Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

"Grattis till alla nya egenföretagare!"

Eftersom Pauline Grindvall startade sitt aktiebolag för snart fyra år sedan kommer hon själv inte att ha någon hjälp av om regeringens förslag blir verklighet.
– Men det hade varit guld värt för mig. Så det är bara att gratulera dem som startar nu i så fall, säger hon.
Anita Täpp Publicerad 6 september 2017, kl 15:44

Pauline Grindvalls webbshop har gått så bra att hon nu har fördubblat omsättningen för tredje året i rad och har fyra anställda. Sedan hon startade företaget har hon även fått barn och då haft mycket i kontakt med Försäkringskassan.

Hon har tidigare efterlyst bättre information och tydligare regler för egenföretagare liksom snabbare hjälp av Försäkringskassan.

– Jag kan förstå att många kvinnor drar sig för att starta eget eftersom du under uppstartsperioden ofta inte kan ta ut maxlön, vilket i sin tur påverkar den sjukpenninggrundade inkomsten, SGI, och föräldrapenningen. Även om du kan ta ut maxlön under uppstarten väljer många dessutom att spara pengar och bygga kapital i företaget. Jag tycker att andra parametrar än lönekuvertet borde vägas in i SGI när det gäller nystartade bolag, sa Pauline till Kollega i våras.

Läs mer: Hon vill ha tydligare regler för egenföretagare

Nu är hon väldigt glad över regeringens förslag.

– Det låter ju helt fantastiskt! Jag har själv hört en del från andra om den oro som många känner kring reglerna. Så förhoppningsvis får det fler att våga starta eget nu, vilket ju är bra för alla eftersom det kan ge fler arbetstillfällen, fler betalar skatt och det blir en positiv spiral av alltihop.

Läs mer: Bättre sjukpenning till företagare hyllas av Unionen

– Själv har jag haft möjlighet att bygga företaget så att jag kan ta ut en vettig lön och få en bra SGI. Men de första två åren hade det varit väldigt skönt att ha den här tryggheten som tycks vara på gång nu. Att slippa ha alla de här samtalen med Försäkringskassan när jag skulle vara föräldraledig, var sjuk eller så, det hade varit en helt annan trygghet. Så det är bara att gratulera dem som startar nu.

Sjukförsäkring

Så påverkade Covid-19 sjuskrivningarna

Under pandemin smittades över två miljoner svenskar av coronaviruset. Men få tjänstemän var sjukskrivna längre än två veckor, visar nya siffror.
Lina Björk Publicerad 22 april 2024, kl 13:04
Medicintabletter och en termomenter som visar febertemperatur.
Låg sjukfrånvaro hos svenska tjänstemän under pandemin. Karolinska Institutets analyser av tjänstemännens hälsa visar att Covid-19 hade liten påverkan på tjänstemännens sjukskrivningar. Foto: Colourbox.

När covid-19 spreds över världen påverkade det både vårt arbetssätt och reglerna för sjukskrivning. De flesta privata tjänstemän kunde jobba hemifrån och regeringen beslutade exempelvis att slopa karensdagen för att få anställda att stanna hemma när de kände förkylningssymptom. 

Nu har Karolinska Institutet tittat närmare på hur sjukfrånvaron såg ut för privata tjänstemän under åren för pandemin. Resultatet visar att de flesta tjänstemännen 82,5 procent, inte hade någon sjukskrivning alls under åren 2019 till 2021. Sjukskrivningarna minskade till och med för vissa diagnoser som depression och ångest, medan diagnoser som utmattningssymptom och stress ökade 2020. 

Pandemins påverkan på arbetslivet

Några näringsgrenar stack dock ut i siffrorna. Bland dem som sjukskrevs för covid-19 eller relaterad diagnos fanns anställda inom vård, omsorg, sociala tjänster och omsorg. Andra relevanta faktorer för en coviddiagnos var lägre inkomst, högre ålder och att vara född utanför EU. 

Om studien

  • Ingår i ett större forskningsprojekt om sjukskrivning- sjuk och aktivitetsersättning.
  • Studien följer 1,4 miljoner privata tjänstemän i åldern 18 till 67 år under åren 2019 till 2021.
  • Karolinska Institutet har utfört studien på uppdrag av PTK och Svenskt Näringsliv och den har finansierats av tjänstepensionsbolaget Alecta.