Annons
Annons
 • Martin Wästfelt, PTK:s förhandlare, till höger. Foto: Fredrik Persson/TT

Wästfelt om nya las: Välkomnar fler förbund

Publicerad 7 juni 2021, kl 17:43

Enklare och billigare för företagen att säga upp folk. Större möjligheter till fast anställning och att plugga utan att ta lån. Regeringen och samarbetspartierna gjorde som fack och arbetsgivare ville.

I dag, måndag, presenterades de utredningar som ska göra verklighet av förra årets huvudavtal, den så kallade las-överenskommelsen. Den innebär bland annat att turordningsreglerna ändras, men också att vikarier lättare ska få fast jobb och att anställda ska kunna plugga med ersättning.

Martin Wästfelt är förhandlingsledare i PTK (paraplyorganisation för fackförbund för privatanställda tjänstemän) och nöjd med utredningarnas innehåll.

– Överenskommelsen är en helhet och därför är det viktigt att utredningarna har följt den i både stort och smått. Det var ett krav för att vi idag skulle säga att utredningarna är bra, säger han.

Läs mer: Nya Las: Så påverkas du

När den nya lagstiftningen är på plats nästa år kommer huvudavtalet att träda i kraft. Då kommer delvis olika regler gälla beroende på om man arbetar på ett företag som omfattas av kollektivavtal eller inte. Studiestödet blir till exempel betydligt högre för personer med kollektivavtal. Men att olika regler gäller för olika personer är inget konstigt, enligt Martin Wästfelt.

– Så är det redan i dag. I dag finns till exempel omställningsstöd från TRR och det kommer bara personer med kollektivavtal till del. Vi hoppas ju att det här ska bli en drivkraft för företagen att teckna kollektivavtal och för facken att driva på för kollektivavtal. Men med den här överenskommelsen kommer skillnaderna att minska. I dag har visstidsanställda till exempel inget omställningsstöd alls, men det får de nu.

En del LO-förbund anser fortfarande att överenskommelsen ökar otryggheten på arbetsmarknaden. Hur kan ni ha så olika bild?

– En orsak är att det finns skillnad i hur olika sektorer påverkas av strukturomvandlingen, där sektorer som främst verkar på en inhemsk marknad påverkas mindre. Men jag tror att omvandlingen i form av exempelvis digitalisering så småningom kommer till alla sektorer. Vi välkomnar fler LO-förbund och har säkerställt att fler ska kunna ansluta. Hela LO kan fortfarande ansluta. Men man måste acceptera hela överenskommelsen. Det går inte att plocka russinen ur kakan.

Läs mer: "Myt att las inte fungerar"

Läs mer: Las: Det förhandlar parterna om

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  Nya Las: Så påverkas du

  Regeringen har lagt fram ett förslag för nya las, lagen om anställningsskydd. Förslaget innebär bland annat att det blir enklare för arbetsgivare att säga upp anställda. Samtidigt får arbetstagare större möjligheter att vidareutbilda sig.

 • Läs även...

  Pandemin slår hårt mot ungas jobb

  Arbetslösheten bland unga är rekordhög. Förra året var en av fyra i åldern 15-24 år arbetslös. Främsta orsaken är coronapandemin. Och risken är att pandemin får negativa effekter på ungas arbetsliv även när den är över.

 • Läs även...

  Coronasmittad kom till jobbet – fick sparken

  Kvinnan avskedades sedan hon varit på kontoret med förkylning som senare visade sig vara coronasmitta. Enligt kvinnan själv informerade hon sina chefer om symtomen och fick klartecken att stanna på arbetsplatsen.