Annons
Annons

77 timmars arbetsvecka

Publicerad 27 april 2015, kl 13:29

Dubbla arbetstiden per vecka men färre semesterdagar än lagen tillåter. Nu stämmer Unionen tandblekningsföretaget på sammanlagt 150 000 kronor för brott mot semesterlagen och arbetstidsreglerna.

Kvinnan hade arbetat som säljare i flera år när hon fick jobbet som tandblekningsassistent på företaget. I jobbet ingick bland annat att få besökare till gallerian intresserade av bolagets produkter. Det blev långa dagar. Kvinnan arbetade från morgon till kväll, veckans alla dagar, vilket också stod inskrivet i hennes anställningskontrakt.

På sommaren arbetade hon 15 dagar i streck, vilket gjorde att hon frågade chefen om hon kunde vara ledig på sin födelsedag med bibehållen lön eftersom hon arbetat helt utan ledighet. Bolaget vägrade, men lät henne gå hem tidigare.

Dagen efter avbröts kvinnans anställning. Eftersom både den avtalade och faktiska arbetstiden strider mot lagen, och man även brutit mot arbetstidslagen om veckovila och semesterlagen om 25 dagars ledighet, stämmer Unionen nu företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

 • Läs även...

  H&M backar efter strejker

  H&M i Spanien planerade säga upp 1 100 anställda och stänga ned 30 butiker på grund av digitalisering och ändrade konsumtionsvanor. Men efter massiva protester och förhandlingar med spanska fack har H&M tänkt om.

 • Läs även...

  Fler känner sig diskriminerade på jobbet

  Coronapandemin gjorde att Unionens jurister fick in ovanligt många ärenden under 2020. Medlemmar som känner sig diskriminerade stod för den tydligaste ökningen.

 • Läs även...

  Investerade i startup – fick sparken

  Efter att mannen investerat i en startup fick han sparken av sin arbetsgivare för brott mot lojalitetsplikten. Unionen håller inte med och har stämt företaget i Arbetsdomstolen.

 • Läs även...

  Arbetsgivare kan kräva vaccinering

  Den som vägrar vaccin kan ratas vid jobbrekryteringar. Arbetsgivarsidan ser inget juridiskt hinder för att kräva vaccinering när du söker nytt jobb. Men facket varnar för att ovaccinerade riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden.

 • Läs även...

  Debatt: Att möta anställda i kris

  Att sitta med vid förhandlingar där medlemmars liv kraschar på grund av en omorganisation är ingenting man förbereds på som förtroendevald. Kris- och sorgehantering borde ingå i de fackliga grundutbildningarna, skriver Dimce Storm, klubbordförande på Stampen Media.  

 • Läs även...

  Facken på Volvo räddade hundratals jobb i Skövde

  Hundratals jobb var hotade vid Volvos fabrik i Skövde när Volvo satsar på elbilar. Men facken gick samman och lyckades övertyga ledningen att tillverka elmotorer vid anläggningen.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Jobbade gratis – stämmer sin man

  Efter fyra års äktenskap slutade mannen att betala lön för det arbete hans fru utförde i företaget. Nu stämmer kvinnan, med hjälp av facket, sin man på närmare 300 000 kronor.

 • Läs även...

  American Express stäms av Unionen

  American Express-säljaren köpte middag och presentkort på företagskortet. Då sparkades han av arbetsgivaren – som nu stäms av Unionen.