Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Gymanställda får fackliga muskler

Efter många år utan inflytande får nu Unionens medlemmar i gymbranschen möjlighet att påverka sin situation. Detta sedan Unionen tillsammans med Sacoförbundet SRAT har tecknat ett kollektivavtal med Almega.
Anita Täpp Publicerad 7 juni 2017, kl 13:43
Henrik Montgomery / TT
Unionenmedlemmar i gymbranschen omfattas äntligen av kollektivavtal. Henrik Montgomery / TT

För ett och ett halvt år sedan berättade Kollega i en serie artiklar om de usla villkoren i gymbranschen, inte minst för de anställda på SATS.

Läs mer: Sjuka villkor i friskvårdsbranschen

Läs mer: 4 000 mindre i månaden för gyminstruktör

Då framkom också att även om det fanns ett kollektivavtal på arbetsplatsen hade majoriteten inget inflytande, eftersom avtalet var tecknat med Sacoförbundet SRAT. För att vara medlem i SRAT krävs en akademisk examen, vilket de flesta gymanställda saknar.

Det betydde alltså att en stor grupp medarbetare stod helt utan fackligt inflytande, och då också möjlighet att rätta till de brister som många upplevde fanns. Unionen ansåg att det stred mot hur den svenska modellen ska fungera och att SRAT hade tecknat avtalet med Almega bakom ryggen på Unionen.

Läs mer: Facklig kollaps på gym

Johnny Håkansson på Unionen betonar att det under de nu avslutade förhandlingarna har funnits en god vilja också från SRAT:s och Almegas sida.

– Det som har varit är historia nu. Vi har alla varit överens om att den gamla lösningen inte var bra och att ett omtag har behövts. Även om vi har haft en del svåra frågor att hantera har det varit en bra stämning i förhandlingarna där vi alla haft ambitionen att få till det här avtalet.

Det nya avtalet börjar gälla från den 1 september i år. Avtalet gäller i tre år, fram till den 31 augusti 2020, varav det sista året är uppsägningsbart. Lönepotterna ligger på 2, 1,8 respektive 2,3 procent. Lönerevision ska ske den 1 september varje år.

– Ett villkor vi fick gå med på i förhandlingarna var att man för att förhandla om lönepotten på varje arbetsplats måste vara minst åtta medlemmar. Tidigare gällde att hela företaget sågs som en enhet att fördela löneutrymmet på. Nu kan klubben alltså förhandla detta lokalt om den har minst åtta medlemmar, säger Johnny Håkansson.

Avsättningar till flexpension görs med 0,2 procent från den 1 november och ytterligare avsättning med 0,2 procent görs från den 1 september 2018.

Enligt avtalet höjs också ob-ersättningen från 23 kronor i timmen till 27 kronor i timmen från den 1 september i år. Nytt är också att det från och med 2019 kommer att finnas en lägstlön, på 17 500 kronor.

I och med att Unionen nu, tillsammans med SRAT, har tecknat ett nytt kollektivavtal för gym- och friskvårdsbranschen kan Unionen också organisera de anställda.

– Från den 1 september kan exempelvis regionala arbetsmiljöombud besöka en arbetsplats och Unionen aktivt värva medlemmar där. Både vi och SRAT ser nu fram emot att kunna organisera oss på arbetsplatserna och tillsammans med företagen få till stånd en god lokal samverkan, säger Johnny Håkansson.

2015 hade Unionen runt 800 medlemmar i branschen. Hur många av de anställda skulle kunna vara Unionenmedlemmar?
– Enligt min egen uppskattning bör det handla om runt 2 500 i nuläget. Men branschen växer och utvecklas så vi har nog möjlighet till fler under åren som kommer, säger Johnny Håkansson.

Läs mer: Medlemsjubel över nytt avtal på SATS

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.