Annons
Annons
 • Foto: Dean Drobot/Colourbox.com

1 av 3 kvinnor utsatt för sexuella trakasserier på jobbet

Publicerad 23 november 2017, kl 13:40

En tredjedel av världens kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier på sina jobb visar en global studie från den internationella fackliga samorganisationen, ITUC. Det handlar bland annat om fysiska attacker, diskriminering och stalkning.

Arbetsplatsen är inte på något sätt fredad från våld och trakasserier. Det märks inte minst av kampanjen #Metoo där bransch efter bransch vittnar om förminskande, ovälkomna kommentarer och våldtäkter. Enligt en global studie från väldsfacket ITUC, har så många som 35 procent av världens kvinnor utsatts för sexuella trakasserier på sina arbeten, i Europa är siffran ännu högre.

Läs mer: Arbetsgivaren skyldig att agera vid sexuella trakasserier

En fjärdedel berättar också att de har osäkra anställningar och är rädda att förlora sitt jobb om de anmäler händelser som kan bli obekväma för arbetsgivaren. Mest utsatta är yrkesgruppen i servicesektorn och hembiträden.

Läs mer: Kvinnor i facket vittnar om sexuella trakasserier

Nu jobbar världsfacket på en långsiktig förändring och hoppas kunna skapa en internationell konvention mot sexuella trakasserier på arbetet.

Läs mer: Globalt fackligt arbete stärker lokala villkor

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Så bör facket hantera sexuella trakasserier

  Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Sexuella trakasserier: Medlem fick rätt mot chef

  Chefen försökte bland annat få den nyanställda kvinnan att suga på en gurka han placerat mellan benen. Den sexuellt trakasserade kvinnan fick med Unionens hjälp rätt mot arbetsgivaren även om ersättningen blev låg på grund av risk för konkurs.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.