Annons
Annons
 • Foto: Dean Drobot/Colourbox.com

1 av 3 kvinnor utsatt för sexuella trakasserier på jobbet

Publicerad 23 november 2017, kl 13:40

En tredjedel av världens kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier på sina jobb visar en global studie från den internationella fackliga samorganisationen, ITUC. Det handlar bland annat om fysiska attacker, diskriminering och stalkning.

Arbetsplatsen är inte på något sätt fredad från våld och trakasserier. Det märks inte minst av kampanjen #Metoo där bransch efter bransch vittnar om förminskande, ovälkomna kommentarer och våldtäkter. Enligt en global studie från väldsfacket ITUC, har så många som 35 procent av världens kvinnor utsatts för sexuella trakasserier på sina arbeten, i Europa är siffran ännu högre.

Läs mer: Arbetsgivaren skyldig att agera vid sexuella trakasserier

En fjärdedel berättar också att de har osäkra anställningar och är rädda att förlora sitt jobb om de anmäler händelser som kan bli obekväma för arbetsgivaren. Mest utsatta är yrkesgruppen i servicesektorn och hembiträden.

Läs mer: Kvinnor i facket vittnar om sexuella trakasserier

Nu jobbar världsfacket på en långsiktig förändring och hoppas kunna skapa en internationell konvention mot sexuella trakasserier på arbetet.

Läs mer: Globalt fackligt arbete stärker lokala villkor

Lediga jobb
 • Läs även...

  Debatt: Vågar Unionen jobba för jämställdhet?

  Hur kan Unionen påstå sig vara ett jämställt förbund om vi samtidigt vägrar skapa en lönemodell som väger in både mjuka och hårda värden, manligt och kvinnligt och sådant som både kostar pengar och genererar pengar? Det skriver Unionenmedlemmen Susanne Persson.

 • Läs även...

  Fick arbetsgivaren att tänka om - prisas

  Arbetsgivaren såg inte poängen med en egen fackklubb, men de anställda på Strongpoint gav sig inte. Nu har klubben utsetts till Årets uppstickare, en av kategorierna i priset Årets jobbhjältar som delas ut av Unionen.

 • Läs även...

  Debatt: Krav på tuffare tag mot sextrakasserier

  I dag kan en arbetsgivare strunta i att vidta åtgärder mot sexuella trakasserier utan att riskera någonting. Det leder bara till att fler utsatta tystnar, skriver Carola Hellström, likabehandlingsombud på Sveaskog.

 • Läs även...

  Övertro på algoritmer vid rekrytering

  Slut på diskriminering och stopp för luddiga beslut som alltid gynnar vita män. Algoritmerna utlovade ett framtida arbetsliv fritt från fördomar och sunkiga värderingar. Men icke. Al var visst inte det objektiva svaret på våra böner om rättvisa.

 • Läs även...

  Electrolux erkänner misstag vid coronaprotest

  Electrolux begick ett misstag när 99 anställda sparkades efter att ha protesterat mot otillräckliga skyddsåtgärder på fabriken i Mexiko. Det visar den internutredning som en privatperson och Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på.

 • Läs även...

  Korta tjänar mindre på mobilmässa

  Fem centimeter klack var ett absolut krav för kvinnor som ville ha jobbet som värdinna på Mobile World Congress i Barcelona. Andra krav var make up samt kort kjol. Nu har spanska facket UGT reagerat.