Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Påpekade regelslarv – fick sparken

Administratören tyckte att hennes arbetsgivare kunde bli bättre på att följa finansbranschens regler. När hon påpekade det för ledningen blev hon uppsagd.
Lina Björk Publicerad 22 februari 2024, kl 06:01
Tre suddiga personer i kostymer vid ett bord med finansiella papper på.
Administratör sparkad efter att ha påtalat bristande regelefterlevnad. Unionen stämmer arbetsgivaren för brott mot lagen om anställningsskydd och kräver 135 000 kronor i skadestånd. Foto: Colourbox.

Företaget kvinnan arbetade på sysslar i huvudsak med finansiell rådgivning till privatpersoner och företag. Hennes uppgift var bland annat att ta fram underlag till rådgivarna och att utbetalningar utfördes och gick igenom. Ett arbete som krävde mycket jobb, inte enbart på vardagar utan även på kvällar och helger. Under hennes tid på företaget har hon enligt Unionens stämningsansökan inte haft en enda semester som inte delvis inneburit jobb. 

Arbetsmiljön var tuff och det var mycket regler som skulle efterlevas i verksamheten, något det slarvades med ansåg kvinnan, vilket hon också framförde till ledningen. Men i stället för att göra något åt saken, fråntogs hon arbetsuppgifter och en annan person anställdes för att göra hennes jobb. 
 

Unionen kräver skadestånd

I slutet av förra året blev hon uppsagd på grund av personliga skäl. Företaget motiverade uppsägningen med att administratören hade samarbetssvårigheter och agerat illojalt med företaget. Unionen är av en annan åsikt. 

” Hon har aldrig agerat illojalt, tvärtom alltid haft företagets bästa för ögonen”, skriver Unionens förbundsjurist i stämningsansökan.

Förbundet stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 135 000 kronor i skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd och yrkar på att uppsägningen ska ogiltigförklaras. 

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.