Annons
 • Unionenmedlemmar i gymbranschen omfattas äntligen av kollektivavtal. Foto: Henrik Montgomery / TT

Gymanställda får fackliga muskler

Publicerad 7 juni 2017, kl 13:43

Efter många år utan inflytande får nu Unionens medlemmar i gymbranschen möjlighet att påverka sin situation. Detta sedan Unionen tillsammans med Sacoförbundet SRAT har tecknat ett kollektivavtal med Almega.

För ett och ett halvt år sedan berättade Kollega i en serie artiklar om de usla villkoren i gymbranschen, inte minst för de anställda på SATS.

Läs mer: Sjuka villkor i friskvårdsbranschen

Läs mer: 4 000 mindre i månaden för gyminstruktör

Då framkom också att även om det fanns ett kollektivavtal på arbetsplatsen hade majoriteten inget inflytande, eftersom avtalet var tecknat med Sacoförbundet SRAT. För att vara medlem i SRAT krävs en akademisk examen, vilket de flesta gymanställda saknar.

Det betydde alltså att en stor grupp medarbetare stod helt utan fackligt inflytande, och då också möjlighet att rätta till de brister som många upplevde fanns. Unionen ansåg att det stred mot hur den svenska modellen ska fungera och att SRAT hade tecknat avtalet med Almega bakom ryggen på Unionen.

Läs mer: Facklig kollaps på gym

Johnny Håkansson på Unionen betonar att det under de nu avslutade förhandlingarna har funnits en god vilja också från SRAT:s och Almegas sida.

– Det som har varit är historia nu. Vi har alla varit överens om att den gamla lösningen inte var bra och att ett omtag har behövts. Även om vi har haft en del svåra frågor att hantera har det varit en bra stämning i förhandlingarna där vi alla haft ambitionen att få till det här avtalet.

Det nya avtalet börjar gälla från den 1 september i år. Avtalet gäller i tre år, fram till den 31 augusti 2020, varav det sista året är uppsägningsbart. Lönepotterna ligger på 2, 1,8 respektive 2,3 procent. Lönerevision ska ske den 1 september varje år.

– Ett villkor vi fick gå med på i förhandlingarna var att man för att förhandla om lönepotten på varje arbetsplats måste vara minst åtta medlemmar. Tidigare gällde att hela företaget sågs som en enhet att fördela löneutrymmet på. Nu kan klubben alltså förhandla detta lokalt om den har minst åtta medlemmar, säger Johnny Håkansson.

Avsättningar till flexpension görs med 0,2 procent från den 1 november och ytterligare avsättning med 0,2 procent görs från den 1 september 2018.

Enligt avtalet höjs också ob-ersättningen från 23 kronor i timmen till 27 kronor i timmen från den 1 september i år. Nytt är också att det från och med 2019 kommer att finnas en lägstlön, på 17 500 kronor.

I och med att Unionen nu, tillsammans med SRAT, har tecknat ett nytt kollektivavtal för gym- och friskvårdsbranschen kan Unionen också organisera de anställda.

– Från den 1 september kan exempelvis regionala arbetsmiljöombud besöka en arbetsplats och Unionen aktivt värva medlemmar där. Både vi och SRAT ser nu fram emot att kunna organisera oss på arbetsplatserna och tillsammans med företagen få till stånd en god lokal samverkan, säger Johnny Håkansson.

2015 hade Unionen runt 800 medlemmar i branschen. Hur många av de anställda skulle kunna vara Unionenmedlemmar?
– Enligt min egen uppskattning bör det handla om runt 2 500 i nuläget. Men branschen växer och utvecklas så vi har nog möjlighet till fler under åren som kommer, säger Johnny Håkansson.

Läs mer: Medlemsjubel över nytt avtal på SATS

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  SATS har bildad klubb

  I förra veckan bildades den första fackklubben på SATS i Stockholm. Det är dessutom den första klubben i den privatägda delen av gymbranschen i Sverige.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Första klubb på gång på Sats

  Snart kommer den första Unionenklubben i den privatägda gymbranschen att bildas. Det vågar André Salazar på Unionen slå fast sedan han varit på det första medlemsmötet på Sats huvudkontor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.