Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Klarnakonflikten växer – Unionen utökar strejkvarsel

Unionen ökar trycket på Klarna. Nu varslar förbundet om sympatiåtgärder på två företag som utför arbete åt betalföretaget. Arbetsgivarorganisationen Almega är kritiskt och anser att Unionens agerande hotar svenska modellen.
Ola Rennstam Publicerad 2 november 2023, kl 14:26
Klarnas app och Unionens logga.
Unionen utökar sitt strejkvarsel mot Klarna och två företag som jobbar med Klarnas kundtjänst. Foto: Oscar Olsson/TT, Janerik Henriksson/TT

Nu utökas Klarnakonflikten. Unionen varslade på torsdagen om sympatiåtgärder på Foundever Sweden AB och Teleperformance Nordic Aktiebolag, två företag som hanterar en stor del av Klarnas kundtjänst. Klarna har under hösten outsourcat sin tidigare kundtjänstpersonal till Foundever. Unionens sympatitågärd innebär arbetsnedläggning och blockad på de båda bolagen.

– Klarna har på ett aggressivt sätt försökt underminera styrkan i Unionens varsel. De har krävt att alla anställda ska uppge om de tänker strejka eller inte. De har även erbjudit anställda viss kompensation för förlorad inkomstförsäkring vid en uteslutning på grund av strejkbryteri eller om medlemmen självmant väljer att gå ur facket. Det är allvarligt och något vi inte kan acceptera, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen i ett pressmeddelande.

Unionen anser att Klarna inte heller visat några seriösa tecken på att lyssna till medarbetarnas önskan om ett kollektivavtal.

– För att skapa tryck i kravet på kollektivavtal för Unionens medlemmar varslar vi nu om sympatiåtgärder. Medarbetarna på Klarna är värda kollektivavtal och det är hög tid att Klarna tar ansvar som seriösa arbetsgivare och står upp för den svenska modellen, säger Martin Wästfelt.

Almega: "Upprörande"

Varslet får arbetsgivarorganisationen Almega att reagera och menar att sympativarsel hotar svenska modellen.

Stefan Koskinen
Stefan Koskinen

– Det är upprörande att företag som just tecknat kollektivavtal med lönehöjningar och som därmed omfattas av fredsplikten – en bärande del i den svenska modellen – ska drabbas av konfliktvarsel, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör i Almega Tjänsteföretagen, i ett pressmeddelande.

– Att företag som tecknar och står upp för kollektivavtal straffas på grund av en konflikt som överhuvudtaget inte berör dem är helt orimligt. Med detta sympativarsel riskerar Unionen att försvaga viljan att teckna kollektivavtal och därmed hela den svenska modellen.  

Unionens sympatistrejk på Foundever Sweden AB och Teleperformance Nordic Aktiebolag träder i kraft tisdag 14 november kl. 00.00. Den sedan tidigare varslade strejken på Klarna träder i kraft tisdagen den 7 november 2023 kl. 10.30.

Strejk

Unionen tar strid mot Tesla

Unionen ger sig in i Tesla-konflikten. Förbundet varslar om blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning.
Ola Rennstam Publicerad 2 maj 2024, kl 14:21
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Tesla-logo och Unionens fasad.
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Unionen varslar om blockad av allt arbete som DEKRA Industrial AB utför för Teslas räkning i syfte att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Martin Wästfelt, Unionen.
Martin Wästfelt.

Den 17 oktober i fjol varslade IF Metall om strejk på Tesla. Detta efter att LO-förbundet under en längre tid förhandlat med om att få till kollektivavtal på företaget. 
Unionen, som också har medlemmar på Elon Musks stora bilföretag, har hittills hållit sig utanför konflikten. Tills nu. 

Under torsdagen varslade Unionen om blockad av allt arbete som företaget Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning. Syftet med åtgärden är att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall. 

Unionens sympatiåtgärder för kollektivavtal

– Unionen kommer i alla lägen försvara den svenska kollektivavtalsmodellen. Sympatiåtgärder handlar om solidaritet. För att stötta IF Metall och för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal varslar Unionen nu om sympatiåtgärder på Dekra, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef, Unionen.

Unionen har hittills hållit sig utanför konflikten. Vad har förändrats som gör att det är rätt läge nu?

– Vi har kommit fram till att det är rätt läge att gå in i konflikten nu. Dels handlar det om att IF Metall önskar det här av oss och dels att det är en åtgärd som vi tror har effekt, men inte en monumental effekt. Stridsåtgärden har ett starkt stöd hos de berörda medlemmarna på Dekra, och omkullkastar inte tryggheten för de anställda där, säger Martin Wästfelt.

Varslet avser blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för åt Tesla på samtliga av Dekras anläggningar i Sverige. Enligt Unionen besiktigar Dekra bland annat de fordonslyftar som Tesla använder på sina verkstäder.

Konflikt med Tesla14 maj

Konflikten bryter ut den 14 maj kl. 14.00, om inte Tesla väljer att teckna kollektivavtal innan dess. Unionen utesluter inte att konfliktåtgärderna kan utvidgas om blockaden kringgås.

– Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla. Vi bedömer att det är en lämplig första åtgärd för att öka trycket och få Tesla att inse det orimliga och omoderna i sin hållning. Sen får vi se hur Dekra agerar och vilka eventuella åtgärder som får följa beroende på hur situationen utvecklar sig, säger Martin Wästfelt.

”Tesla är en oansenlig kund"

Dekra Industrial AB har 500 anställda på ett 40-tal orter i landet. Bolaget utför bland annat besiktningar av maskiner och utrustning inom industrin.

– Jag tror inte att det kommer att påverka oss nämnvärt. Tesla är en oansenlig kund i det stora hela, säger Mikael Schula, ordförande för en av Unionenklubbarna inom Dekra Industrial AB.