Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

6 konstiga skäl att få kicken

Har du somnat på toaletten, lagt ut en sexig selfie på dig själv i arbetskläder eller är du icke-rökare? Då är det risk att du förlorar jobbet. Åtminstone om du bor i Storbritannien.
Linnea Andersson Publicerad 12 februari 2015, kl 10:01
Colourbox
Too sexy for your suit? Enligt en brittisk advokatbyrå, som listat konstiga orsaker att få sparken, kan det räcka att ta en sexig selfie i sin jobbuniform och lägga ut på nätet, för att få se sig om efter ett nytt jobb. Colourbox

Den brittiska advokatbyrån Protecting.co.uk, som specialerar sig på arbetsplatsrelaterade rättsmål, har listat de konstigaste anledningarna till att bli av med jobbet.

Även om du uppenbarligen kan få sluta på jobbet av de mest triviala anledningarna om du bor i Storbritannien, var nedanstående orsaker säkert droppen som fick bägaren att rinna över.

1. Jag hällde vit färg i en mjölkflaska eftersom jag var trött på att folk stal av min mjölk. Fick sparken för att jag försökte förgifta mina kollegor av en chef med munnen full av vit färg.

 

2. Jag fick kicken för att jag ’inte var en lagspelare’. Mitt brott? Att jag var den enda personen på avdelningen som inte rökte.

 

3. Jag somnade på toaletten i två timmar. Det visade sig att jag snarkar.

 

4. Fick sparken för att jag tog en sexig selfie i min jobbuniform och lade upp bilden på nätet.

 

5. Bråkade med min flickvän över telefon om vems tur det var att laga middag till kvällen. Under ett möte.

 

6. Jag rakade av mig håret för välgörenhet. Det var uppenbarligen inte tillåtet när man jobbar på verkstadsgolvet.

 

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.