Annons
 • Fredsplikt eller inte? Det är upp till Arbetsdomstolen att avgöra. Foto: Colourbox

Almega: Strejkvarslet bryter mot fredsplikten

Publicerad 14 april 2016, kl 16:41

Almega menar att Unionens och Sveriges Ingenjörers strejkvarsel är ett brott mot fredsplikten i och med att ITP-avtalet gör att det gäller fredsplikt i pensionsfrågor. Men Unionen håller inte med och menar att protesten är ett försök att skjuta upp strejken.

Almega lämnade under torsdagen in en fredspliktsinvändning till Unionen och Sveriges Ingenjörer med anledning av fackens strejkvarsel för att få till flexpension. Trots att kollektivavtalen mellan parterna har löpt ut menar Almega att det råder fredsplikt i pensionsfrågor.

– Våra motparter har förklarat att det bara är genom en överenskommelse om kompletterande avsättningar till ITP som de varslade stridsåtgärderna kan undvikas. Men i de företag där ITP-planen gäller råder fredsplikt i pensionsfrågor, säger Jonas Stenmo, Almegas chefsjurist, i ett pressmeddelande.

Vidare menar han att de kommer begära skadestånd och/eller vidta andra rättsliga åtgärder om strejken bryter ut.

Men Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist, är av en annan mening.

– Vi har så klart bedömt frågan och vår bedömning är att det inte omfattas av fredsplikten. Nu får det här prövas men det jag kan säga i nuläget är att vi inte är överrumplade och att vi är trygga i vår bedömning, säger Martin Wästfelt.

Även Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, menar att Almega gjort en felaktig bedömning och att syftet är att försena strejken.

Unionens och Sveriges Ingenjörers jurister kommer lämna in ett svar till Arbetsdomstolen under fredagen. Arbetsdomstolen säger att de kommer hantera ärendet skyndsamt, eftersom strejken inte kan bryta ut innan dess.

Läs mer: Strejk - Så funkar det

Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  ”Facken är dåliga på att förhandla om pengar”

  Fler anmäler sexuella trakasserier efter Metoo-rörelsen. Men den som vill ha ersättning från arbetsgivaren ska vända sig till en advokat – inte till facket – enligt advokat Michael Fischbein.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.