Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Sextrakasserades av chef på after work

Försäljningschefen kom med upprepade sexuella närmanden mot en kvinnlig säljare under en utekväll med kollegorna. Kvinnan mådde så dåligt av händelsen att hon kort därpå valde att säga upp sig. Nu har Unionen stämt företaget för diskriminering.
Ola Rennstam Publicerad 16 juni 2017, kl 06:00
Yordan Rusev/Colourbox.com
Chefen beställde in omgångar med shots åt gruppen och blev allt mer högljudd innan han gjorde sexuella närmanden mot sin medarbetare. Yordan Rusev/Colourbox.com

Säljaren hade jobbat en dryg månad på IT-supportföretaget när hela personalgruppen skulle på after work på en krog i centrala Stockholm. Men kvällen blev inte det trevliga samkväm som hon hade hoppats. Det började med att kvinnans närmaste chef beställde in omgångar med shots åt gruppen och blev allt mer högljudd. Senare på kvällen gick han fram till kvinnan på dansgolvet och sa: ”Du är så sexig. Jag vill knulla dig”.

Kvinnan blev chockad eftersom hon tidigare upplevt försäljningschefen som korrekt och professionell. Hon gjorde klart för honom att uttalandet var opassande och lämnade därpå dansgolvet. Men mannen nöjde sig inte med ett klavertramp. Under kvällen tog han kontakt med kvinnan vid flera tillfällen och upprepade sitt budskap. När hon gått hem ringde han flera gånger till henne under natten, men hon valde att inte svara.

Läs också: Jenny blev sexuellt trakasserad på sitt första jobb

Dagen därpå skickade han ett sms där han bad om ursäkt för gårdagen. Men kvinnan tog mycket illa vid sig av händelsen och orkade inte gå till jobbet efter helgen. När hon återvände till arbetsplatsen efter två dagar hade företagets högsta chefer blivit informerade om vad som hänt och kallade till ett möte. Försäljningschefen uppgav att han inte hade något minne av det inträffade men sa att han inte ansåg det som ett acceptabelt beteende och hade full förståelse för om säljaren tyckte det var jobbigt att ha honom som chef i fortsättningen. En vecka senare valde hon att säga upp sig.

Unionen har nu stämt företaget för diskriminering och kräver 60 000 kronor i diskrimineringsersättning. Enligt förbundet har bolaget utsatt kvinnan för sexuella trakasserier som kränkt hennes värdighet.

– Försäljningschefen hade en sådan position i bolaget och sådana arbetsuppgifter att han ska likställas med arbetsgivaren. Det var till honom hon rapporterade och hans beslut hade en direkt påverkan på hennes arbetsförhållanden, säger Cecilia Arklid, förbundsjurist på Unionen.

Är inte detta en provocerad uppsägning?
– Det är på grund av de sexuella trakasserierna som medlemmen utsatts för som hon valt att avsluta sin anställning, men det här målet rör inte provocerad uppsägning, säger Cecilia Arklid.

Under 2016 kom det in 11 ärenden med rubriceringen diskriminering till Unionens juridiska sektion.

Diskriminering

Unionens a-kassa anmäld för diskriminering av blind

I början av året anmälde Ida Östlund som är blind Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen. Orsaken är att hon inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning.
Lina Björk Publicerad 13 maj 2024, kl 06:02
En fasad med texten Unionens a-kassa. Till vänster blindskrift.
Ida Östlund har anmält Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen, då hon som blind inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning. Foto: TT/ Steven Senne/ Mats Thorén

Ida Östlund som är blind, använder ett så kallat skärmläsningsprogram som läser upp innehållet på webbsidor hon använder. Men när hon skulle använda det för att söka ersättning hos Unionens a-kassa tog det stopp. 

– Deras webbsystem är inte byggt för att jag som blind ska kunna använda det. Jag kan varken söka ersättning eller ta del av mina handlingar på inloggat läge, vilket är väldigt frustrerande. 

Hon frågade då om handläggarna kunde hjälpa henne via telefonen men eftersom det krävs mobilt Bank-ID för att godkänna handlingar gick inte det. Att träffa en fysisk person på ett kontor gick inte heller. Ida Östlund valde då att anmäla Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen med motivering att hon blivit diskriminerad på grund av sin funktionsnedsättning. 

– Det sista jag vill är att bråka med a-kassan. Men det är så viktigt att man har med sig funktionsvänligheten när man bygger ett webbsystem. Nu är det krångligt även för seende personer, säger Ida Östlund. 
 

Krav på tillgänglighet

I Sverige finns ett gäng lagar som styr tillgänglighet. Sedan 2018 finns även ett webbtillgänglighetsdirektiv som innebär att webbplatser, intranät och appar ska uppfylla krav på tillgänglighet. Det kan till exempel handla om att kunna navigera och använda alla funktioner via tangentbord eller röststyrning. Att texter är lätta att förstå och att det finns möjlighet till uppläsning. 

Den som äger sidan behöver inte själv bygga in funktioner för röststyrning och uppläsning. Sidorna behöver bara skapas så att webbläsare, telefoner och hjälpmedel går att användas på dem. Det är här Ida Östlund menar att Unionens a-kassa har mer att lära. Hon har fått besked om att DO startat ett ärende av hennes anmälan. 

– Det känns bra. Kanske det hjälper någon annan. 

Unionens a-kassa har nyligen fått ta del av anmälan och har till och med den 17 maj på sig att lämna ett svar till Diskrimineringsombudsmannen. Mer än så vill man inte kommentera i nuläget.