• Styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg (3 fr h) vid Volvo AB:s årsstämma i fjol. I morgon är det dags igen. Foto: Thomas Johansson / TT

Volvoklubben agerar mot höjda styrelsearvoden

Publicerad 1 april 2014, kl 14:46

Förslaget om kraftigt höjda styrelsearvoden i AB Volvo väcker allt hårdare kritik. På morgondagens årsstämma kommer även Unionklubben att agera för att stoppa höjningarna.
- Det är inte rimligt när vi har tider då Volvo ska dra ned och folk får gå, säger klubbens ordförande Urban Spännar.

Valberedningen har föreslagit att styrelseordförande Carl-Henric Svanberg ska få höjt arvode med 44 procent, från 2,25 till 3,25 miljoner kronor. De övriga ledamöterna ska få en höjning med 26 procent, motsvarande 200 000 kronor.

Det har tidigare fått flera tunga ägare i Volvo att reagera kraftigt. Bland annat kallade fondjätten Robur agerandet för ”utmanande”.

Även de fackliga organisationerna har vänt sig mot de planerade höjningarna. Nu kommer Unionenklubben med ett skriftligt uttalande inför stämman. I det påpekas hur viktigt det är att det sänds rätt signaler från styrelsen till bolagets anställda, en sådan är "att alla är med och delar på bördan i sämre tider”.

I uttalandet skriver Unionenklubben vidare att ”antalet tjänstemän world wide föreslås minska med cirka 4 400 i år och nästa år”.

- Jag har svårt att uttala mig om vilken nivå på arvodena som skulle vara rätt, men att höja dem samtidigt som man ska göra långsiktiga kostnadssänkningar, det är dåligt, säger Urban Spännar.

Både Unionen som förbund och Unionenklubben på Volvo äger aktier i företaget, vilket ger klubben möjlighet att agera på stämman.

 

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Corona försvårar fackligt samarbete mellan länder

  I många länder hotas, kränks och dödas fortfarande fackligt engagerade. Coronapandemin har gjort det svårare att ställa krav på regeringar och arbetsgivare.

 • Läs även...

  Svenska modellen hotad av medlemstapp

  Om tio år kommer bara 63 procent av löntagarna att vara med i ett fackförbund. Den prognosen gör Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet. Men det finns tecken på att medlemsraset stoppats.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.