Yrkesofficer ny kanslichef

Publicerad 5 december 2000, kl 12:00

Efter ett halvårs letande har SIF hittat en ny kanslichef. Mats Ekeroth, överste i försvaret, efterträder Curt Malmborg som lämnade sin post i våras.

Ekeroth, 55 år gammal och med mer än 30 år i det militära bakom sig, börjar som kanslichef senast den första mars. Hans arbetsuppgifter blir att leda organisationen internt.
Vem är du?
- Jag är gotlänning och urgute, och dessutom överste i generalstabskåren. Just nu jobbar jag i ett projekt som bland annat innebär att återskapa förtroendet och framtidstron för försvaret efter alla omorganisationer.
Vad har du för bakgrund?
- Jag har arbetat på olika förband i Sverige, och även internationellt. Jag var bataljonschef i Bosnien 1996-1997 och därefter ställföreträdande chef i Swedint. Jag har dessutom varit brigadchef i Borås samt jobbat på Försvarshögskolan där jag bland annat var med och startade deras ledarskapsutbildning.
Till ovan nämnda ska läggas en tid som informationschef i armén och en lång tid som fackligt förtroendevald på lokal nivå inom Officersförbundet.
Vad gör dig lämplig som kanslichef på SIF?
- Man efterfrågade bra ledarskapsbakgrund och det tycker jag att jag har efter mer än 30 års arbete med människor inom försvaret. Jag är van att samla många viljor till att jobba mot gemensamma mål, att göra människor delaktiga.
Mats Ekeroth kontaktades av en headhunting-firma för drygt en månad sedan. Beslutet att meddela sitt intresse fattades snabbt.
- Jag tror att jag, med min breda bakgrund, kan vara till nytta i SIF:s organisation. Jag är trygg i mig själv och jag har erfarenheter som jag vill dela med mig av. SIF:s framtidsprogram tyder på att SIF är en vital organisation, där jag hoppas att mina insatser kan komma till nytta.

Fakta Mats Ekeroth:
Ålder: 55
Bor: I Vallentuna norr om Stockholm
Familj: Fru och två vuxna döttrar, fyra barnbarn samt hustruns tre döttrar och fem barnbarn
Lön: Jag passar på den frågan, det får jag väl göra?

LINDA SVENSSON© siftidningen 2000

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Många tror sig älska jobbet

   Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

  • Läs även...

   "Vi har alltid varit stridbara"

   På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

  • Läs även...

   Viktor vågade satsa på VR

   När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
   - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

  • Läs även...

   Han tar över Svenskt Näringsliv

   Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
   – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

  • Läs även...

   Guldpeng ska få fart på jämställdheten

   Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
   — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

  • Läs även...

   Facket kritiskt till bonusutdelning

   ABB:s ledning får dela på 100 miljoner kronor i bonus. Märkligt, tycker facket.
   "Vi vet ju inte på vilka grunder de får sin bonus", säger Krista Andersson, Unionens ordförande på ABB i Västerås.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.