Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Volvofack tar strid

Volvo Bussar i Säffle läggs ned och tillverkningen flyttar till Polen. 400 jobb försvinner men facket ger inte upp.
- Vi tänker bevisa att beslutet har tagits på felaktiga grunder säger Pär Wulcan, Unionenklubbens ordförande.
Ola Rennstam Publicerad 4 oktober 2012, kl 13:34

I Säffle har det byggts bussar sedan 1913, men nu går den nästan hundraåriga epoken i graven. Volvo AB har beslutat att Säfflefabriken ska stänga och tillverkningen flyttas till företagets fabrik i polska Wroclaw.

330 anställda och 60 konsulter berörs av nedläggningen som beräknas vara genomförd lagom till semestern nästa år. Ett 50-tal anställda blir dock kvar i Säffle, som ska arbeta med eftermarknad och teknisk support. Motivet till nedläggningen är att det, enligt ledningen, inte är lönsamt att ha fabriken i Säffle kvar på grund av vikande marknad och överproduktion av bussar.

Från fackligt håll köper man inte ägarnas resonemang och har tagit in en löntagarkonsult för att slå hål på företagets argument.
- Vi tänker bevisa att det de säger är fel, att beslutet har tagits på felaktiga grunder. Det är det vi kan göra. AB Volvo tror att det här är en tillverkningsindustri men verkligheten ser inte ut så. Här finns ett stort innehåll av hantverk, där man tar egna och snabba beslut. Ledningen har inte klart för sig vilken verksamhet vi har, säger Pär Wulcan, ordförande för Unionenklubben med ett 40-tal medlemmar.
- Vi har konstruerat i Säffle bussar under lång tid. Inom produktion, produktutveckling och försäljning vet man vad som krävs för att få ihop saker och ting. Den polska fabriken är en ren tillverkningsanläggning, de har produktveckling men inga egna konstruktioner och inte ens någon egen hemmamarknad. De säljer inte en buss i Polen, vilket är anmärkningsvärt.

Anläggningen i Polen har de senaste åren börjat arbeta enligt samma modell som i Säffle. Ironiskt nog är det delvis personalen i Säffle som lärt upp kollegorna i Wroclaw och en del anställda tycker att de därigenom grävt sin egen grav.
- Vår fabrik är fylld, i Polen är det nästan tomt. Uppdelningen är att de skulle ta hand om centraleuropeiska marknaden och vi den nordiska. När sen proppen går ur Europa så får vi ta skiten, säger Pär Wulcan.

Personalen i Säfflefabriken är chockad efter ledningens plötsliga besked, men helt nattsvart är det ändå inte, enligt Pär Wulcan. Han tror att en del kommer att erbjudas jobb i andra delar av Volvokoncernen. Att företaget skulle flytta annan tillverkning till Säffle anser han dock vara osannolikt.
- Folk är förbannade och ledsna, allt på samma gång. Jag tror alla som kan kommer att söka sig härifrån. Men nedläggningen ligger långt bort i tiden och ingenting är klart än, tanken är att vi ska rulla på som vanligt.

Volvo Bussar är kommunens största privata arbetsgivare och arbetslösheten i kommunen ligger på över elva procent. Bland de unga är nästan var tredje utan jobb.

Nedläggningen innebär att det svenska fordonsklustret krymper ytterligare efter Saab Automobiles konkurs i fjol och nedläggningen av Volvo Personvagnars fabrik i Uddevalla nästa år - ännu ett hårt slag för underleverantörerna.
 

Fakta

Säffle Karosseri grundades 1913 och byggde först karosser i trä. Volvo tog över fabriken 1981.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.