• Fredsplikt eller inte? Det är upp till Arbetsdomstolen att avgöra. Foto: Colourbox

Almega: Strejkvarslet bryter mot fredsplikten

Publicerad 14 april 2016, kl 16:41

Almega menar att Unionens och Sveriges Ingenjörers strejkvarsel är ett brott mot fredsplikten i och med att ITP-avtalet gör att det gäller fredsplikt i pensionsfrågor. Men Unionen håller inte med och menar att protesten är ett försök att skjuta upp strejken.

Almega lämnade under torsdagen in en fredspliktsinvändning till Unionen och Sveriges Ingenjörer med anledning av fackens strejkvarsel för att få till flexpension. Trots att kollektivavtalen mellan parterna har löpt ut menar Almega att det råder fredsplikt i pensionsfrågor.

– Våra motparter har förklarat att det bara är genom en överenskommelse om kompletterande avsättningar till ITP som de varslade stridsåtgärderna kan undvikas. Men i de företag där ITP-planen gäller råder fredsplikt i pensionsfrågor, säger Jonas Stenmo, Almegas chefsjurist, i ett pressmeddelande.

Vidare menar han att de kommer begära skadestånd och/eller vidta andra rättsliga åtgärder om strejken bryter ut.

Men Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist, är av en annan mening.

– Vi har så klart bedömt frågan och vår bedömning är att det inte omfattas av fredsplikten. Nu får det här prövas men det jag kan säga i nuläget är att vi inte är överrumplade och att vi är trygga i vår bedömning, säger Martin Wästfelt.

Även Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, menar att Almega gjort en felaktig bedömning och att syftet är att försena strejken.

Unionens och Sveriges Ingenjörers jurister kommer lämna in ett svar till Arbetsdomstolen under fredagen. Arbetsdomstolen säger att de kommer hantera ärendet skyndsamt, eftersom strejken inte kan bryta ut innan dess.

Läs mer: Strejk - Så funkar det

Lediga jobb
 • Läs även...

  Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

  Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.