Annons
Annons
 • Att röra på sig och undvika lök, vitlök och bönor hindrar gaser från att bildas i magen. Foto: Colourbox

7 tips för att undvika stressmage

Publicerad 20 maj 2021, kl 09:55

Både hur du sitter när du jobbar och vad du stoppar i dig påverkar dina tarmar och mage. Här är tipsen för att undvika en stressad skrivbordsmage.

En macka framför datorn till lunch och lite smågodis till mellanmål. Fortsätt med det under en längre tid och sitt stilla under långa perioder så kommer en trög mage som ett brev på posten.

Men det finns sätt att vara snäll mot sina tarmar och få igång matsmältningen.

Här är dietisten Sofia Antonssons bästa tips för att undvika stressmage:

1. Undvik att sitta i ”ostkroksställning” framför datorn. Det mest skonsamma mot tarmarna är att stå upp och jobba men om du måste sitta, stoppa en kudde bakom ryggen så att du får svank. Då rätar magpaketet ut sig.

2. Tänk på vad du äter. Gaser i magen kan bli både smärtsamt och jobbigt, men påverkas inte så mycket av hur du sitter utan mer vad du stoppar i dig. Lök, vitlök, bönor, vete, råg, avokado och svamp kan vara riktiga matbovar.

3. Välj snälla fibrer så som havre framför vete. Grönsaker, frukt, baljväxter och nötter kommer att göra dig både piggare och stärka immunförsvaret. Tugga maten ordentligt och ät långsamt så att magen hinner med.

4. Ät inte samtidigt som du jobbar. Det ökar risken för att du inte känner efter om du är riktigt mätt utan slevar i dig tills du får paltkoma.

5. Rör på dig. Vi vet inte hur länge pandemin kommer att fortsätta. Hitta en daglig rutin där du får in pauser för frukt och rörelse. Ta en kort promenad efter lunchen för att få igång matsmältningen.

6. Prioritera ditt mående. Hjärna och tarm hänger ihop. Om du någonsin har varit väldigt nervös, orolig eller rädd vet du hur det kan påverka din mage. Mår knoppen bra gör magen det också och vice versa.

7. Ta hjälp. Om du har mycket problem med magen, försök inte att parera det och gå runt och ha ont. Det finns mycket hjälp att få både vad gäller kost och rörelse.

Läs mer: Framtidens kollega varnar för stillasittande

Läs mer: Ökade skador och besvär av hemarbete

 • Läs även...

  Missnöje på Gekås: Förbjöds jobba hemifrån

  Det råder missnöje bland Unionenmedlemmarna på Gekås Ullared. En av flera saker som irriterat fackklubben är att Gekås förbjudit tjänstemännen att jobba hemifrån under pandemin, även när smittspridningen var hög.

 • Läs även...

  Distansarbete gör det möjligt att fly staden

  Den som jobbar hemifrån och drömmer om ett liv på landet har chansen nu. Förra året flyttade fler från än till Stockholm och Västra Götaland. Familjen Rendik Henningsson lämnade radhuset i Södertälje för en gård i Småland.

 • Läs även...

  Småbarnsföräldrar trivs bäst med hemmajobb

  Två av tre har gillat att jobba hemma under pandemin, visar en ny undersökning. Och allra mest tycks småbarnsföräldrarna uppskatta hemmakontoret, som trots en ansträngd arbetsmiljö även innebär ett förenklat livspussel.