Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Yrsel symptom på cybersjuka

Publicerad 18 november 2015, kl 15:10

Mår du illa och känner dig yr ofta? Då kan du ha drabbats av cybersjuka – ett nytt fenomen som har stora likheter med åksjuka och som orsakas av din smartphone eller din surfplatta.

Att man kan bli sjuk av sin smartphone är inget nytt – men hittills har sjukdomarna antingen handlat om mobilen som smittohärd för diverse virus och bakterier eller om belastningssjukdomar som gamnacke och sms-tumme. Nu varnar forskarna, enligt tidningen Daily Mail, för att allt för idogt bläddrande på mobilen kan leda till cybersjuka.

Cybersjuka sägs vara den digitala versionen av åksjuka och påstås drabba runt 80 procent av alla som äger en smartphone eller en surfplatta. När du blir åksjuk känner du dig vimmelkantig eftersom du inte ser rörelsen, men känner den i musklerna och innerörat.

När du drabbas av cybersjuka reagerar kroppen på motsatt sätt – du ser rörelse på skärmen, men känner inte av den i muskler eller örat.  Effekten är densamma och de symtom fenomenet kan ge upphov till är huvudvärk, illamående, förvirring och behovet av att sätta sig ner. 

Cybersjuka yttrar sig dock oftast så subtilt att drabbade lägger skulden på stress eller överansträngda ögon istället för att sätta symptomen i samband med sitt mobilflipprande. 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Så slipper du störande jobbljud

  Många har svårt med koncentrationen på sin arbetsplats. Framför allt är det högt babblande som stör – och som till och med kan göra oss sjuka.

 • Läs även...

  3 av 4 osäkra på framtida jobbchanser

  Hur påverkar teknikutvecklingen ditt jobb? Endast en av fyra arbetstagare är säkra på att den kompetens de har kommer att behövas i framtiden, visar en undersökning från Futurion.

 • Läs även...

  Mer träning är inte alltid bättre

  Tuffare träning är inte svaret på hur sjuktalen ska minska. Ibland räcker det att få folk att resa sig från skrivbordsstolen. På frågan hur skrivbordspotatisarna ska förmås att röra sig mer, står experterna dock ganska svarslösa.

 • Läs även...

  Avatarer ska hjälpa oss stressa mindre

  Helena Lindgren, professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, har fått sex miljoner för att forska om hur framtida socialt intelligenta digitala kompanjoner kan få oss mindre stressade på jobbet och få en bättre balans i arbetslivet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.