Annons
 • Det spanska tjänstemannafacket CSFI stämde klädkedjan Zara för diskriminering och fick nyligen rätt i domstol. Foto: Manu Fernandez/ AP/ TT

Zara kränkte spanska föräldralediga

Publicerad 14 mars 2019, kl 13:53

Klädkedjan Zara kränkte föräldraledigas rättigheter när de ställde dem inför ultimatumet att gå upp i arbetstid eller få sparken. Spansk domstol har krävt att bolaget betalar skadestånd och respekterar föräldrars rätt att jobba deltid.

I oktober i fjol beslutade den multinationella klädkedjan Zara att stänga ner en butik i ett köpcentrum i södra Spanien och flytta över personalen till en annan butik i det nya köpcentret Torrecárdanas. Av ett 40-tal anställda hade 16 gått ner på deltid för att kunna kombinera jobb och familj, som småbarnsföräldrar har rätt till enligt spansk lag.

Samtliga anställda erbjöds jobb på det nya centret, men medarbetarna med reducerad arbetstid fick veta att de bara var välkomna över om de gick med på att justera sin arbetstid.  Företaget erbjöd dem att välja mellan jobba helger, då behovet av personal är störst, ta jobb i en annan stad eller bli uppsagda, enligt tidningen El Pais.

Det spanska tjänstemannafacket CSFI stämde för två medlemmars räkning, arbetsgivaren för diskriminering och fick nyligen rätt i spansk domstol. Företaget döms att betala 6 250 euro (drygt 66 000 kronor)  i skadestånd till varje medlem och måste även ge de missgynnade medarbetarna möjlighet att flytta över utan att de tvingas göra avkall på sin föräldraledighet.

Bild på Kollegas löpsedel: Alvaro Barrientos/ AP

 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Sverige närmar sig innovationstoppen

  Sverige är numer näst bästa landet i världen på innovation. I alla fall enligt en studie från FN-organisation WIPO. I en annan rapport rankas dock Sverige betydligt lägre.

 • Läs även...

  Korta tjänar mindre på mobilmässa

  Fem centimeter klack var ett absolut krav för kvinnor som ville ha jobbet som värdinna på Mobile World Congress i Barcelona. Andra krav var make up samt kort kjol. Nu har spanska facket UGT reagerat.

 • Läs även...

  1 av 3 kvinnor sexuellt trakasserade på jobbet

  En tredjedel av världens kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier på sina jobb visar en global studie från den internationella fackliga samorganisationen, ITUC. Det handlar bland annat om fysiska attacker, diskriminering och stalkning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.