Annons
 • Styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg (3 fr h) vid Volvo AB:s årsstämma i fjol. I morgon är det dags igen. Foto: Thomas Johansson / TT

Volvoklubben agerar mot höjda styrelsearvoden

Publicerad 1 april 2014, kl 14:46

Förslaget om kraftigt höjda styrelsearvoden i AB Volvo väcker allt hårdare kritik. På morgondagens årsstämma kommer även Unionklubben att agera för att stoppa höjningarna.
- Det är inte rimligt när vi har tider då Volvo ska dra ned och folk får gå, säger klubbens ordförande Urban Spännar.

Valberedningen har föreslagit att styrelseordförande Carl-Henric Svanberg ska få höjt arvode med 44 procent, från 2,25 till 3,25 miljoner kronor. De övriga ledamöterna ska få en höjning med 26 procent, motsvarande 200 000 kronor.

Det har tidigare fått flera tunga ägare i Volvo att reagera kraftigt. Bland annat kallade fondjätten Robur agerandet för ”utmanande”.

Även de fackliga organisationerna har vänt sig mot de planerade höjningarna. Nu kommer Unionenklubben med ett skriftligt uttalande inför stämman. I det påpekas hur viktigt det är att det sänds rätt signaler från styrelsen till bolagets anställda, en sådan är "att alla är med och delar på bördan i sämre tider”.

I uttalandet skriver Unionenklubben vidare att ”antalet tjänstemän world wide föreslås minska med cirka 4 400 i år och nästa år”.

- Jag har svårt att uttala mig om vilken nivå på arvodena som skulle vara rätt, men att höja dem samtidigt som man ska göra långsiktiga kostnadssänkningar, det är dåligt, säger Urban Spännar.

Både Unionen som förbund och Unionenklubben på Volvo äger aktier i företaget, vilket ger klubben möjlighet att agera på stämman.

 

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  Fick sparken efter 27 år

  Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  Therese Svanström föreslås ta över TCO

  Unionens nuvarande kanslichef Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO. Hon efterträder Eva Nordmark som lämnade TCO för rollen som arbetsmarknadsminister.

 • Läs även...

  Här är Unionens nya styrelse

  Det blir oförändrat i Unionens topp. Det står klart sedan förbundets kongress beslutat att gå på valberedningens linje.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.