Annons
 • Foto: Colourbox

Yrsel symptom på cybersjuka

Publicerad 18 november 2015, kl 15:10

Mår du illa och känner dig yr ofta? Då kan du ha drabbats av cybersjuka – ett nytt fenomen som har stora likheter med åksjuka och som orsakas av din smartphone eller din surfplatta.

Att man kan bli sjuk av sin smartphone är inget nytt – men hittills har sjukdomarna antingen handlat om mobilen som smittohärd för diverse virus och bakterier eller om belastningssjukdomar som gamnacke och sms-tumme. Nu varnar forskarna, enligt tidningen Daily Mail, för att allt för idogt bläddrande på mobilen kan leda till cybersjuka.

Cybersjuka sägs vara den digitala versionen av åksjuka och påstås drabba runt 80 procent av alla som äger en smartphone eller en surfplatta. När du blir åksjuk känner du dig vimmelkantig eftersom du inte ser rörelsen, men känner den i musklerna och innerörat.

När du drabbas av cybersjuka reagerar kroppen på motsatt sätt – du ser rörelse på skärmen, men känner inte av den i muskler eller örat.  Effekten är densamma och de symtom fenomenet kan ge upphov till är huvudvärk, illamående, förvirring och behovet av att sätta sig ner. 

Cybersjuka yttrar sig dock oftast så subtilt att drabbade lägger skulden på stress eller överansträngda ögon istället för att sätta symptomen i samband med sitt mobilflipprande. 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Så slipper du störande jobbljud

  Många har svårt med koncentrationen på sin arbetsplats. Framför allt är det högt babblande som stör – och som till och med kan göra oss sjuka.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Högre vinst med förebyggande hälsa

  Företag som jobbar förebyggande med arbetsmiljö har fem gånger högre vinstmarginal än de som gör åtgärder först när ohälsan är ett faktum. Den slutsatsen drar företagshälsan Avonova efter en analys av de egna kundföretagen.

 • Läs även...

  Framtidens kollega varnar för stillasittande

  Experter och har skapat en varnagel för att få kontorsråttor att höja blicken från datorn, pausgympa och använda hissknappen på skrivbordet. För vem vill se ut som Emma om 20 år?

 • Läs även...

  Avatarer ska hjälpa oss stressa mindre

  Helena Lindgren, professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, har fått sex miljoner för att forska om hur framtida socialt intelligenta digitala kompanjoner kan få oss mindre stressade på jobbet och få en bättre balans i arbetslivet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.