, för att öka produktionen vid Torslandafabriken under nästa år. Det ska också bli fler jobb vid fabrikerna i Olofström och Skövde framöver.

Det är en glad Sören Carlsson, Unionens klubbordförande på Volvo PV, som kommenterar de nya uppgifterna.

- Nu har vi en tro på framtiden även om det är lite skakigt globalt. Det finns ju dämpande tillväxtfaktorer, men ändå en tillväxt enligt siffror från olika institut och experter även om den är mindre än man trodde för ett halvår sedan. Och vi tror stenhårt på vår nya stadsjeep XC90 som vi börjar producera i februari, säger han.

Att Volvo PV nu ska anställa så många beror på att ett nytt skift, ett nattskift, ska startas för att man i början av nästa år ska kunna börja bygga fler bilar i Torslandafabriken i Göteborg.

När nyanställningarna är avklarade kommer den totala arbetsstyrkan att vara 4 600, vilket är en nästan 40-procentig ökning.

De flesta jobben kommer att gå till bilbyggare och montörer, men också underhållspersonal, men även ett 50-tal tjänstemän kommer att behövas.

- Det är produktionsledare i mångt och mycket, alltså arbetsledare i produktion på varje line, men även kompletterande stöd runt underhåll runt leveranstjänster och så, säger Sören Carlsson.

Eftersom ledningen räknar med att det kommer att ta tid att hitta all personal kommer man nu genast att sätta igång med rekryteringen.  90 procent kommer att bli fast anställda av Volvo medan resterande ska komma från bemanningsföretag.

- Vi ska vara klara i april, för då behöver vi den kapaciteten, säger Volvos vd Håkan Samuelsson till P4 Väst.

Att man satsar på en sådan kraftig ökning av biltillverkningen beror på att försäljningen växer. Försäljningen förväntas slå rekord i år, med 470 000 bilar.

Till det kommer att Volvo också lanserar den nya versionen av den stora stadsjeepen XC90 vilket tros öka försäljningen ytterligare.

Hösten 2008 tvingades 2 500 anställda på Volvo PV gå från sina jobb till följd av krisen inom fordonsindustrin.

- Sedan dess har vi ju också bytt ägare av firman och bara det att åstadkomma det här på egna fötter är sensationellt och häftigt. Men det tyder ju på att det finns en fantastisk kunskap i företaget, säger Sören Carlsson.

Till P4 Väst säger Volvos vd Håkan Samuelsson att den ökade produktionen i Torslanda också innebär fler jobb på fabrikerna i Olofström och Skövde.
– Ja. Självklart behöver vi även öka där men det får vi komma tillbaks till senare, säger han.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Rekordbonus på Scania

  Lastbilstillverkaren Scania går för högtryck. Det avspeglar sig också i den bonus som personalen kan plocka ut. I år rör det sig om över 36 000 kronor för var och en av de anställda i Sverige.

 • Läs även...

  Så blir jobbet 2030

  I morgon är det GUD som styr. Globalisering, Urbanisering och Digitalisering håller på att förändra våra liv och arbeten i grunden. Här är experternas [SJU] hetaste prognoser.

 • Läs även...

  Robotarna börjar ta våra jobb

  Många av de jobb som tidigare utförts av människor görs i dag av robotar. Det visar en undersökning som Unionen har gjort. Nu kräver förbundet att arbetsgivarna tar större ansvar för sina anställdas kompetensutveckling.

 • Läs även...

  Tieto + Evry = TietoEvry

  Nu står det klart att IT-företagen Evry och Tieto ämnar slå sina påsar ihop, om affären får grönt ljus från konkurrensverken i de nordiska länderna. Ordföranden på Unionens riksklubb på Evry tror att sammanslagningen kan bli bra för företagen.

 • Läs även...

  Störst löneskillnad i privat sektor

  Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, visar Medlingsinstitutets årliga rapport. Skillnaden är dock stor mellan olika sektorer och allra störst är den oförklarade löneskillnaden bland tjänstemän i privat sektor.

 • Läs även...

  Förändringar väntar på pressat SAS

  650 miljoner kronor. Så mycket kostade pilotstrejken SAS enligt den kvartalsrapport som presenterades i dag. Totalt gick flygbolaget back med 1,2 miljarder det andra kvartalet, vilket enligt SAS-chefen kommer leda till förändringar i verksamheten.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.