Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Zara kränkte spanska föräldralediga

Klädkedjan Zara kränkte föräldraledigas rättigheter när de ställde dem inför ultimatumet att gå upp i arbetstid eller få sparken. Spansk domstol har krävt att bolaget betalar skadestånd och respekterar föräldrars rätt att jobba deltid.
Johanna Rovira Publicerad 14 mars 2019, kl 13:53
Manu Fernandez/ AP/ TT
Det spanska tjänstemannafacket CSFI stämde klädkedjan Zara för diskriminering och fick nyligen rätt i domstol. Manu Fernandez/ AP/ TT

I oktober i fjol beslutade den multinationella klädkedjan Zara att stänga ner en butik i ett köpcentrum i södra Spanien och flytta över personalen till en annan butik i det nya köpcentret Torrecárdanas. Av ett 40-tal anställda hade 16 gått ner på deltid för att kunna kombinera jobb och familj, som småbarnsföräldrar har rätt till enligt spansk lag.

Samtliga anställda erbjöds jobb på det nya centret, men medarbetarna med reducerad arbetstid fick veta att de bara var välkomna över om de gick med på att justera sin arbetstid.  Företaget erbjöd dem att välja mellan jobba helger, då behovet av personal är störst, ta jobb i en annan stad eller bli uppsagda, enligt tidningen El Pais.

Det spanska tjänstemannafacket CSFI stämde för två medlemmars räkning, arbetsgivaren för diskriminering och fick nyligen rätt i spansk domstol. Företaget döms att betala 6 250 euro (drygt 66 000 kronor)  i skadestånd till varje medlem och måste även ge de missgynnade medarbetarna möjlighet att flytta över utan att de tvingas göra avkall på sin föräldraledighet.

Bild på Kollegas löpsedel: Alvaro Barrientos/ AP

 

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".