• Foto: Colourbox

Yrsel symptom på cybersjuka

Publicerad 18 november 2015, kl 15:10

Mår du illa och känner dig yr ofta? Då kan du ha drabbats av cybersjuka – ett nytt fenomen som har stora likheter med åksjuka och som orsakas av din smartphone eller din surfplatta.

Att man kan bli sjuk av sin smartphone är inget nytt – men hittills har sjukdomarna antingen handlat om mobilen som smittohärd för diverse virus och bakterier eller om belastningssjukdomar som gamnacke och sms-tumme. Nu varnar forskarna, enligt tidningen Daily Mail, för att allt för idogt bläddrande på mobilen kan leda till cybersjuka.

Cybersjuka sägs vara den digitala versionen av åksjuka och påstås drabba runt 80 procent av alla som äger en smartphone eller en surfplatta. När du blir åksjuk känner du dig vimmelkantig eftersom du inte ser rörelsen, men känner den i musklerna och innerörat.

När du drabbas av cybersjuka reagerar kroppen på motsatt sätt – du ser rörelse på skärmen, men känner inte av den i muskler eller örat.  Effekten är densamma och de symtom fenomenet kan ge upphov till är huvudvärk, illamående, förvirring och behovet av att sätta sig ner. 

Cybersjuka yttrar sig dock oftast så subtilt att drabbade lägger skulden på stress eller överansträngda ögon istället för att sätta symptomen i samband med sitt mobilflipprande. 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så slipper du störande jobbljud

  Många har svårt med koncentrationen på sin arbetsplats. Framför allt är det högt babblande som stör – och som till och med kan göra oss sjuka.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Utbränd i dag – uttråkad i morgon

  Dagens arbetsliv kan vara hårt, osäkert och gränslöst. Men hur blir det i framtiden? Betydligt tuffare och mer polariserat – eller som en härlig semester? Experterna är oeniga.

 • Läs även...

  Arbetslöshet kan ge ångest

  Arbetslöshet drabbar inte bara den personliga ekonomin. Att vara utan jobb kan också ge ångest och depression. Politiker bör därför fokusera på de hälsomässiga fördelarna i att hålla arbetslösheten nere, enligt forskare.

 • Läs även...

  Semester är bra för hjärtat

  Snart dags för en välbehövlig semester? Eller ligger du kanske redan och latar dig med en bok i hängmattan? Då gör du hjärtat en tjänst och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Han pratar utbrända personer friska

  Utbrändhet är i grund och botten ingen sjukdom. I stället är det ett uttryck för att vi lever på ett sätt som inte stämmer överens med våra grundläggande behov. Det menar leg psykolog Fredrik Bengtsson, som bland annat jobbar med existentiella samtal för personer med utmattningssyndrom.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.