Annons
Annons
 • Styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg (3 fr h) vid Volvo AB:s årsstämma i fjol. I morgon är det dags igen. Foto: Thomas Johansson / TT

Volvoklubben agerar mot höjda styrelsearvoden

Publicerad 1 april 2014, kl 14:46

Förslaget om kraftigt höjda styrelsearvoden i AB Volvo väcker allt hårdare kritik. På morgondagens årsstämma kommer även Unionklubben att agera för att stoppa höjningarna.
- Det är inte rimligt när vi har tider då Volvo ska dra ned och folk får gå, säger klubbens ordförande Urban Spännar.

Valberedningen har föreslagit att styrelseordförande Carl-Henric Svanberg ska få höjt arvode med 44 procent, från 2,25 till 3,25 miljoner kronor. De övriga ledamöterna ska få en höjning med 26 procent, motsvarande 200 000 kronor.

Det har tidigare fått flera tunga ägare i Volvo att reagera kraftigt. Bland annat kallade fondjätten Robur agerandet för ”utmanande”.

Även de fackliga organisationerna har vänt sig mot de planerade höjningarna. Nu kommer Unionenklubben med ett skriftligt uttalande inför stämman. I det påpekas hur viktigt det är att det sänds rätt signaler från styrelsen till bolagets anställda, en sådan är "att alla är med och delar på bördan i sämre tider”.

I uttalandet skriver Unionenklubben vidare att ”antalet tjänstemän world wide föreslås minska med cirka 4 400 i år och nästa år”.

- Jag har svårt att uttala mig om vilken nivå på arvodena som skulle vara rätt, men att höja dem samtidigt som man ska göra långsiktiga kostnadssänkningar, det är dåligt, säger Urban Spännar.

Både Unionen som förbund och Unionenklubben på Volvo äger aktier i företaget, vilket ger klubben möjlighet att agera på stämman.

 

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
niklas.ha[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  Volvoanställda kan få billigare bil

  Nu erbjuds alla på Volvo i Sverige att få bli testförare. I gengäld får de rabatt på företagsbilen.

 • Läs även...

  Unionen på Volvo: Ingen fara för jobben

  Volvo Cars ledning och den kinesiska fordonstillverkaren Geely Automobile diskuterar att slå ihop bolagen. Unionens klubbordförande tror inte att en sammanslagning skulle hota de svenska jobben.

 • Läs även...

  Electrolux erkänner misstag vid coronaprotest

  Electrolux begick ett misstag när 99 anställda sparkades efter att ha protesterat mot otillräckliga skyddsåtgärder på fabriken i Mexiko. Det visar den internutredning som en privatperson och Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på.

 • Läs även...

  Apoteaanställda vågade inte kontakta facket

  Apoteas anställda vågade inte lyfta problem till Unionen när facket lyfte fram företagets vd Pär Svärdson i en kampanj. Unionen tror att osäkra anställningar är den främsta orsaken när anställda räds att kontakta facket.

 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.