• Billigare bil mot att arbetsgivaren får samla in testdata, det blir verklighet för Volvos anställda. Foto: Mary Altaffer/AP Photo/TT

Volvoanställda kan få billigare bil

Publicerad 3 oktober 2019, kl 17:07

Nu erbjuds alla på Volvo i Sverige att få bli testförare. I gengäld får de rabatt på företagsbilen.

Redan i dag har många av Volvos anställd något slags företagsbil. Bland Unionens cirka 4 000 medlemmar gäller det nästan hälften, enligt fackklubbens ordförande Jörgen Olsson.

Det nya är att de nu kan pressa månadskostnaden.

– Motprestationen är att man ger feedback på hur bilen fungerar. Väljer man att vara testförare kommer man att ha mätinstrument i bilen som ger information om funktionaliteten, säger Jörgen Olsson.

– Det är en win-win-situation. Medarbetarna får en billigare bil, företaget får kunskap om hur bilen fungerar.

Den som vill kan välja att inte vara testförare, men då blir månadskostnaden högre, skriver Karin Wik på Volvos pressavdelning i ett mejl.

– Då våra utvecklingsteam behöver mer testdata för att kunna korta ledtiderna för utvecklingen av våra bilar och mjukvara, har vi tagit fram ett erbjudande där alla anställda i Sverige kan få köra en företagsbil och samtidigt vara testförare. Detta sker tack vare en speciell programvara som inhämtar viss fordonsdata – naturligtvis helt anonymt.

– Bilen kan också innehålla några nya funktioner eller funktioner som ska testas. Detta ger våra ingenjörer mer värdefull tidigt feedback.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  Unionen på Volvo: Ingen fara för jobben

  Volvo Cars ledning och den kinesiska fordonstillverkaren Geely Automobile diskuterar att slå ihop bolagen. Unionens klubbordförande tror inte att en sammanslagning skulle hota de svenska jobben.

 • Läs även...

  Semesterlön kan bli ledighet

  På bland annat SVT kan anställda byta det extra lönepåslaget under semestern mot lediga dagar. I årets avtalsrörelse finns förhoppningar om att möjligheten ska spridas till andra branscher.

 • Läs även...

  Malmöföretag inför fyradagarsvecka

  Snart inleds ett försök med fyradagarsvecka på Topvisible i Malmö. Men det betyder inte att de anställda ska jobba mindre. I stället är det fler arbetstimmar per dag som gäller.

 • Läs även...

  Sportföretag förtegna om kläders ursprung

  Hur vet du att din träningströja inte tillverkats på en fabrik med bedrövliga arbetsförhållanden? Kommer tröjan från Team Sportia eller Sportamore kan du glömma att få reda på var och hur den tillverkats.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.