Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Yrkesofficer ny kanslichef

Publicerad 5 december 2000, kl 12:00

Efter ett halvårs letande har SIF hittat en ny kanslichef. Mats Ekeroth, överste i försvaret, efterträder Curt Malmborg som lämnade sin post i våras.

Ekeroth, 55 år gammal och med mer än 30 år i det militära bakom sig, börjar som kanslichef senast den första mars. Hans arbetsuppgifter blir att leda organisationen internt.
Vem är du?
- Jag är gotlänning och urgute, och dessutom överste i generalstabskåren. Just nu jobbar jag i ett projekt som bland annat innebär att återskapa förtroendet och framtidstron för försvaret efter alla omorganisationer.
Vad har du för bakgrund?
- Jag har arbetat på olika förband i Sverige, och även internationellt. Jag var bataljonschef i Bosnien 1996-1997 och därefter ställföreträdande chef i Swedint. Jag har dessutom varit brigadchef i Borås samt jobbat på Försvarshögskolan där jag bland annat var med och startade deras ledarskapsutbildning.
Till ovan nämnda ska läggas en tid som informationschef i armén och en lång tid som fackligt förtroendevald på lokal nivå inom Officersförbundet.
Vad gör dig lämplig som kanslichef på SIF?
- Man efterfrågade bra ledarskapsbakgrund och det tycker jag att jag har efter mer än 30 års arbete med människor inom försvaret. Jag är van att samla många viljor till att jobba mot gemensamma mål, att göra människor delaktiga.
Mats Ekeroth kontaktades av en headhunting-firma för drygt en månad sedan. Beslutet att meddela sitt intresse fattades snabbt.
- Jag tror att jag, med min breda bakgrund, kan vara till nytta i SIF:s organisation. Jag är trygg i mig själv och jag har erfarenheter som jag vill dela med mig av. SIF:s framtidsprogram tyder på att SIF är en vital organisation, där jag hoppas att mina insatser kan komma till nytta.

Fakta Mats Ekeroth:
Ålder: 55
Bor: I Vallentuna norr om Stockholm
Familj: Fru och två vuxna döttrar, fyra barnbarn samt hustruns tre döttrar och fem barnbarn
Lön: Jag passar på den frågan, det får jag väl göra?

LINDA SVENSSON© siftidningen 2000

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.