• Foto: Dean Drobot/Colourbox.com

1 av 3 kvinnor utsatt för sexuella trakasserier på jobbet

Publicerad 23 november 2017, kl 13:40

En tredjedel av världens kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier på sina jobb visar en global studie från den internationella fackliga samorganisationen, ITUC. Det handlar bland annat om fysiska attacker, diskriminering och stalkning.

Arbetsplatsen är inte på något sätt fredad från våld och trakasserier. Det märks inte minst av kampanjen #Metoo där bransch efter bransch vittnar om förminskande, ovälkomna kommentarer och våldtäkter. Enligt en global studie från väldsfacket ITUC, har så många som 35 procent av världens kvinnor utsatts för sexuella trakasserier på sina arbeten, i Europa är siffran ännu högre.

Läs mer: Arbetsgivaren skyldig att agera vid sexuella trakasserier

En fjärdedel berättar också att de har osäkra anställningar och är rädda att förlora sitt jobb om de anmäler händelser som kan bli obekväma för arbetsgivaren. Mest utsatta är yrkesgruppen i servicesektorn och hembiträden.

Läs mer: Kvinnor i facket vittnar om sexuella trakasserier

Nu jobbar världsfacket på en långsiktig förändring och hoppas kunna skapa en internationell konvention mot sexuella trakasserier på arbetet.

Läs mer: Globalt fackligt arbete stärker lokala villkor

Lediga jobb
 • Läs även...

  Korta tjänar mindre på mobilmässa

  Fem centimeter klack var ett absolut krav för kvinnor som ville ha jobbet som värdinna på Mobile World Congress i Barcelona. Andra krav var make up samt kort kjol. Nu har spanska facket UGT reagerat.

 • Läs även...

  Så har MeToo påverkat Unionens arbete

  MeToo har inneburit en rejäl boost för Unionens jämställdhetsarbete och kommer att få varaktig effekt. Det menar Lina Andersson, utredare på Unionen.

 • Läs även...

  Kvinnor i facket vittnar om sextrakasserier

  1 500 kvinnor från fackföreningsrörelsen kräver ett stopp på sexismen i ett offentligt upprop. Susanne Persson blev flera gånger kränkt av fackliga kamrater under sin tid i Unionens regionstyrelse.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.