Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Första fackklubb på gång på Sats

Snart kommer den första Unionenklubben i den privatägda gymbranschen att bildas. Det vågar André Salazar, utvecklare på Unionen, slå fast sedan han varit på det första medlemsmötet på Sats huvudkontor.
– Där finns ett så starkt engagemang att man säkert kommer att bilda en klubb efter årsskiftet, säger han.
Anita Täpp Publicerad 13 december 2017, kl 08:12
Jessica Gow/TT
Att Satsanställda bildar fackklubb är bara en tidsfråga, enligt Unionen. Jessica Gow/TT

Tidigare har många Unionenmedlemmar i den privatägda delen av gymbranschen helt stått utan fackligt inflytande och därmed inte heller kunnat rätta till de brister som man har upplevt funnits på arbetsplatserna. Men sedan den 1 september i år omfattas alla anställda på Sats, Actic och Nordic Wellnes av ett kollektivavtal.

Läs mer: Gymanställda får fackliga muskler

I och med det så blir det nu mycket enklare för Unionenmedlemmar på de här gymmen att engagera sig fackligt, välja förtroendevalda och bilda fackklubb.

Runt om i landet förbereder sig nu ombudsmän på att efter årsskiftet kunna stödja medlemmar att komma igång med sitt fackliga arbete liksom att värva fler medlemmar både på dessa arbetsplatser och på de gym som ännu inte omfattas av ett kollektivavtal.

Nyligen var André Salazar med på ett första medlemsmöte på Sats huvudkontor i Sundbyberg.

– Det finns ett stort intresse och engagemang hos de här medlemmarna och tre arbetsplatsombud har redan utsetts. Så någon gång efter årsskiftet kommer de säkert att bilda en klubb, säger han.

– Viktigt att poängtera är också att Sats som arbetsgivare har varit mycket behjälplig med det här. Sedan ser ju verksamheten på huvudkontoret och på gymen väldigt olika ut. Men målet är att en klubb på huvudkontoret ska kunna förhandla för att påverka de anställdas villkor där. Sedan hoppas vi snart också få se klubbar på gymmen som kan förhandla om det som gäller där.

I Skövde kommer värvningssamordnaren Jennie Hallberg att ”smygstarta värvningsarbetet” under onsdagen.

– Vi kommer börja med att besöka de bemannade gymmen här i Skövde och prata villkor och försöka värva medlemmar. Sedan hoppas vi att det kommer att resultera i fler kollektivavtal så att de anställda får vettiga villkor.  Vi vet ju att det är få gym som har kollektivavtal. I Skövde är det exempelvis bara ett av nio gym som har det.

– Initialt kommer vi alltså att försöka öka organisationsgraden för att sedan prata med arbetsgivarna om att teckna avtal. Vilket ibland kan ta flera år och ibland kan gå jättefort, säger Jennie Hallberg.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)