Annons
 • Regeringen hoppas att det nya förslaget ska få fler att våga gå från en anställning till att bli företagare. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Bättre sjukpenning till företagare hyllas av Unionen

Publicerad 6 september 2017, kl 15:44

Unionen välkomnar regeringens förslag om att alla nya egenföretagare ska få bättre sjukpenning.
– Men man behöver även se över om intentionerna med socialförsäkringssystemet fungerar när det gäller kombinatörerna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

Regeringen föreslår i höstbudgeten att den som startar ett aktiebolag ska få tillgodoräkna sig samma sjukpenninggrundande inkomst som en anställd med liknande arbetsuppgifter har. I dag gäller det bara den som har startat enskild firma. Det ska också gälla längre än i dag, tre år från att företaget startas.

På så vis får nyföretagare som ännu inte kan ta ut så mycket i lön en större trygghet om de exempelvis blir sjuka eller får barn. Regeringen hoppas att fler vågar gå från en anställning till att bli företagare. Förändringen beräknas, enligt Ekot, kosta 84 miljoner kronor per år.

Läs mer: "Grattis till alla nya egenföretagare!"

På Unionen är man nöjd med förslaget.

– Vi har ju pekat på i flera års tid att något behöver göras för att förbättra det sociala skyddet för egenföretagare, så det är ett välkommet förslag. I våras visade också en enkät som vi gjorde att det som gör att man tvekar att bli egenföretagare är oron för vad som händer att man är sjuk. Eller om man klarar ekonomin när man är föräldraledig. Så det här är ett steg i rätt riktning. Vi har ju också drivit att man ska ta bort skillnaden när det gäller skyddet för SGI:n (Sjukpenninggrundade inkomsten) mellan den som driver enskild firma och aktiebolag och det har ju regeringen lyssnat på, vilket är positivt, säger Henrik Ehrenberg.

Dock tycker han att regeringen även bör se över hur socialförsäkringssystemet fungerar när det gäller de så kallade kombinatörerna. Alltså de hundratusentals personer i Sverige som växlar mellan att vara anställda och egenföretagare.

– Där tror jag det finns ganska stora brister fortfarande. Systemen är liksom anpassade för om man är anställd eller egen företagare. Är man både ock så uppstår oklarheter  kring hur SGI:n ska beräknas och jag tror att många som är kombinatörer uppfattar att man inte får det skydd som man kanske borde ha.

400 000 kombinatörer

Förra året visade en rapport från Företagarna att drygt 400 000 personer i Sverige är kombinatörer, då de får sin huvudsakliga inkomst från en anställning men samtidigt driver företag på deltid.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  Bistrare tider väntar - särskilt för kvinnor

  Det är sannolikt att Sverige går in i en lågkonjunktur någon gång under nästa mandatperiod. Det menar Unionen i sin konjunkturrapport.
  - Politikerna behöver se till att det blir enklare att vidareutbilda sig nu, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.