Annons

77 timmars arbetsvecka

Publicerad 27 april 2015, kl 13:29

Dubbla arbetstiden per vecka men färre semesterdagar än lagen tillåter. Nu stämmer Unionen tandblekningsföretaget på sammanlagt 150 000 kronor för brott mot semesterlagen och arbetstidsreglerna.

Kvinnan hade arbetat som säljare i flera år när hon fick jobbet som tandblekningsassistent på företaget. I jobbet ingick bland annat att få besökare till gallerian intresserade av bolagets produkter. Det blev långa dagar. Kvinnan arbetade från morgon till kväll, veckans alla dagar, vilket också stod inskrivet i hennes anställningskontrakt.

På sommaren arbetade hon 15 dagar i streck, vilket gjorde att hon frågade chefen om hon kunde vara ledig på sin födelsedag med bibehållen lön eftersom hon arbetat helt utan ledighet. Bolaget vägrade, men lät henne gå hem tidigare.

Dagen efter avbröts kvinnans anställning. Eftersom både den avtalade och faktiska arbetstiden strider mot lagen, och man även brutit mot arbetstidslagen om veckovila och semesterlagen om 25 dagars ledighet, stämmer Unionen nu företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen: Europafacket har fel om minimilöner

  Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lovat att föreslå nya regler för att alla löntagare i EU ska ha en minimilön. Det välkomnas av Europafacket, men Unionens ordförande Martin Linder är mycket kritisk.

 • Läs även...

  "Lägre tillväxt men ingen dramatik"

  Svagare tillväxt, men god marginal till lågkonjunktur. Det spår Unionen i sin konjunkturprognos.

 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 • Läs även...

  Unionenmedlem förlorade Babblarna

  Unionenmedlemmen äger inte rätten till Babblarna, trots att han varit med och skapat dem. Det slår AD fast och dömer illustratören att betala 2,5 miljoner kronor i rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

 • Läs även...

  Var uppsagd utan att veta om det

  När medlemmen frågade varför hon inte fått ut sin lön svarade chefen att hon blivit uppsagd – flera månader tidigare.

 • Läs även...

  Ändring i las kan skapa delad arbetsmarknad

  Saklig grund kom till i las för att undvika godtyckliga uppsägningar. Att ta bort det riskerar ett A- och ett B-lag på arbetsmarknaden, enligt arbetsrättsforskaren Carin Ulander-Wänman.

 • Läs även...

  Oro på Ryanair efter nedläggning

  Unionenmedlemmarna på Ryanair är oroliga inför framtiden. Många kan komma att förflyttas till annan ort, efter beslutet att stänga ner basen på Skavsta. Det konstaterar Unionen efter att ha inlett förhandlingar med flygbolaget.

 • Läs även...

  AD: Ett år är 365 dagar

  Hur många dagar ska gå innan en visstidsanställning övergår i en tillsvidareanställning? Det har det tvistats om i Arbetsdomstolen som nu kommit fram till hur man ska räkna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.