Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Knepen som höjer din pension

Är du orolig för att få en låg pension? Det finns några enkla knep för att höja den. Dan Adolphson, trygghetsekonom på pensionsbolaget AMF, ger sina bästa tips för en säkrare pensionärsekonomi.
Publicerad 14 februari 2017, kl 14:54
Colourbox
Colourbox

Bland AMF:s sparare tar så många som en av fyra ut sin tjänstepension innan de fyller 65 år, sex av tio börjar ta ut pension samma månad som de fyller 65 år.

– Vi ser att det här ökar, allt fler börjar nalla på pensionen tidigare. Fascinerande få väljer att jobba några månader extra efter pensionsdagen, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, som i dag presenterade sin årliga pensionsrapport.

Visst kan det vara lockande att efter ett långt och kanske slitsamt yrkesliv få en lång obruten fritid. Men det finns också negativa aspekter av att ta ut pension tidigt. Till exempel om man skulle ångra sig och vilja börja jobba igen. En tidig pension påverkar exempelvis rätten till a-kassa och inkomstförsäkring.

– Trots att vi lever allt längre så tänker många människor att de inte ska göra det. Många vill göra kort uttag av tjänstepension. Det är en uppåtgående trend, säger han.

Medellivslängden var år 2015 84,1 år för kvinnor och 80,3 för män. Pensionspengarna ska med andra ord räcka länge för många av oss.

Läs mer: Så höjer du din tjänstepension

Misströsta inte, det finns ett par enkla knep för att höja månadsutbetalningen. Ett är att ta bort återbetalningsskyddet, det vill säga den summa som make/maka/sambo, registrerad partner eller andra hand barn får om man dör. Den allra största effekten av att ta bort återbetalningsskyddet är när man redan är pensionär.  

– Den som saknar närstående bör definitivt välja bort återbetalningsskyddet. För en 65-åring med tjänstepension som betalas livet ut handlar det om en successiv höjning av pensionen. Den kan göra stor skillnad med upp till 10-20 procents höjning av tjänstepensionen över tid, säger Dan Adolphson.

Annars fördelas arvsvinsten, det vill säga de pengar som är kvar i en försäkring, mellan andra sparare som inte har återbetalningsskydd. Har man vuxna barn med egen ekonomi är det kanske inte heller lika viktigt att behålla återbetalningsskyddet. Familjesituationen avgör behovet.

– Det finns en annan möjlighet att plussa på sin egen ekonomi när man rundar av sitt yrkesliv. Från det år man fyller 66 år är skatten lägre både på arbete och tjänstepension, säger han.

Då blir det skattelättnader på lönen, på grund av jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag. Störst är skattelättnaderna de på låga inkomster. Höjt grundavdrag gör också att skatten blir lägre även på tjänstepensionen från samma ålder.

Läs mer: Därför ska du öppna det orange kuvertet

Ett tredje sätt att, om inte höja, så åtminstone bevaka sin pension är att inte enbart hålla koll på det orange kuvertet från Min pension eller göra en pensionsprognos på minpenson.se. Det anger bara bruttopensionen. Därför är det bra att också gå in på Skatteverkets räknesnurra där man skriver in födelseår, vilken kommunal skatt du har där du bor (titta på din senaste deklaration) och vilken pension du förväntas få, räknat på helår.

– Det borde vara ett större intresse att jobba lite längre, säger Dan Adolphson.

Text: Cajsa Högberg
[email protected]

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.